Vad ÄR friluftsmat egentligen?

Re: vad är då detta??

hobbit; sa:
nermander; sa:
Och med "trolldegsmetoden" går det ju faktiskt att ta med sig fryst kött så det håller nästan en vecka.
Kan någon förklara för oss mindre vetande!!

Kommer från Utekokboken av Anders Klint.

Det handlar om att man gör en deg (mjöl och vatten bara, riktig trolldeg (lekisvarianten) är det väl salt i också) som man slår in köttet i och fryser in det i. Alltså man lägger köttet i en plastpåse, bakar in det hela i degen och stoppar in det i ytterligare en påse och sen djupfryser man hela klabbet.

Degen fungerar som isolering och suger dessutom upp eventuell köttsaft som rinner ut. Det lär väl ta åtminstone 3-4 dagar innan köttet blivit så pass varmt att det riskerar att bli dåligt.

Får väl erkänna att jag aldrig provat det själv, men vanligt fryst kött har man ju haft med sig ut på segling nån gång och grillat när det tinat.
 
FJS90/91; sa:
Lugn å fin : )

Tyngdlyftarna var med för att visualisera det här med kroppsvikt kontra styrka.

Som jag tidigare skrev så är det högst inviduellt hur mycket packning man klarar därför så fungerar inte riktigt beräkningarna åt något håll, min tjej klarar tillexempel 30kg packning hur lätt som helst trots en kroppsvikt på ynka 56kg, jag kan packa på henne mer utan att hon säger ett ord om detta. När jag gjorde min värnplikt så hade vi 65kg´s killar som var tvungna att kånka på packningar på dryga 70kg under extrema förhållanden sammtidigt som min handbollsspelande polare på 100kg lipar så fort man sätter mer än 20kg på honom... Så det handlar mer om hur mycket man vill plåga sig själv och var ens smärttröskel ligger. Jag förstår ditt problem och visst stämmer det att en stor kille oftast kan bära mer...

Om jag får gå ifrån huvuddiskussionen.
Stämmer det verkligen att din brud på 56 kg bär 30 pannor LÄTT.
Var det någon av tjejerna från Camp Molloy eller?
Det låter som en smärre överdrift och jag blir i annat fall imponerad.
Jag har nog aldrig stött på en man som tycker det är lätt.
Jag är hyfsat vältränad och min maxgräns ligger runt 35 kg för fjällvandring om man skall klara myrer, branter och dylikt.
Och då är det jävligt tungt!
 

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Tävling: Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.
Tid och tid

Ett vanligt argument mot att torka mat själv är att det tar sådan tid. Å andra sidan måste man ju jobba en viss tid för att kunna handla dyrt torrfoder. Och tiden man står vid hyllan i friluftsaffären är nog jämförbar med tiden man står vid hyllorna på ICA.
Jag tror att tidsåtgången totalt är hugget som stucket, det är mer en fråga om tycke och smak.
 
Re: Tid och tid

cykelstina; sa:
Ett vanligt argument mot att torka mat själv är att det tar sådan tid. Å andra sidan måste man ju jobba en viss tid för att kunna handla dyrt torrfoder. Och tiden man står vid hyllan i friluftsaffären är nog jämförbar med tiden man står vid hyllorna på ICA.
Jag tror att tidsåtgången totalt är hugget som stucket, det är mer en fråga om tycke och smak.

Nja, det finns olika sorters tid, om man säger så. "Spilltid" har man kanske gott om, d.v.s. tid man får över lite då och då. Men torkning kräver ju passning, och det innebär att man blir mer "låst". Det är i alla fall där jag ser problemet med torkning, jag vill kunna slänga in grejerna i torken och sen inte behöva passa dem utan bara kunna plocka ut det färdigtorkade utan att det har blivit övertorkat eller så.

Ta en sån sak som att torka nåt som tar 14-18 timmar att torka. Det måste man ju i prinicp torka på en helg, det funkar ju inte att torka det en vardag eftersom om man lägger in det på kvällen så är man på jobbet när det är klart.
 
Timer

Funkar det inte att ställa en timer då? så att strömen till torken slås av när det är klartorkat..
jag brukar torka då och då, och jag är inte så noga... fast kanske skulle det bli ÄNNU GODARE om jag var lite nogrannare med tiderna! Tycker det duger bra som der är dock, och med tanke på vad lite krångel det ger så är det helt perfekt för mig!

Sara
 
Det är klart att timer fungerar, men sen ska man ju då komma ihåg att ta ut det torkade ur torken och inte glömma det där i två veckor (jo, jag tillhör den tankspridda typen, inte en gång det hänt att jag satt på en kastrull på spisen och sen stått i garaget och mekat med nåt i en timme så det kokat torrt.....).
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips