• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

USA - liten guide om att vandra och vara i naturen

Jag har fått ett par frågor per e-mail från folk som för första gången ska till USA och idka friluftsliv. Här publicerar jag ett svar som gäller delstaten Maine men är lika relevant när det gäller friluftsliv i andra delar av USA.

Jag har massor av tips när det gäller Kalifornien men ingen koll på staterna du är på väg till.

Hade jag varit du så skulle jag kika på http://adventure.nationalgeographic.com/ som ofta har bra resetips.

Att röra sig fritt i naturen som vi är vana vid i Sverige är möjligt på Public Lands som kan vara national forest, national park, state park eller county park (länsparker). Det finns också olika typer av reservat som administreras av välgörenhetsorganisationer (för att förstå konceptet kan du tänka dig att Naturskyddsföreningens stockholmssektion skulle börja köpa strandtomter till marknadspris i Stockholms skärgård, för att sedan öppna för allmänheten.)

Att googla "State Parks Maine" ger t.ex. http://www.state.me.us/doc/parks/ som verkar passa ert syfte.

En annan källa är National Park Service som är myndigheten för alla nationalparker nps.gov och för Maine: http://www.nps.gov/state/ME/ . På parkernas hemsidor finns ofta kartor, länkar till aktiviteter och ordningsregler.

National och State Parks är ofta välbesökta, men skräms inte av det! De finns för att de är speciella och beger man sig lite bortanför visitors center så är man ensam eller tillsammans med några få andra friluftsmänniskor. Kika efter walk-in camp sites, dvs man måste parkera bilen några hundra meter från själva campingplatsen så slipper ni husbilar. Undvik framför allt campingplatser som erbjuder hook-ups (eluttag mm till husbilen).

Icke privata skogar/naturmiljöer administreras ofta av National Forest Service http://www.fs.fed.us (motsvarande Sveaskog) eller Bureau of Land Management blm.gov och här kan man hitta information om vad som gäller för att campa utanför campingplatser.

I naturreservat, så kallad ”Wilderness” gäller speciella regler, och ofta måste man ha ett tillstånd ”wilderness permit” för att få röra sig som man vill. Alla trevliga värdar i parkerna, Rangers, i sina scouthattar och käcka uniformer är också ordningsmyndighet så det är onödigt att bli ertappad med att inte ha koll på hur man ska bete sig. De växlar snabbt och oförutsägbart mellan serviceattityd och tunnelbanepolis-attityd (M-16 ligger bredvid förarsätet i bilen.)

Lycka till med resan till det stora landet i väster.

ska ni shoppa friluftsgrejer i usa så finns en del tips i den här tråden:
http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=46241
 
Senast ändrad:

Logga in