Underkläder

Hej,

planerar att gör min första längre tur i sommar.
Siktar på att vara borta 14 dagar eller mer beroende på hur det blir med semestern.
Så räkna med att det kommer komma fler frågor under våren.

Har lite funderingar som jag inte riktigt har funnit svar på i forumet, sökningarna tenderar att ge 100 tals svar.

Efter som jag bara varit ut en vecka tidigare har jag alltid släpat med mig underkläder för varje dag. Nu skall jag ju vara ut längre och dessutom som ensamvandare förtuom min hund, som knappast gör packningen lättare.

Jag undrar lite hur mycket underkläder man skall ta med sig. Skavsårsrisken ökar väl med smutsiga strumpor och underkläder har jag för mig, samt att tanken att gå i samma kalsonger i 14 dagar är inte direkt tilltalande. Strumer är inget problem då jag använder mohairstrumper som är både lätta och lättvättade med bara lite vatten.
Vill gärna jag ha tips och idéer på hur ni har löst detta.

Hälsningar Jonas
 
Syntetkallingar, tvätta...

Hej!

Vi planerar också en tvåveckorstur i sommar, och jag tänkte köra en "extended version" av min vanliga underklädsstrategi:
2 par Newlines kallingar i coolmax= 1 par per vecka, vända utsidan inåt när paret börjar kännas skabbigt, tvätta "the lower parts" var-varannan kväll, tvätta kallingarna med vatten och milt tvåltvättmedel i en plastpåse om situationen blir ohållbar.

Kräver 2 par kalsonger (enklare tvätta kortisar än att tvätta boxers), en liten fryspåse samt en gnutta tvättmedel.

Har hittills aldrig tagit med mig mer än ett par kalsonger och understrumpor på tur. Tycker kroppshygienen känns viktigare än klädhygienen. Jag kör allt i syntet på sommaren eftersom jag svettas mycket: lätt att tvätta, lätt att torka, men stinker. Kör du naturmaterial slipper du stanken, men kanske känns det ändå inte så comfy att gå i samma plagg en vecka?

Bonustipset är att de gånger du helkroppsbadar (om du hänfaller åt den vanan), låta syntetkallingarna sitta på under "simturen". De dubblar bra som badbyxor och torkar ändå snabbt.
/A.
 

avslutad210712

Gäst
Jag kör med två par strumpor, sockar, kallingar och undertröja och sen tvättar jag någon gång då och då. Dubbla omgångar för att kunna ha en omgång på tork medans jag vandrar eller för att kunna byta om när jag svettas mycket eller blivit blöt av annan orsak.

Kör med brynjes brynje-varaiant på underkläderna och ullmaterial (troligen en blandning av ull och syntet) i strumporna och är helnöjd.
 
För en vecka-10 dagar har jag med 2 par kalsonger för själva vandringen och ett par som jag sparar till hemfärden. Med lite tvättmedel kan det naturligtvis bli ett par färre. Jag kör med Crafts kallingar, boxervarianten. Jag skulle inte ta något kortare om jag var du, boxer är modellen för mig. Framförallt vi pojkar kan råka ut för otrevligt skav på diverse löshängande delar. :)

För fötterna har jag dubbeluppsättning ten-toes (tunna strumpor) och tjocka ullstrumpor. Är det varmt kan jag svettas ordentligt men det är bara att byta under dagen, skölja i en bäck, och torka på ryggsäcken under vandring.

Ha dé
Peter
 
Jag har 2 par kallingar med mig oavsett om det är en 3 eller 14 dagars vandring. När ett par är färdiganvända så tvättar man upp dom, har alltid fungerat. Strumpor/sockar så har jag 2 inner och 2 ytter med mig, Bridgedale på båda samma pricip som med kallingarna.
 
pal2; sa:
kör med Crafts kallingar, boxervarianten. Jag skulle inte ta något kortare om jag var du, boxer är modellen för mig. Framförallt vi pojkar kan råka ut för otrevligt skav på diverse löshängande delar. :)

Har jag missat något? Inte är mina ädla delar så löshängande att de skavs av ett par kortfillingar, utan kräver långa boxerben? :) Jag tycker tvärtom att det blir mindre svett (=skav) i ett par korta kalsonger, pga mindre isolerande mängd tyg runt skrevet.
Detta gäller vandring dock, till vardags skulle jag aldrig iklä mig ett par Y-frontare!

Sedan har jag ett varningens ord om Brynjes nätboxers med windstopper i fronten: om man är av det svettigare slaget, bildar den där windstopperpåsen en riktig fuktspärr runt, ja, könet. Vilket inte alls är bekvämt, särskilt inte när man stannar och rastar. Varför kunde inte Brynje, vars nätkunderställ är fantastiska, löpa linan ut och göra ett par nätboxers utan vindfront? De flesta byxor och tights som man har på vintern är vindskyddade fram, och på sommaren ser jag inget riktigt skäl, där är ventilationen snarare ett problem. Och tänk på hur lättvättade ett par "kasslerkalsonger" skulle vara?
Finns det andra märken som tillverkar nätboxers, som inte måste beställas från högst tvivelaktiga kinkysajter?
/A.
 
Det viktigaste för att hålla underkläderna frächa är att tvätta kroppen. Gör det till en vana att bada varje kväll och tvätta gärna fötterna till lunch med. Tvättmedel och påsar är överkurs. Känns kläderna sunkiga, ta med dem till badet, tvåla in dem med tvålen, gnugga och skölj.
 
Kör också två par fillingar (+ hemrese).
Jag använder mig av försvarets gröna boxer. De är ju inte optimala då de består av 50/50 bommul/"plast" men de torkar ändå grymt snabbt. Kan ju bero på att de är så otroligt tunna. Så ventilations problem har man inte, däremot så går dom kanske inte hem hos damerna ;)
Att "bjällerklanget" skulle ta skada av kortkalsonger
har jag inte heller märkt.
Däremot så tycker jag det är obekvämt att lalla omkring längre sträckor med dessa eftersom sömmen/kanten ligger i ljumsken.
En annan fördel med boxer är ju att du slipper skavsår på insidan låret ifall sömmarna på byxorna är "vassa"/hårda. tex M90.
Många stora starka karlar har utvecklat orginella gångstilar pga detta ;)
[Ändrat av flundval 2005-03-12 kl 18:11]
 
Är inte så insatt. Har ni dubbla par strumpor när ni vandrar? Isåfall vad har ni innerst, ullfrotté? Är såna strumpor dyra?
 
Tom Bombadill; sa:
Har ni dubbla par strumpor när ni vandrar? Isåfall vad har ni innerst, ullfrotté? Är såna strumpor dyra?
Själv brukar jag köra ett par löparsockor inners (Newline Coolmax) eftersom dessa sitter bra, transporterar fukt och inte kostar skjortan, och ett par ullfrotté utanpå då dessa också har acceptabelt pris, samt suger upp fukten som jag sedan kan vädra bort när jag bytt strumpor (växlar alltså mellan 2 par ullfrotté, där det ena alltid torkar på ryggsäcken/innanför jackan beroende på sol/skitväder).

Verkar funka så att det yttre strumpparet skaver mot det inre istället för att strumpan skaver mot huden.
/A.
 
När jag vandrar, oavsett om jag är ute en månad eller en vecka, har jag två par kallingar och ett par långkallingar med mig. Yllekallingar behövs inget tvättmedel till utan de är bara att krama och skölja ur då och då och byta till andra paret. Två par rullar man lätt runt på.

I somras var jag ute en månad. Hade med mig ett par Brynje yllekallingar (boxer) och ett par i något coolmax-liknande material med tanke på att ylle kunde bli för varmt. Y3 användes för syntetkallingarna. Vår och höst blir det två par yllekallingar.

Raskesven
 
Jag har typ 4 stycken inkl resekalingar. Allt annat är skabbigt tycker jag. Jag byter helst varannan dag och tvättar helst så få gånger som möjligt.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Nappe Underställ/underkläder? Fjällvandring 30

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.