Två paddlare på Svalbard anfölls av isbjörn

Bättre sätt att vakna kan man ju tänka sig... Skulle nog ha ytterst svårt att slappna av när det är dags att sova om jag vet att det finns gott om djur runt omkring som gärna skulle äta upp mig...
 
Somnar gör man, men man sover lätt, fast reaktionstiden innan isbjörnen står inne i tältet är ganska kort och det är inte lätt att studsa upp när man ligger nerbäddad i en sovsäck.

Jag undrar vad de hade för säkerhetsåtgärder, larmminering etc

Här står det lite mer
http://www.svalbardposten.no/
 
det är inte lätt att studsa upp när man ligger nerbäddad i en sovsäck.
Offtopic:

Jag var en gång på en camping i östra Marocko. Ägaren var av beduinsläkt (och gift med en japanska! Första gång han skulle åka och besöka henne i Japan kostade resan 30 kameler sa han... ). Han sa "Beduin no sleepingbag, beduin blanket. Enemy have knife (drog handen över halsen), must have hands free."
 
Att isbjörnar

ser människor som mat är ingen nyhet.

Jag undrar om det lönar sig att skjuta "problemisbjörnar" har inte alla isbjörnar detta beteende?

I vilken utsträckning fungerar skrämskott respektive minering med linor och knallskott?

Att ha med hundar som varningssignal kanske är en bra taktik men hur får man med sig en hund på 2 månaders kajakexpedition runt Svalbard?

I Svalbardposten finns också ett par notiser om en skadskjuten isbjörn och så småningom avliden, där en polsk forskare skjutit ett "varningsskott" som träffat.

Thure
 
I vilken utsträckning fungerar skrämskott respektive minering med linor och knallskott?

Det funkar ibland och ska i alla händelser vara första, andra och tredje valet innan man som sista utväg tvingas skjuta mot björnen. Även om en larmmina inte nödvändigtvis skrämmer iväg björnen så ger skottet alltid några sekunder extra att reagera på så att man åtminstone hinner läsa upp sin Fader Vår lite kvickt à la Charlie Barr.

Jag pratade f.ö. med en rutinerad räv som sa att hon värderade signalpistolen högre än bössan om hon rent hypotetiskt hade varit tvungen att välja bara en.

I det här fallet vet jag inte hur det gick till och vilken utrustning de använde sig utav, men om båda låg och sov samtidigt och de inte hade hund med sig så får man väl nästan förutsätta att de hade larmminor runt tältet. Tur i alla fall att det gick bra för dem, synd däremot att björnen gick åt.
 
Kallskott (ljus&ljud) är det som skrämmer flest isbjörnar, men det finns alltid en chans att just den björn som du möter inte blir skrämd och då är man torsk om man endast har signalpistolen med sig. En tjej som bott på Hornsund under en vinter sa att hon skrämt iväg ett 50-tal björnar och att det var 2-3 st som inte blivit rädda av knallskotten.

Problembjörnar finns i den bemärkelsen att de lärt sig att det finns mat där människorna bor. Det finns isbjörnar runt Svalbard som under sommaren specialiserar sig på att leta mat i stugor. Den sommaren jag kom upp så var det 3 björnar som länsat nästan 30 stugor i jakt på mat. Två av dem blev skjutna i slutändan, trots att Sysselmannen omlokaliserat dem med helikopter så var de till baks efter några veckor fortsatte att plundra stugor.


Kruxet med larmminering är som redan sagts att det inte är säkert att björnen blir rädd, dessutom ligger man nerbäddad i sovsäcken och sover djupt är det inte säkert att man själv hör larmminan, Klassikern är att den person som ska ut och kissa mitt i natten utlöser mineringen och ingen av tältkompisarna som ligger kvar i tältet vaknar. Avståndet mellan tält och larmminering är en avvägning mellan chansen att inte höra och att få lite längre reaktionstid innan björnen står i tältet.

En till aspekt på larmminering är att björnen känner av mineringen, den har inga problem att känna vittringen från dig på linorna och i många fall försöker undvika att komma i kontakt med linan. Den letar helt enkelt efter ett ställe längs mineringen där den kan kliva över eller krypa under. Det ställer höga krav på dig som sätter upp mineringen, inte för högt eller för lågt, linan får inte slacka i vinden.
 
Expeditionen har en webbsida på http://www.svalbard360.com . Enligt sidan hade de någon sorts linor runt tältet som varnar för isbjörnar, enligt bildtexten på en bild under rubriken "Siste forberedelser før ekspedisjonen!": "Vi har laget snubleblussa (plasseres rundt telte for å varsle isbjørn) våre sjøl! Basert på en isfiskemekanisme. Den er meget driftssikker og vi er godt fornøyd:)". Hur den exakt fungerar vet jag inte. Och fungerade den över huvudtaget då isbjörnen attackerade tältet?

Det som förundrar mig lite är valet av kajaker och packandet av dem. Bland bilderna hittar man under rubriken "Spitsbergen" bilder på deras kajaker - med enorma packpåsar ovanpå. Hur stabilt kan detta vara? Hur fungerar kajakerna i vind och vågor? Är dessa kajaker (SeaBird Designs, är det Expedition?) verkligen de som bäst passar för en expedition på 2-3 månader? Kajakerna ser ju mer ut som ubåtar än kajaker med all packning på. Men jag har ju aldrig varit på en tur längre än två veckor... Har någon mer erfaren bra kommentarer?

Linda
 
Vid isfiske har de ofta massor av korta spön på i många olika hål. Spöna är spända/böjda och när det nappar så rycker linan ur en säkring så de rätar på sig och utlöser ett knallskott. Mycket simpelt och säker funktion. Även en isbjörn kan "nappa" ;-)
 
Det ser verkligen ut att vara mycket last på däck. Kan inte vara optimalt. Jag antar att de inte paddlar i extremt hårt väder.

Hittade en del info på hemsidan:

"Vi satt ut kajakkene i dag etter å måtte pakke om en del ganger for å få best mulig balanse når totalvekta bryter 300kg med rimelig høyt tyngdepunkt! De ser ut som noen overlessa tankskip!"

"Endelig er svalbard360 i gang. Vi kom sent i gang fordi vi måtte pakke om kjakken flere ganger for at den ikke skulle bli altfor ustabil med så mye vekt oppå."

"For å senke tyngdepunktet på kajakkene spiser Sebastian opp all sjokoladen vi skulle feire med når vi kom halvveis."

Ett problem de haft har varit landstigningar på stenstränder (i sjögång). Det har tydligen blivit en del reparationer med epoxy och glasfiber.
 
Problembjörnar finns i den bemärkelsen att de lärt sig att det finns mat där människorna bor. Det finns isbjörnar runt Svalbard som under sommaren specialiserar sig på att leta mat i stugor. Den sommaren jag kom upp så var det 3 björnar som länsat nästan 30 stugor i jakt på mat. Två av dem blev skjutna i slutändan, trots att Sysselmannen omlokaliserat dem med helikopter så var de till baks efter några veckor fortsatte att plundra stugor..

När jag jobbade en kort tid i Churchill i Kanada var proceduren att en isbjörn som kom in till stan sövdes, togs till fängelset, vägdes o mättes o lite sånt, fick ett nummer med sprayfärg på kroppen och flögs ut med helikopter ett bra stycke från bebodda trakter.

Kom nalle tebax i närtid var det godnatt för den nallen.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Matte83 Paddlare räddad på ö. Paddling allmänt 62
ew Paddlare på vintern ... Paddling allmänt 16
MajaEve Surfski/motionskajak liten och lätt paddlare? Paddling allmänt 2
eyck Intressant liten vattenjet för paddlare Paddling allmänt 12
Neonz Havskajak köpråd 'lång paddlare' Paddling allmänt 23
Ballderrot Kajaktips till köpsugen 2 meter lång paddlare... Paddling allmänt 15
rvqrat Paddlare till Åre Extreme Challenge sökes (akut) Paddling allmänt 1
Mikael Svartsö Köp av kajak för förstagångs paddlare? Paddling allmänt 5
MFDN Välja kajak för mindre paddlare? Paddling allmänt 36
JohanC Sökes: Storbystade paddlare Paddling allmänt 11
lejnad Erfarna paddlare - se hit! Paddling allmänt 5
snowhound Små kajaker till "stora" paddlare? Paddling allmänt 8
Paddla.se Antal paddlare i Sverige? Paddling allmänt 27
annagundemark Söker dig paddlare, som paddlar kajaken "Crunch", norröver Paddling allmänt 0
Elkie Blå Band-paddlare försvunnen....! Paddling allmänt 43
NorthernLight Hjälp välja kajak för liten paddlare Paddling allmänt 34
osterake försvunnen paddlare Paddling allmänt 1
Rindmyr Kajak för långa paddlare!? Paddling allmänt 22
Erik Barkefors Olika typer av paddlare Paddling allmänt 30
petski Inte så kul för en paddlare Paddling allmänt 1
Janneos HBB paddlare 2007 Paddling allmänt 1
Mike C Frågor till HBB paddlare Paddling allmänt 10
Brune 2st HBB paddlare framme Paddling allmänt 0
Rogerj paddlare kring Westervik! Paddling allmänt 0
Rogerj paddlare i härnösands trakten. Paddling allmänt 0
toblotron Bra matrecept för paddlare? Paddling allmänt 0
kajakmicke paddlare = miljöbelastning? Paddling allmänt 22
flajjer Avgift för paddlare Paddling allmänt 40
Öbacka Shorts och tröjor för paddlare Paddling allmänt 7
mattias_altin Efterlysning Feathercraft-paddlare Paddling allmänt 0
PS-VKF Tre lyckliga HBB-paddlare har nått Haparanda Paddling allmänt 2
kajakmicke paddlare druknade Paddling allmänt 7
bombom Paddlare sökes - för ÅEC Paddling allmänt 1
Forest Svår kajak eller dålig paddlare? Paddling allmänt 5
Kalle E Udda paddling, och paddlare Paddling allmänt 3
S/Y Norden Sveriges snabbaste paddlare Paddling allmänt 10
articat Paddlare för USA och freden Paddling allmänt 57
Fischer Träffa andra paddlare irl! Paddling allmänt 2
Stadan Paddlare = bajsare? Paddling allmänt 21
tomas77 Paddlare sökes Paddling allmänt 1
SES Kamera för paddlare Paddling allmänt 11
Fischer Bok om HBB av HBB-paddlare Paddling allmänt 0
Klubb / Paddlare i Gävle Paddling allmänt 1
ata_dree Reparera och måla kanadensare, tips på material? Paddling allmänt 8
Snödrivan Padda som gps och karta på kajak Paddling allmänt 3
Snödrivan Vad har ni på händerna med grönlandspaddel Paddling allmänt 4
MrP Paddla och lyssna på musik? Paddling allmänt 8
Snödrivan Toppcoat på kajak Paddling allmänt 2
Siqqe Kalmar - Hasslö på 4 dagar. Rimligt? Paddling allmänt 7
Sideburner Tips på paddelvatten i Norge i maj Paddling allmänt 0

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.