Turpjäxor

Hejsan!
Jag går och planerar inför vintertur igen men skulle vilja förnya min utrustning lite, eller framförallt pjäxorna då de har suttit väldigt obekvämt, gett mycket skav och läckt in...
Jag har ett pat Åsnes Nansen skidor med Rottefella Riva 2 bindning. Jag vill ha stabiliteten så att jag kan åka med packning samt kunna bromsa ordentligt när hundarna drar för fullt.
Jag är väldigt osäker på vad jag skall satsa på för pjäxor. De skall användas på längre vinterturer tillräcklig stabilitet och vara varma.
Vad rekomenderas plast- eller läderpjäxor? Tittat lite på crispi standard men de känns inte så stabila. Är scarpa T4 ett bra alternativ eller är det bättre att satsa på en hög läderpjäxa? Någon ide eller någon som har till salu?
Vore tacksamt att få höra lite av era erfarenheter.
 
Något förslag på modell?
När jag letat läderpjäxor så hittar jag bara vristhöga modeller och sedan om man vill ha högre eller lite mer stabila så är det plast...
 
Plast

Jag tycker att plastpjäxor är bra, T4 eller Garmont Excursion om du har bred fot, T4 är ganska smal. Lös innersko är helt suveränt, man kan torka den i sovsäcken och slipper bända upp ishårda läderskor varje morgon. Dessutom håller dom längre och ahr inga isiga snören att trilskas med när strumporna ska bytas. Plus att man kan sätta saftet i gåläge när man vill ha full rörlighet, eller låsa det om man ska åka utför eller vill ha extra stadga.

Det är klart, lite stelare än låga läderpjäxor är dom.

Garmont kan vara svåra att hitta, men dom finns på http://www.telemark-pyrenees.com under Snow sports > nordic touring
 
Är det god stabilitet och hållbarhet på NNN-systemet? Vilka är dess svaga punkter, håller det och ger det bra stabilitet även då det är lite extra belastning?
Och vad det gäller plastpjäxor, får man dem att sitta riktigt bra på foten och kan man få lite "sko" känsla på dessa lite mjukare pjäxor eller känns de fortfarande väldigt "pjäxiga" och stela?
När ni väljer storlek på pjäxor, har ni så att ni får i en tjockare socka eller kör ni bara en strumpa i?
Och hur är det med varmen i plastpjäxor? Hur är varmen i alfa skarvet/ crispi stetind?
En massa frågor men det är intresant att höra era erfarenheter och känns bra att få lite tips.
 
Det är inte helt "sko känsla" med plastisar, går man på asfalt känns det att dom är lite stela. Inte i närheten av telemarks eller slalompjäxor, men kanske som ett par storskor av plast.
Dom är väldigt varma, få läderpjäxor är lika varma. warg Polar t.x är, trots dubbla skor, inte lika varm. Vill man ha extra värme kan man försöka få tag i gjutbara thermo-innerskor.
Jag vill inte ha sockar i, då blir det trångt. Faktiskt brukar det vara varmare ju mer rum man har i pjäxan. Vid långtur kan man ev. köra plastpåse utanpå sockan, men då får man torka sockorna oftare.

BC-bindingar har bättre känsla för vanlig platt åkning, mer som vanliga längdpjäxor av nyare modell. Dom är stadiga så länge man inte lyfter hälen, mycket av stabiliteten kommer från spåret under sulan. Hur dom håller vet jag inte.
 
Rottefella BC

har jag inte använt själv men är nu vanligast bland de moderna bindningarna i fjällen. T ex är det den bindningen man brukar se på hyrskidor hos STF. Enligt vad jag läst och hört så är återfjädringen i bindningen lite kraftigare på Rottefellas BC än på Salomons BC vilket borde vara positivt. Med Fischers E109 BCX skidor går det riktigt bra att göra telemarksvängar med Salomons BC-bindning för mig och för en av mina kamrater men jag håller med Björn om att stabiliteten blir betydligt sämre utför på bakre skidan vid telemarksväng när man böjer upp hälen på BC jämfört med motsvarande manöver med NN75 och plastpjäxa typ T4 eller Garmonts Libero.

Thure
 
Vanlig turåkning

Funderar också på lämpliga pjäxor för vanlig enkel turåkning, ingen telemark eller annan utförsåkning.
Är plastisarna det bästa valet här med?

Vill ju ha en skön sko som sitter bra på foten och som inte ger mig skavsår efter 1km, de skall naturligtvis vara varma också. naturligtvis är det ju bra om man gå i dem också och inteden modell som man i panik måste ta av om man kommer till en stuga t.ex.....
Har nu en modell som jag tror heter Alpin, en vristhög modell....
 
Mina breda

och höga fötter trivs bra i Alfas fjällskidpjäxor. Garmont passar bra om det är telemark och plastpjäxor.

Vad har du för fötter Karl-Erik?

Thure
 
Jag åker på Åsnes Nansen med RF-Super Telemark bindning. Då jag mest skidar i dalarna blir det till 100% på platten och då passar Lundhags/Husky kängan mig mycket bra. Vattentät i fotdelen och med skinnskaft samt löstagbar innersko i filt. Huskyn är hög så den värmer vristen bättre än en låg pjäxa. Den är så pass stor att jag kan ha en extra filtsula i innerskon. Det är en stor fördel att innerskon inte är tjock/fodrad som på de plastskor jag känner till. Den blir inte heller lika stel i fotdelen som en vanlig pjäxa är på morgonen om det är riktigt kallt. En bra sko att gå med kring tältet eller om man stannar till vid en stuga. Funkar bra med mina Tegsnäsare också. Går skon sönder är det lätt att skicka den till Järpen för renovering. Jag kan tillägga att vi alltid har med oss hundar på våra turer och jag bromsar lätt in två Vorsteh eller en Schäfer som drar i lina framför mig. En plastsko är dock stabilare.

Fast det är nog mest en smaksak vad man vill ha för sko och bindning? Hade kanske köpt in mig på BC systemet om jag funnit någon sko som passsar mig? Men nu hade jag bindning och de kängor(som jag hittade) som passar mina syften var alla NN.
 

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.