Trangia non-stick kass?

På mitt ex har det slitits i ytterkanterna pga att stålet på vindskyddet nött när det varit ihoppackat (två säsonger). Har enbart använt det för stekning ett par gånger. Så så bra verkar de inte vara.
 
På mitt ex har det slitits i ytterkanterna pga att stålet på vindskyddet nött när det varit ihoppackat (två säsonger). Har enbart använt det för stekning ett par gånger. Så så bra verkar de inte vara.

Jag har skaffat en Trangia multidisc som skyddar stekpannan när den är nerpackad, dessutom bra som extra lock för varmhållning, sil för att hälla av vatten om man kokat ex pasta eller som skärbräde:)
 
Senast ändrad:

Lästips

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Halaj!

Jag vet inte om det syns så bra på bilden, men om man tittar på den perforerade plåten där gasen slipper ut, så är den starkt skålformad. Det ser ut som om Primus verkligen har försökt att få gasen att rikta sig mot en enda punkt någonstans ovanför brännaren. Galet? Beror ju på.
Rimligtvis maximeras värmeutbytet med kärlet (och värmespill ut mot sidorna minimeras).
Så länge man har något med stort vatteninnehåll så kan ju non-sticken ändå aldrig bli så varm att den släpper.

Här verkar Optimus ha tagit en helt annan approach, och gör en brännare som försöker sprida gasen istället. Frågan är om det hade gjort någon skillnad vid mitt kotlettstekande?

//T
 

Bilagor

  • primus-eta-express-stove.jpg
    primus-eta-express-stove.jpg
    35.4 KB · Visningar: 1,282
  • optimus.jpg
    optimus.jpg
    158.9 KB · Visningar: 1,087
Teflonbeläggning

är inget jag blivit nöjd med öht på stekpannor eller kastruller.

Trangias nyare och lätta hårdanodiserade alukastruller och stekpannor är mycket bättre alternativ.

En annan men angränsande erfarenhet är att det är bättre att steka och woka i en av trangias teflonkastruller inne/nere i övre vindskyddet än i en stekpanna ovanpå övre vindskyddet. Detta för att det blir varmare över en större del av kastrullbotten och för att det går åt mindre bränsle.

Thure
 
Jag har ett par Trangiakök med stekpannor i non-stick beläggning inkl en separat stekpanna från Trangia (orange utsida, fällbart handtag, lock) med non-stick beläggning. Jag använder alltid lite matfett (smör eller olja) när jag steker då även de bästa non-stick beläggningar har en tendens att bränna fast annars. Som kök har jag använt Trangia med sprit eller gas, men även använt stekpannorna på fristående gaskök från Optimus eller MSR PocketRocket utan problem med att beläggningen släpper. Vid diskning är det bra att blöta upp det "fastbrända" i vatten några minuter innan man diskar. Då brukar det som sitter fast släppa lätt utan att man behöver skrapa. Beläggningen är så tunn att all mekanisk påverkan bör undvikas, bara diska med mjuk svamp eller borste.
Jag har bara non-stick beläggning på mina stekpannor - som kastruller till mina trangiakök föredrar jag vanliga obehandlade som tål lite gnuggning med scotch brite svamp:)

Tillverkarna brukar även rekommendera att man smörjer in en ny teflon panna med lite matolja och därefter torkar torrt innan man använder den fösta gången.
 
Halaj!

Jag vet inte om det syns så bra på bilden, men om man tittar på den perforerade plåten där gasen slipper ut, så är den starkt skålformad. Det ser ut som om Primus verkligen har försökt att få gasen att rikta sig mot en enda punkt någonstans ovanför brännaren. Galet? Beror ju på.
Rimligtvis maximeras värmeutbytet med kärlet (och värmespill ut mot sidorna minimeras).
Så länge man har något med stort vatteninnehåll så kan ju non-sticken ändå aldrig bli så varm att den släpper.

Här verkar Optimus ha tagit en helt annan approach, och gör en brännare som försöker sprida gasen istället. Frågan är om det hade gjort någon skillnad vid mitt kotlettstekande?

//T

Din stekpanna ser ut att ha överhettats. Om jag inte missminner mig klarar teflon inte av mer än ca 200 grader innan den släpper, vilket man lätt kommer upp i med en gasbrännare.

Primus "jetstråle-brännare" kokar upp vatten vansinnigt snabbt om man använder en gryta med värmeväxlare. Optimus Crux (på bilden) är inte lika imponerande när det gäller vattenkok, men den är mer lämpad för matlagning då den har bättre spridning på lågan. Ditt problem verkar vara överhettning, och det är osäkert om det hade gjort någon skillnad med en annan brännare.
 
Nu får de bli metallåtervinning, en hundring hit eller dit, var gör det om hundra år…
Och återgång till den gamla pannan tills jag hittat en jag kan ha förtröstan till…
Om du ska ha en BRA Trangia stekpanna så är det DuoSSAL-versionen du ska ha. Den tål allt nedom k-pistbeskjutning verkar det som - när den väl är instekt (vilket man fixar hemma på köksbänken med några 'övningsstekningar'). Den är din för resten av livet - och har: Oöverträffad reptålighet (kan diskas med strandsand), ingen som helst aluminiumreaktion på sura ingredienser (bra för dom som är alu-nojjiga), inga losskrapade teflonrester i maten (bra för dom som är kemikalie-nojjiga), bra värmespridning (blir bra pannkakor om man har rätt brännare) etc etc...
 
Jag har skaffat en Trangia multidisc som skyddar stekpannan när den är nerpackad, dessutom bra som extra lock för varmhållning, sil för att hälla av vatten om man kokat ex pasta eller som skärbräde:)

Halaj!

Jo, jag håller på här och komponerar ihop det ultimata kökskitet, och där ingår den där plastplattan. Utan den fungerar inte mitt tänkta set.

//T
 
Trangias nyare och lätta hårdanodiserade alukastruller och stekpannor är mycket bättre alternativ.

Halaj!

Har du någon uppfattning om hur de anodiserade kastrullerna är jämfört med alukastrullerna med avseende på fastbränning?
Det är väl ca 20 år sen jag använde mitt första trangiakit med alukastruller sist, men jag minns att fastbränning var ett stort problem.
Nästan så vatten blev vidbränt.

//T
 

Halaj!

Goda tips. Tack!
Jag har insett att det inte går att misshandla en friluftsteflonpanna så som man kan med en vanlig teflonstekpanna hemma.
Jag får se kostnaden för pannan som läropengar, antar jag. Det var ju gott att jag fick detta resultat på diskbänken hemma istället för att komma på det ute på färd.

//T
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips