Tråden om köksredskap till friluftskök typ trangia & dyl

Du kan lugnt fortsätta med din plywoodskärbräda, den är inte farlig ens om du låter den ligga i blöt och därefter dricker upp blötläggningsvattnet. Plywooden är med 99% säkerhet limmad med fenolformaldehydlim (PF-lim), dvs fenol som får reagera med formaldehyd i vatten. Reaktion är inte reversibel, varför PF-limmade skivor endast avger försumbara mängder formaldehyd.
Det finns designade köksinredningar, plywoodskålar och skärbrädor som är formade av flera hoplimmade plywoodskivor och vänder limkanten upp i hanteringsytan, och till och med de är godkända för mathantering. På din egen skärbräda kommer ju maten knappt ens i kontakt med den lilla kantyta där limskikten exponeras.

Ska man vara nere på de mikroskopiska emissionsnivåerna, så skulle jag nog snarare ifrågasätta de tunna mjukplastskärbrädorna från IKEA, som du tänker ersätta plywooden med, för att inte tala om den eventuella ytbeläggningen i stekpannan.

Tack Joanna.

Jag har haft hajkbrickor av plywood så länge jag kan minnas. Kommer nog att ha kvar dem.

//B
 
Formaldehyd löst i vatten kallas formalin. och i lite större mängder i luft en vass doft, lite av det kan kännas i avgaserna från en Etanoldriven buss.

Formaldehyd är en viktig del i vår biologi, ett äpple kan ha 6.6 -22 mg/kg, en männinska har ca 16 mg av det i blodet.

Formaldehyd i mindre mängder bildas också vid förbränning av metanol och Etanol pga. ofullständig förbränning (gula lågspetsar, brinner mot kall yta (grytan) etc.) - med andra ord sniffa inte i avgaserna från köket eller vara i matoset från kamraterna - och det beror inte bara på CO-risken utan det är mer ämnen som är obra att andas in.


När det gäller olika gifter så är knappast limmet som är 'bekymmret' - utan träet i sig, den innehåller massor av ämnen dumpade från växten själv för att göra sig själv oaptitlig för angrepp - giftnivån är olika mellan olika trädslag men den finns giftiga ämnen i alla träslag mer eller mindre för ökad resistans mot insektsangrepp, bakterier, svampar mm. - jobbar man i tex. såg och snickeri med mycket trädamm så måste man ha andningsskydd för en del dammande arbetsmoment - annars kan man må ganska dåligt av all indragen trädamm och gifterna som avges där.

Det är också en orsak varför trä-skärbrädor visade sig ha mindre med bakterier än plast-skärbrädor - detta för att träet helt enkelt dödade bakterier nere i skärskårorna medans plasten inte gör det.
 
Senast ändrad:

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.
Man lär så länge man har lever.

När det gäller olika gifter så är knappast limmet som är 'bekymmret' - utan träet i sig, den innehåller massor av ämnen dumpade från växten själv för att göra sig själv oaptitlig för angrepp - giftnivån är olika mellan olika trädslag men den finns giftiga ämnen i alla träslag mer eller mindre för ökad resistans mot insektsangrepp, bakterier, svampar mm. - jobbar man i tex. såg och snickeri med mycket trädamm så måste man ha andningsskydd för en del dammande arbetsmoment - annars kan man må ganska dåligt av all indragen trädamm och gifterna som avges där.
Aha, jag fick alltid feber när vi sågade ved när jag var yngre. Har alltid trott att det berodde på mögel eller något. Nu inser jag att det kan ha varit själva veden (sågspånet).
/John
 
Tråden om köksredskap till friluftskök typ trangia & dyl

Måste slå ett slag för IKEA's köksredskap för barn. Är riktiga i rostfritt o plast men mindre och lättare. Perfekt att ha med sig. 39kr är ju även det ett köpargument.
ac00b05a1f460625ad32dfdaabcb60be.jpeg

http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/80130168/
 
Från IKEA's hemsida
Detta är en leksak och kan inte användas vid matlagning.


Metalldel: Rostfritt stål
Plastdel: Förstärkt amidplast

Frågan är om man törs använda dem under längre tid?
 
Från IKEA's hemsida

Detta är en leksak och kan inte användas vid matlagning.





Metalldel: Rostfritt stål

Plastdel: Förstärkt amidplast



Frågan är om man törs använda dem under längre tid?



Tror det är helt ofarligt att använda dessa redskap till friluftsliv om man inte är ute 3 dagar i veckan.
Anledningen att IKEA skriver som dom gör är att ingen skall klaga på att sleven är för liten och att grädden inte blir fluffig med vispen, samt att spagettisleven tappar spagettin och stekspaden är svår att vända på entrecoteskivan med!
 
Tror det är helt ofarligt att använda dessa redskap till friluftsliv om man inte är ute 3 dagar i veckan.
Anledningen att IKEA skriver som dom gör är att ingen skall klaga på att sleven är för liten och att grädden inte blir fluffig med vispen, samt att spagettisleven tappar spagettin och stekspaden är svår att vända på entrecoteskivan med!




Och tror någon på allvar att IKEA skulle sälja barnleksaker som är giftiga om barnet tuggar på dessa?
 
Det är skillnad på att tugga på någon och att använda det vid höga temperaturer som tex stekning. Den enda som har påstått att det är giftigt är du, jag klistrade bara in vad IKEA själva säger.

Snart kommer någon som vet mer om plaster att svara, hoppas jag.
 
Det är skillnad på att tugga på någon och att använda det vid höga temperaturer som tex stekning. Den enda som har påstått att det är giftigt är du, jag klistrade bara in vad IKEA själva säger.



Snart kommer någon som vet mer om plaster att svara, hoppas jag.



Och varför klistrade du in vad IKEA själva säger?
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips