Torkade egen mat, mums!

Torkade ett par kilo kantareller här om dagen...de krymper avsevärt mycket mer än shampinjonerna gjorde.

Att torka rått kött är mycket gott, det håller inte så länge i rumstemperatur så jag kastar in det i frysen. Torkningen är mer för att det ska hålla över turen och vara lättare att bära...Går med fördel att äta som det är, rått, bara torkat. Inte alla som gillar rått kött har jag hört ifs.
 
Nä inte skulle jag vilja äta råttkött :)

Man kan marinera köttet innan man torkar det så är det inte lika rått. Lägg det i CajP grillolja (eller nåt egenblandat) i ett dygn, torka av med hushållspapper och torka.

/Ulf
 
Friluftsmat

Ett litet tips är boken av Anita Forsell som heter "friluftsmat". Den är ett uppslagsverk i fickformat som täcker det mesta.
Dels vad man behöver för bränsle, hur man gör och massor med goda recept.
Vår bok är ett välbläddrat ex. från -98, som det har hämtats många ideer och mycket inspiritation ifrån.
 

Aktuellt

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.
Nä inte skulle jag vilja äta råttkött :)

Man kan marinera köttet innan man torkar det så är det inte lika rått. Lägg det i CajP grillolja (eller nåt egenblandat) i ett dygn, torka av med hushållspapper och torka.

/Ulf


Vad skulle hända med köttet under ett dygn i grillolja, som skulle göra det mindre rått????? Om man denaturerar proteiner genom saltning eller med syra så kan jag förstå att man ändrar egenskaperna, men bara olja och kryddor och 1 dygn?
 
Vad skulle hända med köttet under ett dygn i grillolja, som skulle göra det mindre rått????? Om man denaturerar proteiner genom saltning eller med syra så kan jag förstå att man ändrar egenskaperna, men bara olja och kryddor och 1 dygn?

Det blir väl en del smak från kryddningen, men i övrigt kanske det bara är en psykologisk effekt. Har läst att man kan marinera innan torkning, provade det med gott resultat.

/Ulf
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips