Hej! Annonser är vår inkomstkälla för att kunna driva Utsidan. Om du inte vill slå av annons­blockering kan du istället stödja oss genom att teckna ett Plusmedlemskap - då kan du dölja alla annonser och slipper denna text!

Torka mat

500 kcal / 59 g = 847 kcal/100 g.
Kan det verkligen stämma? Rent fett ger ca 900 kcal/100 g.

Avdelning kulturkrock: de rödbetor jag torkade och tyckte att de blivit väldigt goda var färska lättkokta... ;).

När du säger det låter det ju konstigt, det ska erkännas.

Det är 200kcal/100g i pölsan när den kommer ur paketet**. Det är 500g pölsa så det ska ju vara 1000kcal.
Sen torkar man bort vattnet och gör två portioner, varpå det borde vara 500kcal/paket.

Det kanske försvinner annat än vatten vid torkning?

Jag ska prova att använda färska rödbetor nästa gång =)


**Jag slängde paketet innan jag kollade. Men jag googlade fram att pölsa ligger mellan 180 och 220kcal/100g.
 
OK. Grävde fram paketet ur soporna.

Man ska aldrig lita på nät-uppgifter, det var 130kcal/100g =>650kcal/paket=>325kcal per portion.




Fast frågan kvarstår ändå. Försvinner det någon energi, mer än försumbart, när man torkar och återfuktar maten?

EDIT: Sen tillkommer ju rödbetorna, så vi kan väl säga 350kcal =)
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
350 / 50 x 100 = 593 kcal/100 g låter helt rimligt!
Brukar själv få till ett snittvärde på hela provianten på ca 600-650 kcal/100 g, trissat med lite extra hög fettandel, nötter etc.
Det finns väl ingen anledning till att det skall försvinna "kalorier" vid torkning, i alla fall om man inte förstör maten så att den delvis blir osmältbar.
 
En liten uppdatering angående mitt Gulasch-recept i inlägg #190.

Var ut och tältade i lördags och passade då på att "provköra" gulaschsoppan, vilken legat i skafferiet i drygt tre månader.

Tyvärr hade den tappat en hel del smak, men den var fortfarande god.

/Tomas
 
Hittade dessa på ICA Maxi i Umeå. Minns inte exakt pris, men det var inte dyrt. Tror det var tjugo- eller trettio-nånting.

Någon som testat?
 

Bilagor

  • 2012-11-18 17.17.51_liten.jpg
    2012-11-18 17.17.51_liten.jpg
    91.9 KB · Visningar: 1,348
Torkade bönor

Bönor finns ju "torra" i butiken men har väldigt lång koktid. Uppemot en timme, tyckte jag att jag läste på förpackningen sist jag var på ICA. Då har halva gasoltuben gått när bönorna är klara... Hur blir det med koktiden om jag kokar bönorna hemma och sedan torkar dem.
 
Bönor finns ju "torra" i butiken men har väldigt lång koktid. Uppemot en timme, tyckte jag att jag läste på förpackningen sist jag var på ICA. Då har halva gasoltuben gått när bönorna är klara... Hur blir det med koktiden om jag kokar bönorna hemma och sedan torkar dem.
Jag har experimenterat med detta, men fått lite skiftande utfall.
Mungbönor och små röda bönor gick oftast fint, fast volymen blev påtagligt större efter kokning+(om)torkning, än i "råtorkat" skick. De krävde sedan någon minuts uppkok och 10 min i grytmysaren för att bli klara.
Sojabönor och liknande blev ätliga på samma sätt, men IMHO inte så goda - de både föll sönder och fick ett segt "skinn" under torkningen, och en lätt gummiaktig konsistens i tillagat skick.
Kikärter gick fint att torka hela trots (eller tack vare?) tendensen att falla sönder i halvor, blev ett omtyckt snack efter lätt rostning och goda i grytan efter det beprövade mönstret med 1-2 min uppkok + 10 min i grytmysaren.

Det blev ändå så pass opålitligt, krångligt och fr a utrymmeskrävande, att jag hellre mixar och torkar kokta kikärtor till ett snustorrt pulver och gör egen "torkad hummous" av det hela i stället. Det blir en vattenfri "lerkaka" (p g a fettinnehållet i tahinan), som det räcker att röra ut i kallt vatten och låta svälla en stund. Gott och näringstätt.
I stället för andra stora bönor håller jag mig till små röda och gröna linshalvor och de pyttesmå glänsande svarta linserna. De har så kort koktid, att det är lika bra att skippa kokning/omtorkning: de blir mjuka på 2-3 min. kokning plus 10 min i grytmysaren. Eftersom precis samma gäller för t ex basmatiris (som jag inte heller får att smaka gott i kokt/återvattnat skick), kan man blanda färdiga portionspåsar med ris, linser och torkade grönsaker. Mindre besvär, mindre packvolym, och i mitt tycke trevligare smak och konsistens.

Har dock för mig, att Skogsbaronen lyckades fint med både kokt/torkat ris och dito bönor, så det är kanska bara jag som inte kommit på knepet.
 
Hittade dessa på ICA Maxi i Umeå. Minns inte exakt pris, men det var inte dyrt. Tror det var tjugo- eller trettio-nånting.

Någon som testat?

Jag kan rekommendera all typ av sojakött! Som vegetarian så är det ganska flitigt använt, känns skönt med lite köttigt tuggmotstånd ibland... Man ska dock vara medveten om att det inte finns någon smak i dessa alls. Man kokar upp vatten slänger i en buljong i vattnet och förväller sojan till man tycker de har bra konsistens (typ 15 min). Tryck ur vattnet och sen använd dem till vad du vill, steka, ha i gryta etc. Vikten är minst sagt fördelaktig.
 
Jag kan rekommendera all typ av sojakött! Som vegetarian så är det ganska flitigt använt, känns skönt med lite köttigt tuggmotstånd ibland... Man ska dock vara medveten om att det inte finns någon smak i dessa alls. Man kokar upp vatten slänger i en buljong i vattnet och förväller sojan till man tycker de har bra konsistens (typ 15 min). Tryck ur vattnet och sen använd dem till vad du vill, steka, ha i gryta etc. Vikten är minst sagt fördelaktig.

Funkar det att koka upp och låta stå och dra stå under "grytmysaren" som Joanna säger alt läggas iblöt innan eller måste det koka? Hur lång tid behöver färsen? / Sofia
 
Funkar det att koka upp och låta stå och dra stå under "grytmysaren" som Joanna säger alt läggas iblöt innan eller måste det koka? Hur lång tid behöver färsen? / Sofia
Undrade samma sak! 15 min koktid låter som slöseri med bränsle... kan man använda det överblivna vattnet?
Har man inget behov att låtsas att man äter "kött", finns ju alltid sojamjöl, som jag ibland använt som "redning" i soppor och grytor. Därmed har mjölet alltid fått minst ett uppkok, men enligt vissa uppgifter på detta forum måste det inte koka alls.
Ett IMHO smakligare resultat får man, om man kokar, torkar och mixar bönorna själv. Inte för fint, om man vill ha "textur" på maten. Jag tycker som sagt att det blir godare med kikärter, men rent "tekniskt" fungerar sojabönor på samma sätt - det blir ett starkt hygroskopiskt, grovkornigt pulver, som det sen räcker att röra ut med kallt vatten och låta svälla en stund (eller göra "soja-hummous" på genom att blanda i sesamförpasta).
 
Finns det några bra bloggar med recept och liknande? Är inte så intresserad av diskussioner om själva torkarna, utan mest vad man torkar i dem..

Kan själv rekommendera nötfärs, paprika, morot, lök, bönor, majs och chilli. Ha med buljongtärningar att blanda i så blir det en rätt så god chilli con carne-liknande röra av det.

Banan är väldigt lätt att torka och gör frukostgröten ordentligt mycket godare. Inget vidare att äta för sig dock.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips