Torka mat

Hallå där ute!

Är det nån som har erfarenhet av att torka mat till turen?

Jag är intresserad av allt som rör detta ämne, exempelvis om det är nåt specifikt som man bör undvika eller nåt som är bra.

jag tycker att matlagningen ute är en stor del av friluftslivet och vill därför ha med mig råvaror. så nu handlar det om att spara vikt.
 
Det har diskuterar många gånger tidigare så använd sökfuktionen. :)

Där finns referenser till böcker. Jag tror till och med det finns någon artikel här på Utsidan under någon rubrik. Kolla runt lite.
 
Torkar mycket själv

Hej!

Jag brukar torka en hel del själv inför turen. T.ex. köttfärs, renskav, svamp, rotfrukter, tomater (om jag inte köper soltorkade). Körsbärstomater blir som godis, när man torkat dem och sen tillsätter dem i en köttgryta.

Har inga specialgrejer för detta. Det går att fixa i en vanlig ugn, när det gäller rotsaker och kött.

Det enda som jag har slutat med är potatis. Den blir inte bra. Kyckling är också knepigt. Den blir rätt trist och träig även efter tillagandet.

Fördelen med att göra mycket själv är att
- man vet vad man stoppar i sig
- du kan krydda som du vill
- allt får minimal vikt
- du kan packa allt i utrymmesbesparande påsar

En annan fördel är att man får lite trevligt pyssel, när maten skall lagas till. Kanske har man lite färsk lök, eller en vitlök, som hackas ned i grytan (för det blir ju alltid en gryträtt).

Naturligtvis har jag en del färdiga rätter med mig också, främst till luncherna, då man kanske bara gör en kort paus för att få i sig lite föda.

Sen tar man fram sitt eget till middags-/kvällsmålet. Maten vinner i konsistens och tillagningstid, om det torkade får ligga i blöt ett tag. Fixa gärna det innan du sätter upp tältet.

Allt tillagas med en buljongtärning.

Övriga detaljer hittar du nog under "matforumet" här på Utsidan.

Lycka till!
Bert
 
Beskrivning + Recept

Hej!
Här kommer en länk från scoutings officiella hemsida och en friluftsrelaterad från Lägerelden, om hur man med enkla medel torkar mat.
Dessutom ett kul recept på torkad köttfärssås

En metod att torka kött som vi använt men som sällan nämns är att salttorka. T.ex en hel fläskstek eller en "fransyska". Det går till så att man perforerar botten på en hink (små hål). I botten på hinken lägger man ett tjockt lager grovt havssalt. Där placeras köttet i ett stycke. Köttet täcks sedan helt med salt. Hinken placeras i "svalen" eller i värsta fall i "kylen" på ett av gallren och under gallret placeras en bunke för att samla upp vätskan som saltet driver ut. Efter en vecka är köttet torkat. Skärs sedan i lagom bitar (finfördelning sker vid tillagningen) och förpackas tillsammans med den maträtt det ska ingå i.
När man sedan ska använda köttet i mat måste man koka ur lite av saltet i vatten som sedan hälls bort om inte maträtten ska bli alltför salt. Köttet går också att tälja av och äta direkt som "godis".:)
Håll till godo! ///Claes
glad.gif

Nygårdhs irrfärder i Fjällen
 
Re: Beskrivning + Recept

cnygardh; sa:
En metod att torka kött som vi använt men som sällan nämns är att salttorka. T.ex en hel fläskstek eller en "fransyska". Det går till så att man perforerar botten på en hink (små hål). I botten på hinken lägger man ett tjockt lager grovt havssalt. Där placeras köttet i ett stycke. Köttet täcks sedan helt med salt. Hinken placeras i "svalen" eller i värsta fall i "kylen" på ett av gallren och under gallret placeras en bunke för att samla upp vätskan som saltet driver ut. Efter en vecka är köttet torkat. Skärs sedan i lagom bitar (finfördelning sker vid tillagningen) och förpackas tillsammans med den maträtt det ska ingå i.
När man sedan ska använda köttet i mat måste man koka ur lite av saltet i vatten som sedan hälls bort om inte maträtten ska bli alltför salt. Köttet går också att tälja av och äta direkt som "godis".:)
Håll till godo! ///Claes
glad.gif

Nygårdhs irrfärder i Fjällen

Torkar du en hel stek på 1 vecka i salt??? Dels räcker det inte att bara salta köttet, gör man tex parmaskinka så saltas det först sedan torkas det. Dessutom kan knappast grovsalt tränga in i en stek på en vecka, så att salthalten blir tillräckligt hög och jämn. Använder man saltlake så brukar en stek få ligga flera veckor för att saltet skall tränga in, med grovsalt borde det ta längre tid.
 
Re: Re: Beskrivning + Recept

KLAGER; sa:
Torkar du en hel stek på 1 vecka i salt??? Dels räcker det inte att bara salta köttet, gör man tex parmaskinka så saltas det först sedan torkas det. Dessutom kan knappast grovsalt tränga in i en stek på en vecka, så att salthalten blir tillräckligt hög och jämn. Använder man saltlake så brukar en stek få ligga flera veckor för att saltet skall tränga in, med grovsalt borde det ta längre tid.

Hej!

Den metod som Claes beskriver betyder att köttet saltas in och konserveras. Det innebär inte torkning.

I detta fall försvinner inte allt vatten, bara en del. Därmed blir inte heller vikten lika reducerad.

Hållbarhetstiden blir heller inte lika lång, som vid fullständig torkning. Men fullt tillräcklig för en tvåveckorsvandring i de svenska fjällen i normal sommartemperatur (Dvs. ganska svalt.).

Men jäkligt gott blir det!

Mvh Bert
 

Aktuellt

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken!

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en 400 sidor tjock bok.

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.
Re: Re: Re: Beskrivning + Recept

nidob49; sa:
Hej!

Den metod som Claes beskriver betyder att köttet saltas in och konserveras. Det innebär inte torkning.

I detta fall försvinner inte allt vatten, bara en del. Därmed blir inte heller vikten lika reducerad.

Hållbarhetstiden blir heller inte lika lång, som vid fullständig torkning. Men fullt tillräcklig för en tvåveckorsvandring i de svenska fjällen i normal sommartemperatur (Dvs. ganska svalt.).

Men jäkligt gott blir det!

Mvh Bert

Det bästa måste väl vara något nötkött av god kvalite.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips