Torka dina grönsaker

Ifall någon är nyfiken på att äta egenhändigt torkade grönsaker på fjällturen?

Vad jag har testat är skivade morötter förvällda i saltat vatten. Gör man på rätt sätt och förvarar resultatet i en luft- och ljustät glasburk så håller det sig i åratal. Och gott är det också - det är som om morotssmaken koncentreras på något sätt. Ingen "nödkost" som man behöver tvinga i sig precis. Tvärtom - man äter det nästan som godis.

http://www.evermat.se/evermat.html
www.utsidan.se/classifieds/view.htm?ID=38900
 

Aktuellt

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!
Men resultatet var inte mera lyckat än att du nu skall sälja torken?

Nu ska vi inte övertolka en massa. ;). Jag är inte lika aktiv med friluftandet numera. Att torka grönsaker tar både tid och intresse. Dessutom tar torken för mycket plats i min lilla etta i förhållande till hur ofta jag använder den numera.
 

avslutad210712

Gäst
Ifall någon är nyfiken på att äta egenhändigt torkade grönsaker på fjällturen?

Vad jag har testat är skivade morötter förvällda i saltat vatten. Gör man på rätt sätt och förvarar resultatet i en luft- och ljustät glasburk så håller det sig i åratal. Och gott är det också - det är som om morotssmaken koncentreras på något sätt. Ingen "nödkost" som man behöver tvinga i sig precis. Tvärtom - man äter det nästan som godis.

http://www.evermat.se/evermat.html
www.utsidan.se/classifieds/view.htm?ID=38900

Har själv två likadana torkar och kan inte mer än rekommendera dem.

Precis samma sak med torkade tomater. Smaken koncentreras och de övergår till både gott och nyttigt godis som tyvärr har en tendens att ta slut innan jag hinner plocka ihop matpåsarna :)
 
En av de bästa förberedelserna inför fjällvandringarna är ju faktiskt att planera och förbereda maten. :)

I helgen torkade jag wokgrönsaker, kikärtor, röda kidneybönor och ananas. Och visserligen var allt gott att småäta på, men när ananasen skulle ner i påsen fick jag plocka fram all karaktär jag hade för att inte äta upp frukten på stående fot.
Annat som är gott är jordgubbar och körsbär, men den säsongen har inte kommit igång än.

Har skaffat en OBH Nordica tork som jag kommer att recensera senare efter fler tester. Använde tidigare torkskåp som jag tycker fungerar mycket bättre än ugn.
 
Ang torkskåp, när jag flyttade till lägenheten stod det ett anslag på torkskåpet i tvättstugan att man bara får torka kläder i den! Visste knappt att den kunde användas till det.;)

Men det är ett bra tips (för er som har torkskåp som ni själva kan bestämma innehåll i):
Tillverka tunna ramar som kläs med myggnät. Och börja torka.
Det är gott, billigt och trevligt att veta vad man äter.
 
Jag har bara torktumlare, kan det fungera? ;)

Hehehe... Varför inte.
Misstänker iofs att det mesta av maten kommer att sitta i luddfiltret, men du kan väl testa och sedan skriva en recension. Glöm bara inte att meddela vilken torktumlare du använt. ;)

Det kan fungera om du får dit en fläkt på något sätt, luftväxlingen är nästan viktigare än temperaturen.

Håller med KLAGER om luftväxlingen. Är inte den bra kommer luften bara bli varm och fuktig, då är det svårt att få maten torr. Jämför med en våtbastu. Men, det är bara att testa och prova sig fram. Lycka till!:)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips