Torka dina grönsaker

Ifall någon är nyfiken på att äta egenhändigt torkade grönsaker på fjällturen?

Vad jag har testat är skivade morötter förvällda i saltat vatten. Gör man på rätt sätt och förvarar resultatet i en luft- och ljustät glasburk så håller det sig i åratal. Och gott är det också - det är som om morotssmaken koncentreras på något sätt. Ingen "nödkost" som man behöver tvinga i sig precis. Tvärtom - man äter det nästan som godis.

http://www.evermat.se/evermat.html
www.utsidan.se/classifieds/view.htm?ID=38900
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Men resultatet var inte mera lyckat än att du nu skall sälja torken?

Nu ska vi inte övertolka en massa. ;). Jag är inte lika aktiv med friluftandet numera. Att torka grönsaker tar både tid och intresse. Dessutom tar torken för mycket plats i min lilla etta i förhållande till hur ofta jag använder den numera.
 

avslutad210712

Gäst
Ifall någon är nyfiken på att äta egenhändigt torkade grönsaker på fjällturen?

Vad jag har testat är skivade morötter förvällda i saltat vatten. Gör man på rätt sätt och förvarar resultatet i en luft- och ljustät glasburk så håller det sig i åratal. Och gott är det också - det är som om morotssmaken koncentreras på något sätt. Ingen "nödkost" som man behöver tvinga i sig precis. Tvärtom - man äter det nästan som godis.

http://www.evermat.se/evermat.html
www.utsidan.se/classifieds/view.htm?ID=38900

Har själv två likadana torkar och kan inte mer än rekommendera dem.

Precis samma sak med torkade tomater. Smaken koncentreras och de övergår till både gott och nyttigt godis som tyvärr har en tendens att ta slut innan jag hinner plocka ihop matpåsarna :)
 
En av de bästa förberedelserna inför fjällvandringarna är ju faktiskt att planera och förbereda maten. :)

I helgen torkade jag wokgrönsaker, kikärtor, röda kidneybönor och ananas. Och visserligen var allt gott att småäta på, men när ananasen skulle ner i påsen fick jag plocka fram all karaktär jag hade för att inte äta upp frukten på stående fot.
Annat som är gott är jordgubbar och körsbär, men den säsongen har inte kommit igång än.

Har skaffat en OBH Nordica tork som jag kommer att recensera senare efter fler tester. Använde tidigare torkskåp som jag tycker fungerar mycket bättre än ugn.
 
Ang torkskåp, när jag flyttade till lägenheten stod det ett anslag på torkskåpet i tvättstugan att man bara får torka kläder i den! Visste knappt att den kunde användas till det.;)

Men det är ett bra tips (för er som har torkskåp som ni själva kan bestämma innehåll i):
Tillverka tunna ramar som kläs med myggnät. Och börja torka.
Det är gott, billigt och trevligt att veta vad man äter.
 
Jag har bara torktumlare, kan det fungera? ;)

Hehehe... Varför inte.
Misstänker iofs att det mesta av maten kommer att sitta i luddfiltret, men du kan väl testa och sedan skriva en recension. Glöm bara inte att meddela vilken torktumlare du använt. ;)

Det kan fungera om du får dit en fläkt på något sätt, luftväxlingen är nästan viktigare än temperaturen.

Håller med KLAGER om luftväxlingen. Är inte den bra kommer luften bara bli varm och fuktig, då är det svårt att få maten torr. Jämför med en våtbastu. Men, det är bara att testa och prova sig fram. Lycka till!:)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips