Törs man äta murklor?

Plockade 1-2 liter Stenmurklor idag som vi alltid förväller 3 gånger och torkar.
Är en delikatessvamp som det är bra att många är "rädda" för för då blir det mer över till oss som älskar denna svamp. Hade det varit kantareller så hade redan någon tagit dom men nu fick jag behålla dom. Har inte ätit dom på många år och det blir ju inga mängder man äter på en 10-års period så det är nog giftigare att äta chips och annan skräpmat.
Blir nog en Murkelsås till Oxfilén på Valborgsmässoafton och Rödvin.
Just kombinationen av Murklor och Rödvin är dock alla som inte tål, känner en bekant som blev ganska sjuk men då får man ju låta bli Rödvinet.
Hoppas på en bra säsong för murklor i år.
 
Angående påståendet tidigare i tråden att det inte giftigheten stämmer överens med praktiken, så ska det väll åtminstone finnas runt 150 påstådda dödsfall i den där rapporten från 60-talet (har jag för mig, vet inte om den är tillförlitlig) De äldsta kopplingarna mellan dödsfall och stenmurkla ska väll dessutom vara från 1700-talet, så en helt ny matsvamp kan det ju inte vara.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips