Törs man äta murklor?

Plockade 1-2 liter Stenmurklor idag som vi alltid förväller 3 gånger och torkar.
Är en delikatessvamp som det är bra att många är "rädda" för för då blir det mer över till oss som älskar denna svamp. Hade det varit kantareller så hade redan någon tagit dom men nu fick jag behålla dom. Har inte ätit dom på många år och det blir ju inga mängder man äter på en 10-års period så det är nog giftigare att äta chips och annan skräpmat.
Blir nog en Murkelsås till Oxfilén på Valborgsmässoafton och Rödvin.
Just kombinationen av Murklor och Rödvin är dock alla som inte tål, känner en bekant som blev ganska sjuk men då får man ju låta bli Rödvinet.
Hoppas på en bra säsong för murklor i år.
 
Angående påståendet tidigare i tråden att det inte giftigheten stämmer överens med praktiken, så ska det väll åtminstone finnas runt 150 påstådda dödsfall i den där rapporten från 60-talet (har jag för mig, vet inte om den är tillförlitlig) De äldsta kopplingarna mellan dödsfall och stenmurkla ska väll dessutom vara från 1700-talet, så en helt ny matsvamp kan det ju inte vara.
 

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Tävling: Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips