Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Titan+öppen eld=?
- Trådstartare bäfver
- Start datum
Eftersom du kan koka vatten i ett vikt A4 papper eller i en kartong så givetvis är det OK sålänge som du har ett kylande medium, mat eller vätska i kärlet.
//J
//J
Lästips
ANNONS
Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken
STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.
Titan har en högre smälttemperatur än järn. Järn 1535 grader, titan 1677 grader. Så det är nog ingen risk att använda titankärl över öppen eld.
Svante
Då spetsen av kärnlågan (den inre blåa lågan från brännaren) ligger runt 1700 grade C som bäst vid luftblandad gasollåga, så vill det väldigt mycket till om du någosin skulle smälta kärlet, även om det skulle vara 'lättsmält' järn. Det är därför man kör med ren syre/gasol eller syre/acetylen då kvävet i luften helt enkelt kyler lågan för mycket för att vara användbar vid stålbearbetning.
Gasollåga duger på sin höjd för hårdlödning runt 800- 900 grader.
Med andra ord är det lungt även om din gryta skulle lysa orange kvarglömt på ditt kök
Det enda som händer är att Titankastruller bucklas vid torrkokning.
Precis. Och min lilla gryta har fått en blå-lila färg på undersidan också. Har råkat torr-koka den med toppgasbrännare några gånger, och den intensiva blå lågan lär vara mycket varmare än en vanlig eld.
Det ska mycket till för att man ska klara av att smälta en aluminiumkastrull, med markant lägre smälttemperatur.
Jo, men det går
Har stekt mat över glöd i ett Trangia lock/stekpanna till ett T-25...trangiagreppet lossnade därför att kanten på stekpannan hade mjuknat av värmen och locket/pannan liksom slant ur greppet. Den stelnade i den nya formen när den svalnat
Men har aldrig upplevt detta med stål eller titankärl...det är lugnt...
//J
Eftersom titan leder värme dåligt är titan t.o.m. bättre över en eld än över en brännares mindre låga. T.ex en tunn titanstekpanna blir snabbt het där brännarens låga träffar, men inte runtom. Över elden fås värme över hela pannan. Och, som sagt, ingen fara med titan över eld.
Raskesven
Raskesven
Problemet är att utbudet av titankärl som är särskilt lämpade för använding över öppen eld är ännu mindre än det nästan obefintliga utbudet av genomtänkta kokkärl av aluminium eller rostfritt för samma ändamål. Jag hittade något som såg halvhyfsat ut men det hade nån non stick-beläggning så det gick bort direkt. Var finns en lätt stark gryta på ca 2.5 liter med rätt dimensioner, rundade bottenkanter, genomtänkt lock, osv? Oavsett material så verkar dylika kokkärl inte existera annat än i min fantasi. Hur svårt kan det vara att tillverka ett vettigt kokkärl?
Grön Gubbe;338555 sa:Problemet är att utbudet av titankärl som är särskilt lämpade för använding över öppen eld är ännu mindre än det nästan obefintliga utbudet av genomtänkta kokkärl av aluminium eller rostfritt för samma ändamål. Jag hittade något som såg halvhyfsat ut men det hade nån non stick-beläggning så det gick bort direkt. Var finns en lätt stark gryta på ca 2.5 liter med rätt dimensioner, rundade bottenkanter, genomtänkt lock, osv? Oavsett material så verkar dylika kokkärl inte existera annat än i min fantasi. Hur svårt kan det vara att tillverka ett vettigt kokkärl?
På seconhand/antikaffärer finns det ibland mjölkhämtare (bild) i Alu som är på 2L.Finns en schysst variant från Skultuna som har raka sidor och ett välvt lock med handtag,vikt 273g.Jag har en sån.
peter
Senast ändrad:
Liknande trådar
- Svar
- 13
- Visningar
- 4 K
- Svar
- 30
- Visningar
- 5 K
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg