Tips på turgodis

Vad har ni för godisfavoriter på turen? Nu tänker jag "köpegodis", har inte kunskap/intresse att göra egna grejer, kan möjligen blanda jägarsnus men då kan jag lika gärna köpa en Frukt&Mandel :LOL:

Själv brukar jag mest leva på choklad och nötter men har ibland saknat något som man kan suga på under lite längre tid.

Jag hade en gång med mig någon slags energibar som när det kröp ner mot nollan blev som en glasbit att tugga på, inte så lyckat. Tänker att även en del godis kan ha mindre bra egenskaper som man kanske bör undvika...

Så, har ni några favoriter som funkar bra? Rent subjektiva åsikter om vad som är gott funkar alldeles utmärkt men om någon kan bidra med mer vetenskap (tänker att t.ex. salt godis kanske kan ha en funktion) så är det naturligtvis intressant.
 

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.

Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.
Naturgodis från tex Örtekram. Kokostärningar var en hit på årets vandring. Ingefärakuber var grymma oxå
 
Jag brukar försöka ta med frytorkad kiwi och ananas. Har testat att torka själv i varmluftsugn, men då blir de ju inte spröda som då de frystorkats.
 
Nötter av olika sorter, gärna saltade och blandade. Trevliga bars, tex Moonvalley,clif bloks, lite vanligt godis, det brukar bli lite blandad kompott efter sug och tillgång.
 
Man kan balansera nötblandningen med rostade kikärter. Finns i affärer med mat från Mellanöstern/Centralasien. Vill du ha lite "vetenskaplig" uppbackning, så kan man ju påstå att nötternas och kikärtornas proteinsammansättning kompletterar varandra :), samt att man får med lite långsamma kolhydrater (nötter består nästan bara av fett, protein och fiber) men jag tycker helt enkelt att det är gott ihop. Jag blandar ungefär lika delar valnötter, mandel och kikärter.
 
Mandelmassa brukar jag köra när det är kallt. Blir inte så stel av kylan. Sen brukar jag alltid plocka med mig lite lösviktsgodis för att lyxa till det. Några werthers original är aldrig fel. Tycker även det är kul och gott att poppa popcorn. Tar lite plats väger inte så mycket och känns lyxigt.
 
Torkat kycklingbröst, torkad fläskfilé, torkat älgkött, torkat renkött, torkade äpplen, nötter, salami,. Söta saker endast om jag kan få riktigt starkt kaffe till.
När jag var yngre tålde jag sött bättre, nuförtiden sitter gärna den söta smaken kvar i munnen och jag blir illamående. Obs. jag är inte sockersjuk! Men de söta smakerna passar mig inte riktigt.
/John
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips