Tips på bra frukost under fjälltur

Hej

Jag skulle vilja ha förslag/ tips om alternativ frukost, till den traditionella gröten, gröten som alltid varit ett givet val vid frukost har jag så många gånger under mina fjällvandringar tvingat ner i magen . Jag har använt blåbärs soppa pulver för att ge gröten en godare smak, men tyvärr, jag gillar verkligen inte gröt.

Anledningen till att jag hittils under mina fjällvandringar ätit gröt, är för att man står sig väldigt bra på det. För några år sen provade jag under en vandring mellan Årosjåkk - Abisko, att en morgon dricka blåbärsoppa och äta några mackor, haha den dagen kom jag inte långt innan hungern sved i magen (tror jag hann vandra knappt 2 timmar innan köket åkte fram igen :p sedan dess så har gröt varit ett givet val fastän jag verkligen inte tycker om det.


mvh
Simon
 

avslutad210712

Gäst
Jag har blandat en ordentlig portion musli med torrmjölk i en plastpåse och sen tillsätter jag bara kallvatten och rör om (i matkåsan förstås). Musli består ju till stora delar av ungefär samma sorts och mängd kolhydrater som gröt. Dessutom kan man blanda lite olika smaker. Är också lite less på gröt under sommaren men under vårvintern vill jag trots allt ha i mig den varma smörjan. Har också testat blåbärs- och nyponsoppa men det är mest socker och som sagt man stoppar inte i längden på det.
 
Eftersom du inte

bestämmer över vädret är det bra om du har varm frukost att växla med när kallregn eller t o m snön slår till under din sommarvandring....
Till skillnad mot föregående rekommenderar jag varierad gröt och muslie, hemgjord, se till att du har både olika smaker och strukturer med i din frukost. Sånt du gillar. Beroende på turens längd två eller fler extraportioner. Yogurt kan överleva de första mornarna.
 
Jag har helt lagt ner gröt; trött på smaken, trött på disken och trött på att hungerkänslorna smyger sig på allt för fort. Nu kör jag mest müsli (min sambos underbara hemmagjorda..!) tillsammans med nån söt varmakoppensoppa. Jag tycker jag står mig mycket bättre på det även helt utan bröd som tilltug, och smaken och variationsmöjligheterna under turen blir bättre utan att vikten ökat.

Per
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
Om man inte är så känslig för att det är just frukost så brukar jag kompettera knäckebrödet med makaroniförstärkt varma koppen. Tar inte särskilt lång tid och man kan koka makaronerna i det vatten man sen använder till påsen.
 

avslutad210712

Gäst
bestämmer över vädret är det bra om du har varm frukost att växla med när kallregn eller t o m snön slår till under din sommarvandring....
Till skillnad mot föregående rekommenderar jag varierad gröt och muslie, hemgjord, se till att du har både olika smaker och strukturer med i din frukost. Sånt du gillar. Beroende på turens längd två eller fler extraportioner. Yogurt kan överleva de första mornarna.

Förra årets Padjelantasväng hade jag både musli och havrgeryn(sgröt) med mig och eftersom jag gick lite snabbare än väntat så hade jag bara gröten kvar. Nu var det inte speciellt kallt när jag gick men visst håller jag med om att det kan vara gott med något varmt om det är kyligt ute.

Och missförstå mig rätt för jag tycker om gröt men inte 10 dagar i sträck
 
Variation är alltid bra, och man precis som man kan göra olika musliblandningar, så smakar gröt på rågflingor helt annorlunda än havregryn/mannagryn/grahamsgryn .
 
Hej

Jag skulle vilja ha förslag/ tips om alternativ frukost, till den traditionella gröten, gröten som alltid varit ett givet val vid frukost har jag så många gånger under mina fjällvandringar tvingat ner i magen . Jag har använt blåbärs soppa pulver för att ge gröten en godare smak, men tyvärr, jag gillar verkligen inte gröt.

Anledningen till att jag hittils under mina fjällvandringar ätit gröt, är för att man står sig väldigt bra på det. För några år sen provade jag under en vandring mellan Årosjåkk - Abisko, att en morgon dricka blåbärsoppa och äta några mackor, haha den dagen kom jag inte långt innan hungern sved i magen (tror jag hann vandra knappt 2 timmar innan köket åkte fram igen :p sedan dess så har gröt varit ett givet val fastän jag verkligen inte tycker om det.


mvh
Simon

Kör säsongsbetonat, är det kallt är risgrynsgröt gott och det är trevligt med nåt varmt i magen. Är det varmt så müsli och smaksatt proteinpulver ( F.n START! Skogsbär och Jordgubbspulver, ska prova en hallonvariant så småningom). Till det en trelagers smörgås (AXA Fullkornsruta) med smör, Grevé på tub och Nötcremé, sköljs ner med kokkaffe kopp 1. Kopp 2 och en cigg avslutar det hela på ett (för mig) bra sätt.


valdemar
 
Hej

Tack för alla svar, müsli med torrmjölk låter intressant ska prova detta nästa gång:), fast det är ju klart att under vintern om man är ute kan gröten vara riktigt bra då det värmer.

mvh
Simon
 
blåbärsgröt eller gundes gegga

En god blandning som jag fått i gröna firman är havregrynsgröt med blåbärssoppepulver i redan vid tillagning. EN höjadare om man gillar gröt men vill ha lite extra socker.

Annars om man vill ha extra mycket energi så är min rekommendation reals frukostblandning - smakar som mussli med varm mjölk - finns även i grönpåsevariant. Jag brukar kalla den "gundes gegga" - inget man äter med ögat men rejält mättande.

/Patrik
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips