Tips önskas på sovsäcksöverdrag

Jag har aldrig testat ett sovsäcksöverdrag för att jag inte tror på den idén pga naturlagarna med hur fukt skapas när varm och kall luft möts - då blir det fukt om det inte ventileras bort och då förhindrar sovsäcksöverdraget fukten att ventileras bort.

Bättre då att köpa en bättre sovsäck!

Om vi utgår ifrån att kroppen är som ett uppvärmt hus med isolering och isoleringen är då sovsäcken.
När man bygger hus så har man då en luftspalt mellan isolering och ytmaterial (träpanel etc) för att transportera bort kondensen som uppstår när varm och kall luft möts och den uppvärmda inomhusvärmen söker och tar sej igenom isoleringen.

Då möts uppvärmd luft med kall luft i luftspalten som då blir kondens och via naturlagarna så stiger varm luft uppåt och då ventileras kondensen ut via takfotsventilationen.

Samma naturlag gäller när man ligger i en sovsäck och har man då ett sovsäcksöverdrag så ligger man ner.
Hur ska då värmelagen transportera ut kondensen rakt upp?

Har man då ett svindyrt sovsäcksöverdrag som andas "enormt" så andas det inte tillräckligt för att andas ut all kondens när det är 1-2 plusgrader pga att man sover inte stående!!

Ju kallare det blir, ju mer kondens behöver andas ut.
Så är naturlagarna!!

Låt det ventilerande tältet bli ert sovsäcksöverdrag om ni ska samarbeta med naturlagarna.
Det inlägget begrep jag inte, men en av anledningarna till att jag har ett sovsäcksöverdrag med mig på tur är för att inte sovsäckens fotände skall bli blöt när den trycks mot innertältet på natten. En annan fördel är när jag sover i tält i mycket sträng kyla. Då är det ofta frusen kondens på insidan av innertältet när jag vaknar. När jag startar köket för att göra frukost smälter denna kondens och riskerar att droppa ned på sovsäcken. Tack vare sovsäcksöverdraget kan jag stanna i sovsäcken även om köket är igång utan att riskera att blöta ner den.
 
Det blir mycket kodens som fryser på insidan av tältet på vintern och det enda man kan göra är att öppna upp och ventilera så mycket som möjligt.
jag har alltid packat ner allt direkt och fixat med mat lite senare på förmiddagen och då har jag sluppit all kondensdropp.
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Det blir mycket kodens som fryser på insidan av tältet på vintern och det enda man kan göra är att öppna upp och ventilera så mycket som möjligt.
jag har alltid packat ner allt direkt och fixat med mat lite senare på förmiddagen och då har jag sluppit all kondensdropp.
Ja, det finns många olika sätt att göra på ute i naturen. Man får pröva sig fram för att hitta "sitt" sätt.
 
Jag försöker även undvika att laga mat inne i tältet när det är minusgrader, enbart för att minska kondensen.
En gång när det var 18-19 minus så hade dragkedjan till tältet frusit fast på morgonen. Det var rätt frustrerande innan det problemet blev löst.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips