Tipps på god mat att ha med på en fyra dagars kajakpaddeltur

Jag tar ofta med en ihopfällbar liten grill och brassar på nåt. Det är så gott. Senast blev det chorizo på en eldstad då, men annars nån köttbit, färsk vitkål är gott på grillen och zucchini och lök också. Sen en burk bea till det så är det klart.
 
Lägg gröna linser i en mindre platshink (sådär för grekisk yoghurt) halva hinken. Blanda i div örtkryddor, vitlök, salt, soja och på med vatten upp till kanten. På med lock och läggen längst ner i kajaken. Efter 6 timmar paddling (gått i land) koka upp i kastrull (koka några minuter) På lock. Koka under tiden ris och stek morötter och lök riklig med kokosfett i pannan. Blanda i rotfrukterna i grytan och servera med ris. Räcker i flera dagar och är otroligt gott, enkelt och billigt!
Sedan länge köper jag gröna linser färdiglagade i 380g förpackningar. Enkelt att värma upp. Närande och mättande med ett kokt ägg till
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Sedan länge köper jag gröna linser färdiglagade i 380g förpackningar. Enkelt att värma upp. Närande och mättande med ett kokt ägg till
Vadå, finns det konserverade färdigkokt gröna linser på konserv? Det har helt gått mig förbi o_O
Kikärtor och böner känner jag sedan gammalt till.

Apropå det så hörde jag om en som köpte Tzatzikipulver - man strör det tydligen över livsmedel man vill ska smaka Tzatziki - det är för övrigt samma person som kör med "Moskrydda" eller ännu värre "Pommeskrydda". Vad är nästa steg, matkrydda? Finns i och för sig redan med "Allkrydda" eller med den mer amerikanska betoningen "Allroundkrydda".

Låt oss titta lite närmare på innehåller i Pommeskrydda:

Paprikapulver, salt, lökpulver svartpeppar, spiskummin, vitlökspulver, cajennpeppar, örter, socker, rökarom (kemikalier) jästextrakt, druvsocker, maltodextrin, kryddextrakt samt naturligtvis de obligatoriska smakförstärkarna: E621 och E635. Mums...

Glömde klumpförebyggande medel (kiseldioxid) också!
 
Senast ändrad:
Finns på ICA. Ingredienser: ekologiska (?) linser, vatten och salt. Överkokta enligt min mening och jag brukar hälla bort lite sky
 

Bilagor

  • Zeta.jpg
    Zeta.jpg
    95.9 KB · Visningar: 10
Havregrynsgröt, pulvermjölk eller havremjölk eller mjölk med lång hållbarhet sylt eller äppelmos.

Jag brukar blanda havregryn med sesamfrön och ev. russin. Sesamfröna funkar förvånansvärt bra som substitut om man vill äta havregrynsgröt utan mjölk.

Vad gäller risotto så skulle jag frysa in den innan mantecatura (med smör och parmesan) och istället göra la mantecatura efter uppvärmningen. Parmesan och smör är inga problem att ta med på en flerdagarstur.
 
Med rätt kryddor och smaksättare kan vad som helst bli gott. Pesto, sambal olek, mangocurry, vitlök, timjan tex.
Mangocurry hade jag senast i couscousen med tonfisk och fräst lök, paprika, vitlök och färsk tomat. Mycket gott. Blev en Couscous-otto.
 
Frysta köttbitar klarar sig bra några dagar.
Bacon klara sig bra.
Sallad på feta ost i tetra som inte kräver kyla.
Makrill och tonfisk på burk efter några dagar.
Mjukkonserver är trevliga regniga eller tuffare dagar.
Pannkakor.
 
Go veggo löser en del. Blomkål, linser, lök, det mesta från grönsaksdisken håller flera dagar utan kylskåp. Kokosmjölk. Ägg… En del annat oxå. En kylklampen eller två för det som är känsligt ger några dagar extra om det är en köttbit, bacon eller annat du vill ha med. Kajak har ju fördelen av att en inte behöver tänka frystorkat. Konserver finns ju oxå om en är lat, Borgens till exempel.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips