Tälta i djup snö

Jag håller precis på att läsa "Vildmark" av Lars Fält och Ray Mears. I den boken står att man när man tältar i mer än ½ m. djup snö kan man göra snöunderlaget hårt genom att gräva ända ned till backen och blanda om snön. Därefter trampar man till snön med skidor eller snöskor och låter den frysa ihop. För egen del brukar jag trampa till snön, men det där med att blanda om snön med skyffel har jag inte hört förut.
Är det någon här som brukar göra på det sättet?
 
Jag gräver endast ner tältet om det blåser mycket, eller om jag tror att det kommer att göra det. Annars trampar jag bara runt med skidorna och låter det frysa till. Jag blandar aldrig om snön.
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Trampa en tältgrop med skidorna.
Sätta på sig snöpåsar och grävvantar. Bygga lämur och köksnisch, ta en fika.
Sen tältresning. Gräva Förstugrop.
Blanda snön har jag aldrig själv gjort även om jag hört om dem som gör det.
Vid risk för storm har jag grävt ner tältet. Kanske är det det som fått mig att komma undan med böjda tältstänger, när det blåst sönder för andra.

go tur
 
Lars Fält förklarade det där för mig en gång. Det har att göra med att när snön faller så får man olika lager beroende på snökristallernas sammansättning vid olika snöfall. Genom att blanda om får man en starkare struktur, han jämförde med cement som blir stabilare när man blandar olika typer av krossmaterial i det för att få betong. Har man tid och ska vara på samma plats några dagar är det bäst att blanda. Men för en natt med ok vind så funkar det med att trampa...
 
Jämför med skidspår

Det är samma princip som man använder när man packar snön till skidspår. Genom att bearbeta snön så uppnår man i princip tre olika saker.

1. Man får ut luften ur snön mycket effektivare än när man packar den uppifrån med exempelvis skidor eller en snöskoter.

2. Man bryter sönder mer aggressiva snökristaller så att de inte krokar i varandra så hårt. Nysnö är ofta väldigt "taggig" och bildar en tät och stark yta alldeles på ytan när den packas.

3. Man blandar om den vassa ytsnön med rundare, mer omvandlade snökristaller längre ner. Precis det Karolina skriver om.

När man gör skidspår så gör man detta genom att dra en sladd bakom skotern som bearbetar och blandar om snön, eller så gör man det med pistmaskinens fräs. För en liten yta som ett tält fungerar en spade utmärkt.

Tältar man på fjället brukar man snabbt komma ner i lager där snön är så vindpackad att man inte behöver packa så mycket mer. Men i skogen är metoden väldigt användbar ibland.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips