t-sprit på vintern

Har funderat på om jag måste investera i en multifuel till mitt triangakök inför vinterturen. Har en gasol redan. Vi skall åka på stugtur och matlagningen skall enbart göras mellan stugorna, förhoppningsvis i en solig sluttning i april, termos är lite tråkigt tycker jag och riktig varm mat är bättre energi. Alternativet kan då vara att plocka ram den gamla hederliga t-spritsbrännaren, back to basic alltså. det tar lite längre tid kanske men har man fickljummen sprit i en varm brännare så borde det funka.

Någon som har erfarenhet?
 
Hbbb; sa:
Har funderat på om jag måste investera i en multifuel till mitt triangakök inför vinterturen. Har en gasol redan. Vi skall åka på stugtur och matlagningen skall enbart göras mellan stugorna, förhoppningsvis i en solig sluttning i april, termos är lite tråkigt tycker jag och riktig varm mat är bättre energi. Alternativet kan då vara att plocka ram den gamla hederliga t-spritsbrännaren, back to basic alltså. det tar lite längre tid kanske men har man fickljummen sprit i en varm brännare så borde det funka.

Någon som har erfarenhet?

Fickljummen sprit funkar i betydligt skarpare lägen än en solig aprildag på fjället ;).

Min erfa är att spritkök funkar hyfsat ner till ca 25-30 minus, sedan kan det bli kärvare (läs ta längre tid om man måste smälta snö). Men eftersom du kan ta vätska med dig från stugplatsen så behöver du inte smälta så mycket snö och då borde det funka finfint :).

//J
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Hej!

Instämmer i Johans svar.

Eventuellt kan du överväga att införskaffa en vintertillsats (finns sådana nu förtiden?). Har inte själv kört utan men om du använder fickljumen sprit kanske det funkar ändeå.

Jag använde en Trangia med vintertillsats till spritbrännaren i slutet på 90-talet vid skidturer i fjällen. Mina erfarenheter är att den var enkel att använda samt fungerade ner till åtminstone -25 till -30°C. Det som var lite bökigt var att fylla på T-sprit i tillsatsen utan att spilla. En extra liten flaska med pip underlättar.

Mvh
Rickard
 
ricke; sa:
Hej!

Instämmer i Johans svar.

Eventuellt kan du överväga att införskaffa en vintertillsats (finns sådana nu förtiden?).


Hur ser vintertillsatsen ut? Är det en en typ av isolering runt brännaren kanske man kan tilverka en själv?

Skönt att höra att gammal teknik funkar. Pengarna rullar ändå :)
 
Hbbb; sa:
ricke; sa:
Hej!

Instämmer i Johans svar.

Eventuellt kan du överväga att införskaffa en vintertillsats (finns sådana nu förtiden?).


Hur ser vintertillsatsen ut? Är det en en typ av isolering runt brännaren kanske man kan tilverka en själv?

Skönt att höra att gammal teknik funkar. Pengarna rullar ändå :)

Jag glömde ett tips i mitt inlägg - ta gärna brännaren i fickan också så behöver du ingen vintertillsats.

En fickvarm brännare som fylls med fickvarm sprit går igång snabbt och brinner bra även i låga temperaturer. Om du har två brännare i fickan, kan du dessutom snabbt fortsätta matlagningen om spriten tar slut i den första.

//J
 
Ett kort tillägg.
Jag tycker inte att aluminium-”plattan” som är avsedd för att ställa köket på är tillräckligt bra, efter ett tag börjar köket sjunka/luta pga snösmältningen under den. Bättre tycker jag är att använda/komplettera med en något större plywoodskiva eller tillräckligt värmetåligt liggunderlag.
Mvh/R
 
ricke; sa:
Ett kort tillägg.
Jag tycker inte att aluminium-”plattan” som är avsedd för att ställa köket på är tillräckligt bra, efter ett tag börjar köket sjunka/luta pga snösmältningen under den. Bättre tycker jag är att använda/komplettera med en något större plywoodskiva eller tillräckligt värmetåligt liggunderlag.
Mvh/R

Håller med, aluminium leder ju värme. En grovt sågad plywood kvadrat gör det inte, och kostar dessutom näst intill intet.
 
Hbbb; sa:
Har funderat på om jag måste investera i en multifuel till mitt triangakök inför vinterturen. Har en gasol redan. Vi skall åka på stugtur och matlagningen skall enbart göras mellan stugorna, förhoppningsvis i en solig sluttning i april, termos är lite tråkigt tycker jag och riktig varm mat är bättre energi. Alternativet kan då vara att plocka ram den gamla hederliga t-spritsbrännaren, back to basic alltså. det tar lite längre tid kanske men har man fickljummen sprit i en varm brännare så borde det funka.

Någon som har erfarenhet?

Gasol funker vel også om det icke er for kallt.
Med gasoltilsats orginalt fra Trangia funker det med gosolburken upp-ner, og da håller det i enda kallere klimat. Testa lite, og ha med en fickvarmare (eller heatpad)så håller du burken varm nog.
dsk
 
dsk; sa:
Med gasoltilsats orginalt fra Trangia funker det med gosolburken upp-ner

Varning! Med lite otur kan detta leda till mycket ojämn gastillförsel med stora lågor som slår ut från köket. Man ska veta vad man gör om man nyttjar vätskefasen.

Gällande T-sprittrangia vintertid så är jag själv skeptisk efter långa väntetider. Är allt frid och fröjd och du har bra väder och bra vindskydd så fungerar det säkert kanon. Lite vind och kallt samtidigt så kommer du knappast ens med vintertillsatsen att få maten varm om du inte går i snöbivack och lagar mat där. Jag har haft -30 i Sarek i början av april samtidigt som jag också haft +20 i Ritsem tre veckor senare (annat år).

Du nämnde dessutom inte var i fjällen du skulle?
 
Abisko

Skall till Abisko under påsken. Får dubbla med en termos utifall att.

Plyfaskiva får jag kanske såga till, enkel funkis lösning. Det gillar jag
 
Marinplywood

Jag hörde någon gång att man ska köpa ”marinplywood” för att det har ett vattenfast lim till skillnad mot ”vanlig” plywood.

Jag använder bara kök utomhus på sommaren, så jag har själv ingen erfarenhet av vintermatlagning och att skära snö med plywoodskiva.

Per Brune
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips