Storkniv/huggare

KA-BAR Becker BK9, kanske? Knivblad på nästan 23,5 cm, väger ca 500 gram. Är själv sugen på en sådan istället för en mindre yxa. Priset är dock en avskräckande faktor.
 

Aktuellt

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.
Slittålighet när det gäller knivars egg handlar om hur hårt stålet är härdat.
Härdningen mäts i enheten rockwell.
Rockwell 60 - 62 gör att eggen håller lite längre och tar längre tid att slipa upp
då stålet är hårdare.
Ännu hårdare stål och du kan slå sönder kniven genom att banka på med en stock
när den skall ersätta en yxa.
Med rockwell 60 - 62 kan du använda en vinkel på 10 -15°(en sida) på eggen och den är rakbladsvass.
Med en härdning under rockwell 60 så bör slipvinkeln ligga på 18 - 20° annars går den inte att få vass.
Får att använda som verktyg istället för matlagning så är en kniv mer användbar med en slipvinkel på 20° (en sida; båda 40°)
Men en 20/40° slipvinkel så tål eggen att ta rätt mycket stryk innan den behöver slipas upp igen.
Mindre härdning ger mjukare stål vilket också leder till mer skador vid hård användning.
För mycket härdning och du kan slå sönder kniven.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips