Stor kniv till vad?

Har börjat lite på knivFAQ arbetet. Vad anser ni om dessa punkter?

Kniven ur ett historiskt perspektiv
Flinta, sten, glas, brons, enkelt järn, stål, vikingasvärd, Toledo-Salamanca, japanska katanor

Introduktion
Machete, khukuri, paranger, ULU knivar, fastbladiga, fällknivar, moraknivar, amerikanska bowieknivar, gravity knives, ballisongs, köksknivar (skalknivar, allknivar, brödknivar, rensknivar, skaldjursknivar, Mezzalunaknivar, ostknivar, sushiknivar, trancherknivar), kockknivar (franska, kinesiska, tyska, amerikanska, svenska), jaktknivar, filéknivar, överlevnadsknivar, multiverktyg

Uppbyggnad
Blad: Titan, keramik, plast, stellite, talonite, rostfritt stål, kolstål, full flatslipning, sabelslipning, skålslipning, konvexslipning, chiselslipning, serrationer/tandning, variationer, clip point, drop point, trailing point, bowietip, karambit, tanto, double beveled, single beveled, hawkbill, falsk egg (swedge), fulltang, halvtang, 2/3 tang, avsmalnande tang, skruvtang, protruded tang, fånglinehål, fånglina, fingerskåror, ändbutt, parerskydd/fingerskydd, skållor, linerlock, lockback, framelock, integrallock, integral compression lock, end tab lock, ballock, (David) Boye Dent, bladcoating, fingerknopp, hål, nagelspringa,

Handtag: Trä (cocobolo, bubinga, ek, bok, björk) kraton, horn, ben, Titan, Micarta, kolfiber, G-10, FRN (nylon), glas, rfr stål, läder, Sermollan, scrimshaw/hornstick, aluminium, anodiserat aluminium, korall, pärlemo, clips,

Underhåll, husering och förvaring
ABS, Boltaron, plast, Kydex, Consealex, läder, pressad papp, trä, horn, glas, porslin, tyg

Knivsmide
Ässja, verktyg, arbetsmoment, kolstål, städ, lufttillförsel, giftiga ångor, härdning, anlöpning, slipning, laminat, gravyr, etsning, damaskstål
stockremoval, rfr stål, bandslip, fil, sandpapper, vinklar, mätmetoder

Slipning, bryning och strigling


Bara början, som sagt. Ha åsikter!

~Paul~
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
johankse; sa:
Angående historik, stål laminering, damascus vart tog de vägen?
Finns här.

Knivsmide
Ässja, verktyg, arbetsmoment, kolstål, städ, lufttillförsel, giftiga ångor, härdning, anlöpning, slipning, laminat, gravyr, etsning, damaskstål
stockremoval, rfr stål, bandslip, fil, sandpapper, vinklar, mätmetoder

~Paul~
 
Faktum är att jag har fått liknande frågor, om än kanske inte riktigt så extrema. Men i närheten. En klassiker: Vilken kniv är bäst? :)

~Paul~ [/QUOTE]

Känner igen det där. Vilken kamera/bil/tält/dator mm mm är bäst?
Jo, det är ju lätt att svara på utan mer kött på benen.
 
jag vill ha med tips och råd om hur man håller koll på vinklarna när man bryner.

Både i form av extrautrustning och tips i form av egentillverkade plastvinklar man lutar bladet mot.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips