Stor kniv till vad?

Re: Re: På begäran

Spöket; sa:
Mycket tjusigt och grundligt gjort! Tips: kalla det inte FAQ, det här är betydligt mer än så. På gott och ont.

Läste med stort intresse hela "räckan" och framförallt det om strigling. Saknar info om hur eggen ska föras över strigeln.

Med vänliga hälsningar,
Aina
Där ser man. Så dum jag är, det mest elementära glömmer jag ...förlåt!

Man striglar i samma vinkel som den eggvinkeln man har satt med bryning/slipning. Dvs, har du brynt fram en vinkel av 15 grader per sida, så skall du också strigla med samma lutning. Alltid medeggs!! Bilden visar primäreggen:
Strigling.gif


~Paul~
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Vinkelslipen används väl när slipvinkeln blir fel...

En sak till som kan göra nytta är att beskriva arbetsflöden för att få koll på spetsdelen av kniven.
Det blir gärna en annan vinkel där för att man ”snärtar” mot slutet av bryningen, det krävs disciplin mot den delen av kniven.
Jag har en kniv där eggen är konvex (rundad) vid spetsen för att jag inte har haft koll på vinkeln.
 
mipert; sa:
Jag har en kniv där eggen är konvex (rundad) vid spetsen för att jag inte har haft koll på vinkeln.
Ja, det är ett vanligt fel som många gör. Men det faktum att du snärtar mot slutet är bara halva sanningen bakom den konvexa eggen.

Lika stor betydelse har det faktum att de flesta knivar är tunnare (taperade) i riktning mot spetsen. Pga detta blir de automatiskt flexiblare/böjligare. Det är detta som har betydelse när det gäller din konvexslipning och således inte så mycket det faktum att du snärtar.

Med andra ord; när du sätter en viss press mot den främre delen av knivbladet så böjs det och ändrar vinkeln. Fungerar med andra ord som en fjäder. Det blir i det här fallet ytterst svårt att hålla en jämn slipfas. Resultatet blir en konvex egg.

~Paul~
 
Sharpmaker eller edgepal

Paul, jag har för mig att du tänkte testa edgepal. Om det stämmer , har du gjort det och vad kom du fram till? Funderar på att köpa en sådan eller Sharpmaker. Har någon annan testat är jag tacksam för synpunkter.
/Stefan
 
Re: Sharpmaker eller edgepal

SteZim; sa:
Paul, jag har för mig att du tänkte testa edgepal. Om det stämmer , har du gjort det och vad kom du fram till? Funderar på att köpa en sådan eller Sharpmaker. Har någon annan testat är jag tacksam för synpunkter.
/Stefan
Stefan, jag har testat EdgePal och är inte helt nöjd med den. Visserligen fungerar den men...För de pengarna, drygt 600:- kronor så är Spyderco's Sharpmaker ca 1000 ggr bättre.

Problemet är att den styrande guiden (stången) är så pass tunn att den gärna böjer sig under press. Man är helt enkelt tvungen att hålla exakt samma tryck genom hela slipsessionen. Det är något som ingen egentligen klarar av. Därav blir slipfasen ganska ojämn, något som i alla fall jag hatar.

~Paul~
 
Härligt dePaul, bra jobbat. Nu fick alla år av kunskapsinhämtning ytterligare mening. Det sägs också att man inte själv blir riktigt bra på något, innan man lyckats förklara så andra förstår;-)

Raskesven
 
Raskesven; sa:
Härligt dePaul, bra jobbat. Nu fick alla år av kunskapsinhämtning ytterligare mening. Det sägs också att man inte själv blir riktigt bra på något, innan man lyckats förklara så andra förstår;-)

Raskesven
Tack för det Dan. Du har rätt, det är först när man skall förklara något som man märker hur invecklade saker är och hur svårt det blir att få andra att förstå. Men som sagt. Det är därför jag vill ha era kommentarer och kritik. Det kan bara bli bättre.

~Paul~
 
Lansky...

Sitter på en Lansky Knife Sharpener som någon hugad spekulant gärna får köpa!
Tre olika "brynstenar", LS 120, LS 280 och LS 600...när man spänner fast kniven så kan den slipas i följande grader: 30-25-20-17!
En liten flaska olja är oxå med!

Finns säkert på nätet oxå!

//Anders
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips