steka på stålplåt -rostfritt

hej!

jag hade en gång en "luffar-panna" det var en behändig stekpanna med ledat gångjärn som veks in i pannan. den var gjord av vanlig 2 eller 3mm´s stålplåt.

tyvärr är den försvunnen, jag har inte hittat någon liknande ute i handeln, tänkte därför knacka till en egen.

funderade dock på att göra den i rostfritt i stället, men vad jag kan dra mig till minnes har jag aldrig sett något kärl för stekning i rostfritt? gjutjärn, stål, alu mm finns ju, men som sagt aldrig sett ngt i rostfritt

två frågor:

1. kan det av hälsoskäl el likn vara farligt att steka i rostfritt?
2. är det rent praktiskt olämpligt? alltså att det är svårt att steka i?
 
Har du aldrig sett en stekpanna i rostfritt stål???


valdemar



nej, jag kan faktiskt inte dra mig till minnes att jag sett en stekpanna i rostfritt stål, alltså där hela pannan är i rostfritt så att den liknar det jag pratar om här.

traktörpannor mm där sarg, handtag och delar av botten är rostfritt finns ju, men ofta brukar väl dom ha en botten av koppar legering!?


men det är väl inte så intressant, hur vida jag sett en sådan eller ej. har du lust att hjälpa till och bidra till forumet är det väl bättre du svarar på min fråga!?

kan det finnas andra skäl, än stekresultatet, till att undvika rostfritt ex hälsoskäl el likn?
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

På två hjul genom Karelen: Grusvägar, bastur och möten för livet

Två irländska cyklister reser till finska Karelen för att utforska områdets “grå guld” – alla övergivna, slingrande grusvägar.
hej!

jag hade en gång en "luffar-panna" det var en behändig stekpanna med ledat gångjärn som veks in i pannan. den var gjord av vanlig 2 eller 3mm´s stålplåt.

tyvärr är den försvunnen, jag har inte hittat någon liknande ute i handeln, tänkte därför knacka till en egen.

funderade dock på att göra den i rostfritt i stället, men vad jag kan dra mig till minnes har jag aldrig sett något kärl för stekning i rostfritt? gjutjärn, stål, alu mm finns ju, men som sagt aldrig sett ngt i rostfritt

två frågor:

1. kan det av hälsoskäl el likn vara farligt att steka i rostfritt?
2. är det rent praktiskt olämpligt? alltså att det är svårt att steka i?


Inte farligt

Går bra, men jag "tycker järn är bättre"
IKEA har runda rostfria plåtar som är till underlägg till blomkrukor, de kan du knyppla ihop en panna av, billigt o bra, gör ett skaft som du kan sticka en käpp i, så kan du få ett längre skaft till elden.

Min stekpanna på längre färder är av aluminium, hittade den i skogen skitig o trälig, men efter renovering så är den kanon, handtaget är ihåligt, så det är en Biff (?) att förlänga det.
 
Senast ändrad:
Rf stekpanna

i tunnplåt ingck i någon gammal fältkantin, med fotogenkök etc....fungerade så vitt jag minns utmärkt. Wildo säljer en mindre järnplåtspanna vilket oxså några jaktbutiker gör.
En liten gjutjärnspanna steker bättre men med go vilja fungerar det mesta från navkapslar till utskurna bottnar ur gasolflaskor........
Att knacka själv låter övermaga....
Speciellt om du vill ha trippelbotten......
 
nej, jag kan faktiskt inte dra mig till minnes att jag sett en stekpanna i rostfritt stål, alltså där hela pannan är i rostfritt så att den liknar det jag pratar om här.

traktörpannor mm där sarg, handtag och delar av botten är rostfritt finns ju, men ofta brukar väl dom ha en botten av koppar legering!?

koppar är däremot hälsovådligt och jag garanterar att man inte lagar mat i rena kopparkärl.. man har ofta använt koppar för dess fantastiska värmeledningsegenskaper, koppar reagerar otroligt snabbt för värmeförändringar, dock så har man en annan beläggning direkt mot maten. förr hade man en tenn beläggning mot maten idag rostfritt.. när det gäller yrkesmässig matlagning så använder man rostfritt framför andra material. då menar jag rostfritt, rakt igenom.. beläggning och rubbet..
 
Åtminstone tycker jag att en gasollåga som plattas till och sprids ut under pannan med avpassad för pannan (ring)brännar-storlek har ofta mer jämn värme över stekpanneytan än när motsvarande panna trycks mot en elplatta med kanske bara 2 kontaktpunkter, i bästa fall enkronestorlek som överför värmen. - Det spelar ingen roll att både elplatta och gryta/panna är plansslipade som nya - efter ett tags användning så har endera eller båda slagit sig på ett eller annat sätt och det rider och vickar i praktiken med 2 kanske 3 ganska små kontaktpunkter mot elspisplattan där det mesta av värmen skall föras över och är punkterna som bränner vid om det bränner vid alls...

Jag inbillar mig att kravet med värmespridning med koppar eller aluminiumlager är mindre vid gaslågedrift än motsvarande elplatta i avseende punktvis vidbränning etc.

ett sätt att kolla sådant är att tex pensla ut smör och rapsolja (som borde heta rapsolja med lite smörsmak) över stekpanneytan och sedan titta på var och hur stora ytor det börja fräsa vid uppvärmning. - börja det på 2-3 ganska små punkter som mot en äldre uppvärmd elplatta (eller en i mitten som i trangia-köket pga. stekpannan är alldeles för långt ifrån lågan och bara ligger i ihopdragna avgasplymen ovanför) så har man vidbränningsrisk pga. dålig värmespridning och punktvis uppvärmning - börja hela yta fräsa ungefär samtidigt så är värmespridningen god och/eller uppvärmningen från värmekällan väldigt jämn över ytan .
 
Senast ändrad:

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips