• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Sovsäck Padjelanta mitten av augusti.

Hej!

Vet inte om den här tråden hamnar rätt men ger det ett försök.

Tanken är att jag ska upp och tälta och vandra mellan Ritsem och Staloluokta under vecka 33 eller 34 och undrar om ni här på forumet vet hur varm sovsäck man kan tänkas behöva?

Sovsäcken jag har nu är en Marmot Phase 20 med komforttemperatur på -1.4, lower limit på -7.5 och extremtemperatur på -25.4.
Har även ett Thermarest neoair xtherm liggunderlag med ett R värde på 5.7.
Tror ni den här kombinationen håller en tillräckligt varm på min vandring eller behöver man en sovsäck som klarar lägre temperaturer?

Tack på förhand.
 
Ja, det är ju alltid lite olika från person till person hur man sover, så jag kan nog bara svara utifrån mig själv. Jag hade nog litat på den sovsäcken för den perioden, komforttemp under nollan tycker jag känns lagom för sommarfjäll (ofta blir det inte så kallt, men rätt vad det är så ...). R-värdet tror jag räcker också, har kört med expedliggunderlag med något snarlikt och det har funkat. Som sagt, det är individuellt, men jag tror inte att du är ute och cyklar.
 
Den sovsäcken och liggunderlaget borde funka de veckor du tänkt ge dig ut (även om jag haft blötsnö på just den sträckan i slutet av Juli). För sommarvandring tycker jag ett liggunderlag med R- värde på 3-3,5 funkar bra, medan man lämpligen kan ha lite mer marginal på sovsäcken. Extremtemperatuten är inget att titta på vid val av sovsäck, det är ju en teoretisk gräns för möjlig överlevnad vilket innebär att du frusit rejält långt dessförinnan.
 
Tack för era svar.
Låter som på er att det bör fungera. Sen är det självklart beroende på personliga preferenser och på vädret som man aldrig kan förutspå som ni nämner. Förhoppningsvis blir det ”normalt” väder för årstiden när jag väl är där.
 

Logga in

Tips!