Soppa på svamp?!

Hejsan!!

Jag har så sent som idag hittat flera liter trattisar, och det är där jag bor (sundsvall) inte så ofta de står kvar så här långt in på hösten. nåja, får väl medge att några var lite småfrusna ;-) men endå..

nu hade jag tänkt laga någon smaskig soppa på dessa, men behöver ett recept!!!!

snälla du som läser detta, om du har något recept, eller en länk till en sida där du tror det kan finnas recept, skriv till mig!!! (här eller maila)

mvh/sara
 
Trattisar

Hej, de här recepten hittade jag direkt på Google, hoppas att de passar.

Kantarellpaj
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 g smör
1 ägg
1 krm salt

Fyllningen:
1 liter färska kantareller eller 3 dl förvällda
2 msk smör
1 kryddmått timjan
2 kryddmått salt
1 kryddmått svartpeppar
2 dl riven västerbottenost
3 ägg
3 dl vispgrädde


--------------------------------------------------------------------------------

Den här pajen kan antingen göras som en stor paj eller ca 14 småpajer. Småpajerna är perfekta som tillbehör på en kräftskiva eller till söndagssteken.

Blanda till pajdegen och ställ in den en kvart i kylen. Tryck ut den i formen/formarna. Förgrädda pajskalet till den stora pajen ca 8 minuter. Småpajerna behöver inte förgräddas. Fräs kantarellerna i smöret, tillsätt kryddorna och hälften av saltet. Läggsvampen i formarna/formen. Blanda ihop äggstanningen - ägg, vispgrädde och hälften av saltet. Grädda stora pajen ca 40 minuter och småpajerna 20 minuter.

Pajerna kan ätas varma, ljumna eller kalla.


--------------------------------------------------------------------------------

Trattkantarellsoppa
1liter trattkantareller,
(frysta eller torkade och blötlagda ca 3 dl)
2 msk margarin
4 msk vetemjöl
8 dl grönsaksbuljong
3 dl grädde
1 msk tomatpurré
1 msk roquefortost
1 msk färsk timjan
Salt och peppar efter smak


--------------------------------------------------------------------------------

Skär svampen i bitar och koka ur vätskan.
Lägg i smöret och mjölet.
Häll på buljongen.
Smaksätt och tillsätt grädden.
Garnera med en kvist färsk timjan.


--------------------------------------------------------------------------------

Karl-Johansufflé
1 liter Karl-Johansvamp
(frysta ca 3 dl)
1 finhackad lök
3 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 tsk salt
2 nypor cayennepeppar
1 dl riven ost
1 pressad vitlöksklyfta


--------------------------------------------------------------------------------

Skär svampen i bitar och koka ur vätskan.
Lägg i smöret och den finhackade löken.
Bryn och tillsätt mjölet.
Häll i mjölken och sjud några minuter.
Låt såsen kallna. Rör ner äggulor och ost.
Vispa äggvitorna hårt och vänd försiktigt ner i smeten.
Häll i suffléform och grädda i 175 grader 50-60 minuter.


--------------------------------------------------------------------------------

Svampbiffar
1 liter blandsvamp
(frysta ca 3-4 dl)
1 finhackad lök
400 gram nötfärs eller blandfärs
1 ägg
1 dl ströbröd
1 1/2 dl mjölk eller grädde
Salt och peppar
Örtkryddor t ex rosmarin, basilika eller timjan


--------------------------------------------------------------------------------

Skär svampen i bitar och koka ur vätskan.
Blanda ägg, grädde, ströbröd och kryddor.
Låt det svälla ett tag.
Blanda i färsen.
Forma biffar och stek i stekpanna eller i ugn 200 grader ca 25 minuter.


--------------------------------------------------------------------------------

Karljohan med bacon och vitlök
1 svampsats Karljohan enligt grundreceptet
1/2 paket strimlat bacon
1 skivad lök
2 hackade vitlöksklyftor
1 burk crème fraiche
salt och peppar

Fräs först löken en kort stund. Tillsätt svampen, baconet och de hackade vitlöksklyftorna. Stek tills svampen fått yta. Tillsätt crème fraichen och låt allt koka ihop en stund.
Mycket gott till pasta
 

Lästips

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Troligtvis mitt första recepttips genom tiderna, men här kommer ett snabblagat ungkarlstips, med vida gränser och oändliga variationsmöjligheter. Skapa din egen favoritsoppa. VÅGA!

Trattisar, frästa med lök och smör, upptages.
Sedan typ en liter grönsaksbuljong, lite mjöl,
sedan ilägges svampen.
Creme fraiche är gott (ett paket), ett glas mjölk, låt detta koka litegrann

smaka av med salt och peppar, kanske lite persilja och citronsaft? Varför inte...

Går ävem med torkade trattisar, om man blötlägger dessa i ca 45 min INNAN... Man kan även strö mjölet över den fräsande svampen och hackelöken, men då kanske små degklumpar kan bildas om man inte är noggrann dvs. Men detta bryr man sig inte om om man äter ensam.

Inmundigas företrädesvis och fördelaktigt med hårt bröd, gärna hareknäckebröd med Ejders kaviar...

/Jan Danielsson
 
Hej, Sara

1) Traktkantaräller ger bäst aroma om man torkar dom i omnen, ungefär 50 grader torrluft över natten, tills dom går i knas om man tar upp dom! Bevara dom på tätt glas. Nytta dom i suppar och sauser, som smakstillsetning! Knus dom i handen. Fungerar ochså bra som krydder och som tilbehör til turmat!
2) Kantarällcreme: Steka kantarällerna till all väskan träkker inn i svampen. Ha i grädde och örter! Surra lite! Yum Yum på bröd, med äller utan ost!
 
Enklaste och godaste soppan gör du på följande sätt:

Tag en näve torkade trattisar och blötlägg dem. Fräs därefter upp dem i en kastrull med lite matfett. Häll på cirka 8 dl vatten och låt koka i ca 20 minuter.
Släng trattisarna och reducera vätskan till ungefär hälften genom kokning. Tillsätt ca 2 dl grädde och eventuellt 1-2 msk sherry (kan uteslutas men är dock en otrolig smakförhöjare) och ca 1 msk soja; salta och peppra efter smak och sjud en stund (5-7 min) tills smakerna utvecklat sig. Red av med maizena utrört i lite vatten.

För extra god smak kan du med fördel komplettera med 1 tärning svampbuljong men bör då vara extra försiktig med saltet.

Personligen föredrar jag soppan som den är men man kan också finhacka lite färsk (stekt) svamp och ha i soppan om man vill göra den lite matigare.

Anders
 
Det låter gott Anders!

Jag lagar en hel del kinesiskt och i ditt recept finns två viktiga ingredienser som också finns i kinamat; soja och sherry.

Jag kan tänka mig att den här soppan har lite av orientalisk touch? Det är ju annars inte de vanligaste soppkryddorna.

Jag har lite torkad blandsvamp. Det borde kanske gå att använda den också, skall prova.

~Paul~
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips