Smörgåspålägg - sesampasta

För er som har tröttnat på mjukost och annat kan jag tipsa om en enkel pasta att göra själv.

Sesampasta
2/3 Oskaladesesamfrön
1/3 Solrosfrön
Olja
Honung
Salt

Skölj och rosta fröna i ugn 180-190 grader i c:a 10 minuter. Tänk på att solrosföna lättare bränner så lägg in dem när halva tiden har gått.
Mixa fröna tills sesamoljan börjar komma fram.
Tillsätt olja tills du får en jämn konsistens
Smaksätt med salt och honung.
 
I normal tysk sk "Bioladen", dvs butik som säljer biologisk mat, finns normalt sett ett stort urval av liknande pastor. Synd bara att det smakar j-la illa... :)

/Håkan
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Vill man inte ha så mycket godis av det så kan man blanda sesampastan med mixade kikäror (krydda med vitlök och citron) så får man humus. Passar bra på bröd.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips