skrubba klippor?

Hallå!
Har just varit runt i trakterna och kollat på lite stenar som man sett skymta fram genom trädtopparna.
Verkade grymt sjysst vid närmare titt men lite mossa och andra beläggningar på klipporna drog ned intrycket en smula.
Min fråga: Är det något särskillt man ska tänka på när man skrubbar upp klippor och tar bort mossa etc.? Vilka verktyg fungerar bäst? Vilka är era tankar på detta?

Klipporna finns för övrig i sigtuna mellan brännbo och nedre prästängarna (den del som barnen i trakten kallar trollskogen). Lite luriga landningar för boulder och kanske lite väl låga för övrig klättring men vad gör man inte för lite rekreation nära hemmet... :)

mvh/sam
 
mark ägaren kan vara bra att fråga sedan är det ju bara att skrubba. Ta det grövsta med en stor peasava kvast (man har grym räckvidd med en sådan) och sedan tar du fram stålborsten.
 
Borde inte...

Borde inte länsstyrelsen ha en finger med i spelet??

Vi terrängkörning räcker det ju inte med markägarens tillstånd utan då måste även länsstyrelsen ge tillstånd. Vad gäller att skrubba så är ju det att förstöra växtlighet så det samma borde ju gälla då?

Maila naturvårdsverket de brukar vara bra på att svara!
//Janne
 
Varför inte kontakta Svenska klätterförbundet eller Stockholms klätterklubb för att få veta vad som gäller? Lycka Till!
 
Prata med markägare

Som sagt, prata med markägaren, det är väl viktigast. Myndighetskontakt är nog inte nödvändigt,terräng körning är reglerat i lag, putsa eller ej avgör markägaren, såvida det inte är ett skyddat område på något sätt.
Försök att putsa snällt, så att det syns så lite som möjligt, om valet finns.
Naturligtvis ska leden vara ren, men det sticker i ögonen på en del människor om det går en ljusgrå "autobahn" över en annars mosstäckt klippa. Lycka till.
Knäskydd och handskar sparar blod.
 
Stålborste

Absolut bästa verktyget är en stålborste i piassavakvaststorlek (finns i järnaffären). Du kan ha skaft eller inte, den avverkar bättre än små stålborstar, tar längre in i sprickor o dyl, och håller överlägset mycket längre. Är det mycket lav och "mossrötter" som sitter stenhårt som du absolut vill få väck kan du ha god hjälp av en färgskrapa. I sprickor får du använda fantasin, kilpetare, skruvmejslar etc.

Ha så kul!
Björn
 
Rätt väder

Mosan sitter olika bra beroende på väder. Efter en lång tids regnande går det lättare. Ta inte dina finaste kläder på dig...
 
tackar!

Tackar så mycket.
Det verkar vara oklart vem som är ägare... Det är inte så mycket grövre växtlighet utan mer en tunn hinna av "skogsdamm". Det går nog att lösa med lite våld och envishet...
återigen tack.
mvh/sam
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.