Skillnad mellan ving- och vanlig paddel?

Hur stor skillnad i effektivitet är det egentligen mellan olika paddlar om man förutsätter att man har en korrekt teknik?

Jag paddlar i cirka 8km/h när jag tar i lite och använder en Robson Voyager. Hade en vingpaddel gjort någon märkbar skillnad, i fart eller ansträngningsgrad för samma fart?
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trail Run för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Citat ur ovanstående intressanta artikel

Ett par lösrykta citat, från tävlingssfären såklart:

"Med en modell (vingpaddel) som faktiskt gick att paddla med återstod att försöka ta reda på om den verkligen var bättre (än plattpaddel). Utvecklingsarbetet hade skett i all tysthet och OS-året 1984 testades redskapet tillsammans med Nyköpingskanotisterna Tomas Johansson och Pär Lindén ... Trots att killarna från Nyköpings KK knappast ens hunnit bekanta sig med de nya paddlarna visade testvärdena entydigt att de med den nya paddeln vid varje given fart hade lägre mjölksyranivåer än med en traditionell paddel. Det fungerade! Det var inga små skillnader heller. Stefans beräkningar visade att omsatt till ett 1000-meterslopp skulle det kunna göra så mycket som sju till åtta sekunder, det vill säga en evighet på elitnivå." (instoppade paranteser från mig efter klipp-o-klistra-aktivitet...)

"Agneta Andersson lade paddeln på hyllan efter OS 1988 men försökte sig på en come back 1990. *Då hade alla vingpaddlar och man märkte att man var hopplöst efter utan, berättar hon. "
 
I den farten är det nog mer skillnad i känsla än skillnad i prestanda. Många gillar "bettet" i vingpaddeln (att det känns att paddeln greppar bättre och slirar mindre i vattnet).

8 km/h är ju ändå halvfort, så paddlar man långt tror jag vingpaddelteknik då man använder mer stora muskler i bålen (och ben om sittställningen i kajaken tillåter det) och mindre arm kan ge fördelar uthållighetsmässigt.
 
För mig som motionär är den stora fördelen med en vingpaddel att den hjälper mig att upprätthålla en bra teknik. Min kropp får alltså en bättre verkningsgrad. Paddeln som sådan kanske också har bättre verkningsgrad men det är inte det viktiga för mig.

Skall man vara hjälpt av en vingpaddel måste dock man ha en hyfsat skolad teknik från början. Dvs att man sätter i långt fram, att man arbetar mest med axlar och rygg och inte med armarna och att man faktiskt följer paddeln den väg den vill gå i vattnet.

Men jag tycker fortfarande efter 15 år med vingpaddel att det är svårare att sätta i en vinge utan att få luftvirvlar runt bladen än med en konventionell paddel. Får man luftvirvlar runt bladen slirar paddeln mer i vattnet vilket slår hårt mot verkningsgraden.

Lägg därtill att många vingar är lite svåra att stötta med eftersom de gärna välter framåt vid lågt stöd. Därför är min slutsats att rekommendera konventionell paddel för flesta långfärdspaddlare och vinge för dem som vill motionsträna eller tävla i kajak.

Själv tränar jag med en vinge och långfärdspaddlar omväxlande med vinge och konventionell paddel.

/Klas
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips