Rensning på plats

Flätad fiskekorg från sjuttitalet, tre-fyra rabarberblad inuti. Rensar vid varje kafferast, och den rensade fisken saltas _lätt (några få korn/fisk) och läggs i en burk (6-liters hink) med tättslutande lock, som sänks i mossan under lämplig gran. Kom ihåg att om du sen fryser in fisken, så håller sig den som varit påsaltad kortare tid i frysen.
 
Har varit ute på kvällsfiske och kom hem nu vid tolvtiden med en kilosöring. Jag hade tänkt att det skulle bli middag imorgon. Rensade den och saltade in den med grovsalt och paketerade den i folie och la den i kylskåpet. Hur är hållbarheten egentligen? Har aldrig reflekterat över det tidigare.
 
Vi brukar ha öring och harr liggande ett till ett par dygn nere i källaren om sommaren, påsaltade och övertäckta. Tycker att det lyfter fram smaken, tvärtemot vad vissa påstår.
 

Avslmedl

Avstängd
Kul att ta del av allas olika hantering av eventuella fångster. Tycker att man lätt fastnar i det gamla vanliga.

Att sitta vid elden och äta fångsten efter en lyckad fisketur måste vara den optimala avslutningen på dagen. Att det inte alltid blir så beror väl på lite av varje. För det mesta när jag är ute på endagstur så väntar familjen (hungriga) där hemma och man har bråttom hem. Men för det mesta beror det nog på att jag inte tar mej tid och att jag inte riktigt vet hur jag ska tillaga fisken på enklaste vis. Rensa-krydda-folie-glöden eller. Hur tillagar ni den själv på ett snabbt och enkelt vis ute vid elden. Kom med tips.

Och saltningen, smaksak eller inte. Är det bara till för att den ska hålla sig bättre under en kortare tid. Någon påpekade att den håller sig sämre i frysen med salt. Men detta med saltning gäller väl bara sötvattensfisk. Är de fångade i havet har de ju levt hela livet i salt eller saltar ni även dessa.

Vad är ett keppnet för något. Någon sorts sump av nät eller?
 

Aktuellt

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en 400 sidor tjock bok.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken!

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.
Jag brukar rensa på plats, har med mig filékniv och skärbräda.

Har införskaffat en kylbox nu och i den har jag is när jag sticker ut.

Har även fått lära mig att om man lägger en fuktig/blör handduk över en spann så blir luften under handduken bli kallare än yttertemperaturen. Har med en hel del fysik att göra som är trist att rabbla upp.
 
Avkylningseffekten.

hrungnir; sa:
Har även fått lära mig att om man lägger en fuktig/blör handduk över en spann så blir luften under handduken bli kallare än yttertemperaturen. Har med en hel del fysik att göra som är trist att rabbla upp.

Hehe...Blir man kall i fuktiga kläder.En fuktig strumpa över en öl-burk kan göra underverk :).
 
Utan salt

Har ni provat utan salt? Jag och fiskekamraten Hasse fick får många år sedan ett tips från någon "fjällräv". Vi har provat på rödning men det borde fungera för andra arter. Hur gör vi då? Jo, direkt efter fångsten tas fisken ur och torkas noggrannt med papper. ABSOLUT ingen sköljning i vatten. Därefter får fisken lufttorka så svalt som möjligt. När den är helt torr förvaras den på svalaste sätt tills hemresan. På detta sätt har vi förvarat fiskar 2 dygn plus transporterat under mer än ett dygn i sommarvärme för infrysning vid hemkomsten. Och det blir faktiskt bättre än den så vanliga insaltningen.
 
Re: Utan salt

Röding; sa:
...Och det blir faktiskt bättre än den så vanliga insaltningen.
Det låter intressant, får väl testa det i sommar, om högvattnet lägger sig nån gång...
Men vad menar du med att det blev bättre än med vanlig insaltning? Själv menar jag att lite salt förbättrar smakupplevelsen, inte att det är ett nödvändigt ont.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips