Rekommenderade kök per användningsområde

Hej. Det är många trådar här på temat "Vilket kök ska jag välja".
kan vi göra ett försök att samla rekommendationerna grupperat på användningsområde?

Ungefär såhär (min lista är inte fullständig utan bara exempel på hur jag menar):
Mycket lätt kök som kan koka upp en liten mängd vatten i skyddat läge
Lättaste, billigaste alternativen för att få en kopp kaffe eller en påse frystorkat.
  • Pepsi stove
  • Esbitbränanre
Lätt och lättanvänt kök för 1-2 personer på sommarvandring utan speciella matlagningsambitioner.
När du inte vill bära på onödig vikt men de allra lättaste alternativen inte riktigt räcker. Koktid och bränsleåtgång spelar in.
  • Jetboil
  • Pocket Rocket
Bärbara kök som räcker till att laga mat åt en familj
När du behöver större/fler grytor och det är ok att bära lite mer.
  • Trangia (gastillsats)
  • Primus express spider
Campingkök, sommar
När köket inte behöver bäras långa sträckor. Bilnära basläger, paddling etc.
  • Trangia
  • Fotogenkök?
Vinterkök
Måste fungera väl i minusgrader. Kapacitet för snösmältning.
  • Primus Omnifuel
  • MSR Whisperlite
 
Hej. Det är många trådar här på temat "Vilket kök ska jag välja".
kan vi göra ett försök att samla rekommendationerna grupperat på användningsområde?
...
Campingkök, sommar
När köket inte behöver bäras långa sträckor. Bilnära basläger, paddling etc.
  • Trangia
  • Fotogenkök?
Jag ser absolut ingen skillnad mellan Trangia och Fotogenkök - Kör man inte sitt Trangia med GB74 gasolbrännaren
så kör man det väl på en Multifuelbrännare? Och är man det allra minsta säkerhetsmedveten så kör man då sin
multifuelbrännare (av vilken modell det vara må) på fotogen, eller? Och varför anser du att det inte går att bära, även
längre sträckor? Så har gjorts av tusentals vandrare under decennier...
Vinterkök
Måste fungera väl i minusgrader. Kapacitet för snösmältning.
  • Primus Omnifuel
  • MSR Whisperlite
Du har missat att lista de VERKLIGT seriösa snösmältarna, sannolikt fotogeneldade allihop:
Optimus (Primus i ett fall) 111 -serien
KAP Arctic (eller en nutida motsvarighet: T25 med Polarisbrännare)
Trangia m. Multifuelbrännare (som även behöver listas här av naturliga skäl)
 
Mycket lätt kök som kan koka upp en liten mängd vatten i skyddat läge
Lättaste, billigaste alternativen för att få en kopp kaffe eller en påse frystorkat.
  • Pepsi stove
  • Esbitbränanre


I den kategorin är nog Trail Designs Caldera Cone (antalgligen sidewinder-varianten) eller något snarlikt svårslagen, enventuellt kompletterar man med man brännare resp esbithållare från Zelph.

Det behövs inte ens ett speciellt skyddat läge med den lösningen.

Man kanske ska ha med vedeldade kök. Även där fungerar Caldera Cone bra men det finns mer specialiserade varianter som jag inte har koll på.
 
(...)
[/LIST]
Lätt och lättanvänt kök för 1-2 personer på sommarvandring utan speciella matlagningsambitioner.
När du inte vill bära på onödig vikt men de allra lättaste alternativen inte riktigt räcker. Koktid och bränsleåtgång spelar in.
  • Jetboil
  • Pocket Rocket
Bärbara kök som räcker till att laga mat åt en familj
När du behöver större/fler grytor och det är ok att bära lite mer.
  • Trangia (gastillsats)
  • Primus express spider
Mellan dessa bägge saknar jag kategorin:
Lätt och lättanvänt kök för 1-2 personer på sommarvandring med (rimliga) matlagningsambitioner.
Mellan de rena vattenkokarna med svetslåga och de tunga familjekitten finns ju mycket att välja på bland mer matlagningsvänliga, bredstrålande och lättreglerade, men ändå lätta brännare. Mina egna val:
  • Firemaple FMS-116T (spindel)
  • Firemaple FMS-116T (toppmonterat)
 
Intressant tråd som visar på den komplexitet som dagens människa möter i sin relation till naturen och behovet att tillreda sin föda.

Från lägerelden till hightecköket som även alstrar elektrisk ström till datauppkopplingen är en flertusenårig resa.

De tekniska alternativen visar på allt mer sofistikerade och behovsanpassade lösningar. De olika bränslen som används speglar också användarens kunskap och syften.

Nu blir det djupt...

Om man likt ett klaviatur använder sig av den mångfald möjligheter som numera står till buds, måste en forna tiders vandringsman med sin enkla öppna eld, med stora och förvånade ögon iakta dagens mestadels urbana människa och dess beslutsvånda över vad som ska användas till likaledes samma syfte.

Nåväl, åter till jorden...

Själv använder jag mestadels ett konverterat Trangiakök med Primus Omnifuel oftast. Ibland får vindskyddet fungera som ett slags vedeldat kök men oftast blir det Akrylatbensinen. Annars blir det ett enkelt toppmonterat gaskök för snabb uppvärmning på sommaren. Elller dito spindel med slang. Finns möjlighet blir det toppmonterat kök på gasolkruka men då finns bilen i närheten. Exempelvis på vintern eller om man vill gasa på lite mer frikostigt utan att tänka på pengar.

Ja ojoj vad mycket intressanta funderingar det blev...

Kul med en kul tråd i alla fall.
 

Aktuellt

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en 400 sidor tjock bok.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken!

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.
Firemaple FMS-116T (spindel)

Jag var precis inne och kollade lite på kök på Aliexpress och tyckte att FMS-118 verkade vara ett trevligt kök. Det är nog tyngre än 116 men det har förvärmningsslinga så det klarar vätskematning. 146 g om jag inte minns helt fel.

117T heter väl förresten spindelköket, 116T är väl det toppmonterade?
 
Om man likt ett klaviatur använder sig av den mångfald möjligheter som numera står till buds, måste en forna tiders vandringsman med sin enkla öppna eld, med stora och förvånade ögon iakta dagens mestadels urbana människa och dess beslutsvånda över vad som ska användas till likaledes samma syfte.
.

:) Nja de var nog inte så olika oss. Jag är säker på att man under stenåldern diskuterade hur den bästa flintstenen såg ut och vem som hade den. Hade inte de före oss rastlöst velat framåt hade vi bara haft flinta att jämföra än - om ens det...
 
Ja, den där öppna elden, vilken ved var bäst för vilken typ av eld? Vilken typ av eldstad lämpade sig bäst för olika områden? Hur ska man lägga veden på elden på mest optimala sätt? (Det senare vill jag minnas att det t.o.m. finns en tråd här på Utsidan om)
 
(...) 117T heter väl förresten spindelköket, 116T är väl det toppmonterade?
Självklart. Hjärnsläpp efter ett dygnet-runt-kör-inför-deadline på mitt jobb :p
(...) tyckte att FMS-118 verkade vara ett trevligt kök. Det är nog tyngre än 116 men det har förvärmningsslinga så det klarar vätskematning. (...)
Inget fel på FMS-118, men min egen samlar faktiskt mest damm hemma, eftersom jag i 99 fall av 100 inte behöver förvärmningsslingan. Reglaget sitter lite opraktiskt till i vätskematningsläge. Den "pruttar" lite om man varit för okänslig med patronvändningen, men det lär andra också göra.
 
:) Nja de var nog inte så olika oss. Jag är säker på att man under stenåldern diskuterade hur den bästa flintstenen såg ut och vem som hade den. Hade inte de före oss rastlöst velat framåt hade vi bara haft flinta att jämföra än - om ens det...

Hoho, säkert var det så.
Ständigt dessa olika val som fört mänskligheten framåt.
 
Ot

:) Nja de var nog inte så olika oss. Jag är säker på att man under stenåldern diskuterade hur den bästa flintstenen såg ut och vem som hade den. Hade inte de före oss rastlöst velat framåt hade vi bara haft flinta att jämföra än - om ens det...
Precis så. Livet var säkert inte mindre komplext förr. Var och en som intresserat sig för gamla hantverks- odlings- eller tillverkningsmetoder inser, att folk förr i tiden besatt enorma mängder detaljkunskap om det just de höll på med. Vi kan lugnt utgå ifrån att de nördade in sig på detaljer minst lika mycket som vi - bara om andra saker.
Den som skulle måla en tavla (eller sitt hus) fick blanda sina färger själv, och bara det tog ett par år att lära sig. Efter det skulle man lära sig hur man binder och klipper sina penslar och vilket djurs hår som är bäst till vad. Det finns hela tjocka böcker om hur man bäst blandar äggoljetempera, och där redovisas långa trätor mellan namnkunniga mästare, som inte var överens :)

Rätt nyligen lyssnade jag fascinerat på en lokal palestinsk stenhusmurare, som inte hade några problem med att fylla två timmars prat med utredning av diverse subtila egenskapsskillnader hos minst sex varianter av det kalkbruk han använde vid bygge av de vackra husen. Det var alltså skillnad på blandningsproportionerna för norr- och södervända fasader, eftersom de utsätts för lite olika klimatpåfrestningar :)
 

Liknande trådar

Svar
8
Visningar
498 K
funio@telia.com (Stefan Löwenthal)

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips