Primus Power Gas SIP

Bilagor

  • 20251025_202852.jpg
    20251025_202852.jpg
    1.2 MB · Visningar: 58
OK, såvitt jag kan finna så är det texten:
" ... where the pressure developed by the contents of the cartridge at 50 °C does not exceed 13,2 bar. "
som bestämmer maxtrycket enligt EN417 [Men jag finner kostnaden för att köpa ett
eget 'äkta' exemplar av standarden omotiverat hög för det här ändamålet - så vi får
hålla till godo med den där utrikiska texten.]
Så, 13,2 bar(ö) får INTE överskridas vid en temperatur av +50° C ... dvs de olika partial-
tryckens summa får inte bli över 13,2

Finns nog någon kemist här som får till ekvationen som borde vara rätt enkel förutom hitta hitta mer exakta tryck och tempkurvor så borde det vara enkelt att räkna.
 
Låt kommentarerna strömma in - behållaren ligger i frysen och ska få ligga där i ett
par dygn till (Jag måste fundera över hur att isolera den ute på altanbordet)...
/Odd
Kanske kan göra någon slags behållare av cellplast. Kommer ihåg när jag la en takeawaylåda som kändes varm på händerna (varm mat inuti) på en plastyta som hade rimfrost på. efter en stund tog upp lådan och rimfrosten var kvar. La handen på rimfrosten och den smälte genast.
 
(...)
Och killgissande gör jag bedömningen att felmarginalen i molekylvikt för propan /
isobutan / n-butan är tillräckligt liten för att inte påverka vårt lilla amatörforskande
avseende en sökt skillnad uppåt hela 15%...
Njae...
C3H8 => ca 44,10 g/mol för propan
C4H10 => ca 58,12 g/mol för butan & isobutan
men...
om Biltema (eller någon annan) anger deras resp. andel av den totala vikten i patronen (och det bara är det vi ska kolla), så spelar skillnaden ingen roll för den beräkningen. Väger det som är kvar 75 g av de ursprungliga 100, så flög det iväg 25 g propan, oavsett ev. skillnader i molvikt...

(...) (Jag måste fundera över hur att isolera den ute på altanbordet)...
/Odd
Tror du att det behövs? Hur varmt har ni det uppe i Roslagen egentligen? Hur lång tid tar det att pysa ut propan? Hinner butan över sina noll graders kokpunkt, när den dessutom kyls av propanens förgasning?
Men OK, man kan väl gardera sig med att patronen ställs i någon mjuk kylväska med blixtlås, så bara munstycket på din överfyllningsmojäng får sticka ut. Antog först att den skulle tömmas via brännarslangen, men det går väl snabbare att tömma med adaptern, så ännu mindre risk för at den hinner bli för varm?
 
om Biltema (eller någon annan) anger deras resp. andel av den totala vikten i patronen (och det
bara är det vi ska kolla), så spelar skillnaden ingen roll för den beräkningen. Väger det som är kvar
75 g av de ursprungliga 100, så flög det iväg 25 g propan, oavsett ev. skillnader i molvikt...
Precis. Min gissning var att det inte skulle ha någon betydelse för vårt lilla amatörforskande
avseende en sökt skillnad uppåt hela 15%...
Jag måste fundera över hur att isolera den ute på altanbordet ...
Den blir inlindad till en boll i en lång remsa av bubbelplast - så tjockt som remsan räcker till.
Det borde vara tillräckligt... Måste bara komma ihåg att bimetallkulan ska in där först!
Tror du att det behövs?
Ja, för säkerhets skull - annars kommer säkert någon att hävda att det är den fällande felkällan...
Hur varmt har ni det uppe i Roslagen egentligen?
7,2C nu när jag skriver det här. Nästan 30 grader över frysens temperatur...
Hur lång tid tar det att pysa ut propan?
Hinner butan över sina noll graders kokpunkt, när den dessutom kyls av propanens förgasning?
Tid? Vet inte, tio minuter eller så? Kanske 20 i mycket lugn takt... Dessutom så är det ju 'vintertid'
nu - så det borde väl bidra också, eller? :D
Nej, n-butanet ska INTE hinna börja koka av, det är jag övertygad om.
... det går väl snabbare att tömma med adaptern, så ännu mindre risk för at den hinner bli för varm?
Det är min bedömning - och med den adaptern: en bättre kontroll på pysflödet...
/Odd
 
Senast ändrad:
Du kan väl bära iväg med den av taktiska skäl bubbelplastinlindade patronen en bit längre bort från huset, så ni slipper merkaptanångona på altanen? Man måste inte offra hur mycket som helst för vetenskapen ;)
 

Aktuellt

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken!

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en 400 sidor tjock bok.

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.
Vårt stackars ofrivilliga provexemplar, inpackad i mååånga lager
bubbelplast och med två temperaturprober bredvid själva behållaren...
2025-10-26 14;15;49_BILD0541_DxO+Odd_small.jpg
Det borde bli bra. Nu får paketet bo i frysen något/några dygn så att
även överrocken är nere vid -20 --- så isolationsavståndet mellan -20°C-
området och omgivningstemperaturen blir maximalt.
/Odd

Och för de av er som undrar vad som fått mig att ens bry mig om vad Biltema håller
på med (det är väl bara att elda på och vara glad, eller?) så är det ett delarbete för
att få den här pdf:en att bli så komplett och korrekt som är pensionärigt möjligt. Det
är ju inte bara inverterare som jag som vill veta andelarna för de tre ingredienserna...
Pdf:en är fortfarande ett pågående och inkomplett arbete, så den här bilagan är bara
ett litet smakprov:
 

Bilagor

  • Gasol-andelar.pdf
    67.1 KB · Visningar: 70
Senast ändrad:
Huruvida det är vikt- eller volymprocent i gasflaskor vet jag fortfarande inte.
Ser fram emot svar på det från expertisen i tråden.
OK, från expertisen:

"EN417 anger värden i viktsprocent.
Och i syfte att jämföra olika gasblandningar, eller olika märken av gasbehållare, så är det egentligen
oväsentligt vilketsom - så länge det är samma typ av värde som anges för vad som skall jämföras.

Dessutom så är ju blandningen inte heller angiven som en konstant, utan i ett spann på vanligtvis
20 %-enheter.

Viktprocenten är dock konstant, 1 gram propan är alltid 1 gram oavsett volym, temperatur, tryck
aggregationstillstånd - och detta är vad som används i Standarden. "

Vassego
/Odd

Vilket visar att jag tänkte hyfsat rätt när jag konstaterade att det är mycket lättare att mäta vikt
än volym/tryck/temperatur -kombinationer...
 
Senast ändrad:
OK, från expertisen:

"EN417 anger värden i viktsprocent.
Och i syfte att jämföra olika gasblandningar, eller olika märken av gasbehållare, så är det egentligen
oväsentligt vilketsom - så länge det är samma typ av värde som anges för vad som skall jämföras.

Dessutom så är ju blandningen inte heller angiven som en konstant, utan i ett spann på vanligtvis
20 %-enheter.

Viktprocenten är dock konstant, 1 gram propan är alltid 1 gram oavsett volym, temperatur, tryck
aggregationstillstånd - och detta är vad som används i Standarden. "

Vassego
/Odd

Vilket visar att jag tänkte hyfsat rätt när jag konstaterade att det är mycket lättare att mäta vikt
än volym/tryck/temperatur -kombinationer...
Så bra, då är alla dina våg-experiment relevanta och så mycket enklare för all hemma-forskare. En köksvåg har ju de flesta eller kan köpa för rimlig peng.

/Patrik
 
Lite sen in här.. (på resa med begränsade surfmöjligheter)
men jag tror ditt tests exakthet kan bli lidande av hur blandningar av lösta ämnen beter sig.

Liksom alkoholen inte omedelbart kokar bort ur glöggen innan vattnet, kokar ju heller inte propanet bort helt före butanet.

Både butan och propan förekommer ju t.ex. i små mängder i mackbensin utan att koka bort, trots både rumstemperatur och normalt atmosfäriskt tryck.

MEN Jag kan inte avgöra hur stor skillnad det gör, och kan inte termodynamik tillräckligt bra för att räkna ut det. Kanske är det Daltons lag man borde använda...

Hursomhelst är det ett intressant försök. Det är ju 1:1 samma förlopp i gastuben som sker vid tillämpad användning i sträng kyla, så det borde bli användbara resultat kring hur stor andel av gasblandningen man kan förväntas kunna bränna innan den kvarvarande slatten slutar förgasas.
 
Ja, och här handlar det om en bedömning av om vi hamnar närmast en påstådd
propanhalt av 10% eller 25% --- dvs en skillnad på 15%-enheter. Vi får se hur det går...
/Odd
 
En variant är ju om du skaffar en brännare med tillräckligt lång slang. Ty då kan du ha kvar tuben i frysboxen (kylan) och ha själva brännaren ståendes på t.ex. frysboxlocket.
/Niklas
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips