Planera vandring eller inte?

Det är ju ett alternativ men då tappar man "friheten" att kunna lämna planen åt sitt öde. En litet kostsam men bra lösning är inReach då kan anhöriga sitta hemma och följa dina rörelser på kartan. Dessutom kan du kommunicera via mail med "hemmaplan".
Nu finns ju InReach m m som löser det praktiska problemet - både den egna säkerheten och anhörigas oro. Så nu slipper jag ytterligare anledningar att planera :)

InReach låter som en jättebra lösning, om man har råd. Ofta vandrar jag där det inte finns täckning, osv, som många andra. Att ge kartor åt andra har fungerat för mig hittills, för så länge man håller sig i närheten av där man beskrivit att man ska gå, så borde man ju kunna hittas rätt lätt om något har hänt och man inte hör av sig när man sagt. Och ändring av planen har jag ofta lyckats meddela innan mobiltäckningen tar slut, för jag märker rätt snabbt när jag planerat för långa vandringsavstånd etc. Men självklart vore det bättre och smidigare med InReach... Får fundera om det kan vara något till en framtida vandring, om man har råd osv. Tack för tipset i alla fall. :)

Ps. Jag älskar också att ensamvandra av olika anledningar... :)
 

Lästips

Europas okända pärlor – 10 vandringar bortom turiststråken

Sugen på att packa väskan och vandra utanför Sverige? Då är den här listan för dig!

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.
Någon skrev tidigare att planeringen är halva nöjet. För mig är det mer än så. Jag fullkomligt älskar att sitta med kartor och planera start, rutt, tältplatser och slutmål. Lägg sedan till mat som ska planeras och förberedas, utrustning som ska kontrolleras och packning som ska planeras. Och alla listor som måste göras under planeringens gång. Japp, jag har ett visst kontrollbehov och gillar inte det oförutsedda.

Så en vandring på 3-4 dagar har planerats i minst lika mycket aktiv tid fördelat över minst 3-4 månader, om inte mer. :)

Och sedan börjar själva vandringen och det visar sig att det var ju inte alls så som jag tänkt mig. En superfin tältplats hittas två timmar innan de tänkta lägerområdet, en annan dalgång lockade mer och så kommer vi till det där vadet som vi avstår och istället väljer en annan väg. Och det är ju rätt härligt att bara leva i stunden också.... :)
 
Jag tittar på kartor i månader innan, läser och planerar massor. När jag sen står där och ser hur det ser ut på riktigt så blir det ofta förändringar. Lämnar bara ett område och grov uppskattning hemma, har aldrig haft returbiljett bokad i förväg.

Det är något jag brukar skaka på huvudet åt, när man möter stressade vandrare som måste hinna till X för flyg eller tåg är bokat, och detta kan ju vara dagar innan, man har räknat på dagsetapper så snävt att nu "nu måste vi göra 20km/dag för att hinna till torsdag". Ta rejält med marginal, blir det tight med semesterdagar, ta en kortare tur.

Går ofta långa ensamvandringar och ser till att ha flera dagar i reserv mot uppskattningen. Nu sen jag skaffade en Inreach är det ju otroligt smidigt att meddela sig med ett "satellit-SMS" så anhöriga kan vara lugna.
 
Jag brukar planera upp beräkna min tur baserat på egen erfarenhet och självklart blir dagsetapperna längre när man följer en led än när man går oledat. Brukar vara ganska försiktig i min planering av dagsetappernas längd speciellt i oledad terräng då jag vet att förutsättningar snabbt kan ändras med vädret och att verkligheten inte alltid ser ut som på kartan. Det måste finnas tid att leta upp ett säkert vadställe, dra ner på tempot när man går i regnställ, får några krämpor eller att ta sig fram säkert i stenskrävel utan att stressa. Självklart vill man ha tid att utforska, njuta av tillvaron, utsikten och fotografera och inte bara se marken framför fötterna. När jag är klar med min plan A och uppskattat dagsetapperna brukar jag lägga på 1 extra dag för varje 5 dagar som den planerade turen varar speciellt i oledat terräng (på led är det ju lättare att ta igen förlorad tid). Är vädret kasst och man är inregnad kan det vara skönt att inte tvingas bryta lägret bara för att man har kort om tid till förfogande eller ta riksfyllda beslut och chansa på ett vad. Stress påverkar oss alla att ta dåliga beslut;)
Behövs inte de extra dagarna till det de var avsedda för kan man ju alltid använda tiden till en utflykt, topptur eller bara njuta av tillvaron.
Hemresan brukar jag ha bokad, men alltid ombokningsbar vilket jag utnyttjat flera gånger.

Går man på led brukar alltid plan A från punkt A till B funka. I oledad terräng finns alltid fler faktorer som påverkar, vilka man inte alltid kan förutse eller kontrollera så alternativa vägar och plan B och C kan alltid vara bra att ha. Av mina senaste 4 långvandringar i Sarek är det bara en som fullt ut följt ursprunglig plan A. De andra tre har vi av olika anledningar justerat och ändrat lite under turens gång. Anhöriga känner till vår färdplan, men även att vi kan avvika från den och förväntar sig inte att vi hör av oss förrän vi beräknas åter till civilisationen. Det fungerade före mobiltelefonernas tid och även idag. För extra säkerhet har jag med en PLB som jag givetvis hoppas aldrig skall behöva använda.
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips