PDA med GPS. Inbyggd eller extern?

Jag funderar på att skaffa mig en PDA med GPS som jag bland annat ska använda på mina cykelsemestrar. Det finns en hel del modeller och märken att välja på. Bluetooth och SiRF III är några av mina krav. Nu funderar jag lite på GPS-mottagaren.

De PDA's som använder sig av inbyggd GPS med SiRF III, har dom lika bra mottagning som en PDA med extern GPS-mottagare som använder sig av bluetooth? Skulle jag spara på batteriet om jag använder en extern GPS-mottagare? Skulle jag få bättre mottagning eller är den likvärdig?

Jag har sett att det finns några PDA's där man kan fälla ut en liten antenn men eftersom jag måste ha PDA:n i ett vattentätt skydd så faller dessa bort.

Ett tidigare inlägg visade en LOOX N560 som verkar vara en bra PDA. Frågan är om jag kan få en likvärdig mottagare med en billigare PDA + extern GPS-mottagare. Eller är inbyggd GPS det bästa.

Någon som vet eller har några idéer? Jag ska tillägga att jag är helt grön när det gäller GPS men har fastnat för lösningen PDA + GPS istället för en ren GPS-mottagare.

Mvh. Johan
 
Oavsett om du kör inbyggd GPS eller i puck så måste du komma på en lösning hur du ska få ström till PDAn (och GPS) på längre cykelturer. Det gäller att väderskydda den på ett sådant sätt att antennen fortfarande "har det bra". Nu siktar du på PDA, men som alternativ så kan du kolla på Garmin Vista HCx med bilkarta.
 
Ett tidigare inlägg visade en LOOX N560 som verkar vara en bra PDA. Frågan är om jag kan få en likvärdig mottagare med en billigare PDA + extern GPS-mottagare. Eller är inbyggd GPS det bästa.

Mottagningen o funktionen skulle bli likvärdig, men helt klart en tänkvärd synpunkt ang. bateritid!
Kolla oxo på hur bra du ser en PDAskärm när du cyklar som ligger i en plastlåda..
 
Ja, batteritiden är en avdelning för sig. Att utöka standardbatteriet till ett med större kraft är ett måste. Sen behöver skärmen inte vara igång hela tiden. Man kan ha en skärmsläckare som går igång efter ett tag. För jag antar att det skärmen som drar mest ström. GPS:en kan arbeta i bakgrunden ändå. Eller..
 
4-pack laddbara

Med lite lödning får man ett extra, laddbart batteripack för ca en hundring - inklusive batterier. ;)

Fast det beror förstås på vad batterierna kostar. Men en batterihållare från t.ex. CO eller Kjell & Co, en polkontakt, en tvåledarkabel och en anslutningsplugg så har man extra batterikraft man kan ha med til sin PDA. Ger 4,8 V istället för rekvirerade 5 men det förlänger ändå batteritiden avsevärt. Med en snabb reseladdare kan man ladda om dem på ett par timmar, om man cyklar förbi ett vägguttag t.ex..

ipaqbatt1.jpg


Eller så löder man på USB-kontakter på batteripacken, så kan man använda synkkabeln för att ladda med. Ett förslag iaf. :)

Däremot tror jag inte det hjälper med skärmsläckare. En PDA kan ställas in för att stänga av sig efter viss tid, men då stängs den helt, inklusive GPS och karta. Men man kan å andra sidan kanske nöja sig med att slå på PDA:n med vissa mellanrum, t.ex. vid korsningar etc? Det spar ju också ström.
 
Senast ändrad:
OK.. Skärmsläckare funkar alltså inte. Hmm.. jag trodde det skulle funka som på en "vanlig" dator. Där ser man. Att ha PDA:n avstängd och dra igång den då och då är också en tanke. Fast helst hade jag velat undvika det så jag slipper ladda kartprogram och vänta på GPS:en innan jag kan se var jag är på kartan. Fast jag har inte en susning om hur snabbt en PDA startar upp. :eek:)

Å andra sidan, i ett område med bra skyltning så behövs GPS:en förmodligen inte så mycket så då behöver den inte vara igång hela tiden. Om jag inte vill "dokumentera" min rutt som jag antar att man kan köra med vissa GPS-program.

Ett extra batteripack av 1,5 volts batterier var en fiffig idé. Hur länge räcker en sådant batteripack ungefär? Ser att du har en ipaq på bilden? Vilken modell är det?
 
Det där är min förra PDA, en iPaq 3630. Numera har jag en Loox n520 men det funkar lika bra till den. Jag kan inte säga hur länge ett extra pack räcker tyvärr, för jag har inte kört slut på nåt än ;-) i en verklig situation alltså.

Däremot är jag osäker på om det funkar med 1,5 V-batterier. PDA:n ska ha 5 V och 4 x 1,5 är ju 6 V. Kanske i överkant? De laddbara är på 1,2 V/st vilket ger 4,8 totalt - som sagt, lite för lite för att ladda PDA:n men tillräckligt för att ge extra ström under åtminstone en fältdag.

PDA:n startar upp direkt. Stänger jag av den med programmen på så är de igång direkt efter knapptryck. Däremot kan det ta ett par sekunder innan GPS:en hittar den nya positionen. Så man behöver alltså inte vänta på uppstart, starta om program etc.

Som du säger, i många kartprogram kan man dokumentera sin färd, och då måste PDA:n vara på hela tiden. Mycke å grunna på... ;)
 
OK.. Skärmsläckare funkar alltså inte. Hmm.. jag trodde det skulle funka som på en "vanlig" dator. Där ser man.
Nu kan jag inte prata för alla PDA:er men de funkar nästan som en vanlig dator med en liten skärm. Släcker du skärmen så drar den mindre ström. Ökar du ljusstyrkan på skärmen så drar den mer. Det finns oftast en funktion som släcker skärmen efter x antal sekunder efter att du senast pillade på den och tänder när man trycker på nått.

Att ha PDA:n avstängd och dra igång den då och då är också en tanke. Fast helst hade jag velat undvika det så jag slipper ladda kartprogram och vänta på GPS:en innan jag kan se var jag är på kartan. Fast jag har inte en susning om hur snabbt en PDA startar upp. :eek:)
Det som skiljer är start och stopptider. (Windows) PDA:er startar snabbt och rakt in i den senaste applikationen som var igång. Med inbyggd GPS så beror det på mottagning och annat men räkna med att den är lika långsam som en likvärdig bärbar GPS.

Å andra sidan, i ett område med bra skyltning så behövs GPS:en förmodligen inte så mycket så då behöver den inte vara igång hela tiden. Om jag inte vill "dokumentera" min rutt som jag antar att man kan köra med vissa GPS-program.
Vad jag har sett så finns det ingen med inbyggd GPS som kan hålla igång GPS:en under tiden som PDA:n är "avstängd". Med en extern GPS så sparar du starttid till navigering eftersom du kan ha igång GPS:en hela tiden. Du sparar batteri på att ingen GPS är igång i PDA:n men förlorar på blåtand. Det finns även externa GPS:er som aktivt loggar så att du kan ha den igång hela dagen. Starta PDA:n vid navigering och sedan ladda över hela dagsloggen när man stannar för natten.

Ett extra batteripack av 1,5 volts batterier var en fiffig idé.
Finns även färdiga batteripack med USB ifall PDA:n/GPS:en stöder strömmatning den vägen.
 
Tack för svaren. Jag kollade precis mina laddningsbara batterier och jodå, dom är på 1,2 volt. Jag har alltid antagit att dom var på 1,5 volt. Man lär sig något nytt varje dag.. :)

Det var bra att veta att PDA:n med Windows startar upp snabbt. Jag har läst tester och recensioner på olika PDA's men tror inte jag någonstans har sett att dom har nämnt uppstartstider. Sänka skärmens belysning är ett bra tips. En extern GPS som loggar låter intressant. Ska kolla upp det.
 
Angående laddning med solceller som nämns ovan så kikar jag lite på det också. Det finns tillräckliga solcellspaket för att ladda PDA:s, enligt tillverkarna i alla fall. Jag tänkte framöver testa att själv sätta ihop en solcellsladdare för att ladda batterier, enligt intruktioner som jag har hittat här på Utsidan. Kan vara intressant att se hur bra det fungerar.
 
PDA inget dåligt val

Var sjäv ute efter en GPS av lämplig modell för att ha både i bilen och i friluftslivet och förstod snart att som många andra trådar i detta forum föreslår, så kanske det är bäst att ha två stycken specialiserade för ändamålet. Men om pengarna är begränsade kan jag nog ändå en PDA fungera. Själv köpte jag en beg. Mio p550 med inbyggd gps för 1600kr på tradera.

I bilen anänder jag medföljande programvaran Miomap, samt i skogen GPS-tuner men det finns ju massor av programvara att välja mellan.
För att montera den på cykeln använder jag en del av orginalfästet till bilen, funkar perfekt trots att jag ibland åker över stock och sten.

Vid regn eller på kajaktur ligger den i en vattentät påse fullt användbar. Batteritiden är det stora problemet och med skärmsläckare efter 1 min, och gps:n igång för att logga spåret, räcker batteriet ca 4 timmar. Man kan då när som helst trycka på skärmen för att se aktuell position.

För att förlänga batteritiden har jag köpt en "battery extender" (se bild) billigt på ebay (75 kr inkl frakt). Den använder 4 uppladdningsbara AA batterier som förlänger tiden med minst 8 timmar till. Den får också plats i den vattentäta påsen och sätts på vid behov.

En PDA är ju otroligt mångsidig och tex. framför brasan i lägret kan man koppla upp sig mot Internet via blåtand mot mobilen och surfa fram morgondagens väder!

79c4b979e223e8c1e128b70bdb029666.jpg
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Jote Blåtandsgps vs PDA med gps Navigering 23
Arstuga Ruggad PDA/telefon/GPS från Pison Navigering 2
Ander_s PDA GPS vs. Navigering 8
Nyman Pda+wlan+gps Navigering 2
BJK Flygkartor och pda med GPS? Navigering 1
maalse USB GPS Puck till PDA ? Navigering 1
magnushansson Bra PDA + bra program VS. bra GPS (ex Garmin 60 cs) Navigering 26
rolekl Någon som testat PDA-GPS på motorcykel? Navigering 6
boran PDA-GPS med AA(A)? Navigering 3
jlw PDA/GPS för bilkörning och vandring i storstäder m.m.. Navigering 8
magnuss Gps moduler till PDA Navigering 2
redtop PDA och GPS Navigering 8
Garmin Vista iQue 3600 PDA/GPS Navigering 4
buster23 Nya freeware PDA-GPS Navigering 0
SES GPS-novis: Vilken GPS med vilken PDA? Navigering 2
errbe Tips PDA + chipset III Navigering 0
rascar Windows GSM-PDA eller Garmin Colorado? Navigering 8
avslLM Fugawi för PDA utgår? Navigering 5
RedBreather Ett måste för PDA? Navigering 2
Sinegraf Ruggd PDA N560e (p) Navigering 14
RedBreather Någon som köpt Rugged PDA av Andres Industries? Navigering 3
errbe Todaymeny på PDA, egen config? Navigering 1
Gabe Fugawi-synka till PDA-filstorlek-minneskort Navigering 4
jonasolof Hur är Loox 720 som PDA för GPSbruk? Navigering 12
Jimmy_L "Rugged PDA" Navigering 12
DTM Kartprogram till PDA som memorerar vägen man kört? Navigering 21
DTM Måste man har 100MB ledigt i sin PDA för TomTom3? Navigering 9
Roni Spara track i PDA ? Navigering 3
sejohas Väderskydd till PDA Navigering 6
Roni egna kartor i pda Navigering 20
knutte56 Nedladdade kartor till PDA Navigering 7
ALj Vad händer när en PDA stör? Navigering 14
lagher byta battri på PDA. Navigering 1
j1to Fugawi och palm-PDA Navigering 3
chuck PDA Navigering Navigering 21
joanna En "no nonsense" GPS-klocka för en vänsterhänt med ynkliga handleder? Navigering 116
JohnWedin Lantmäteriets kartor till Gaia GPS Navigering 3
fyad Gps för inbyggnad i bil Navigering 7
Sewen Kartapp alperna Navigering 11
SamiHuutoniemi App med bra export av karta med GPS-spår Navigering 1
majjen Vad har hänt på gps-fronten? Vilken är "bäst" idag? Navigering 12
UAO Ny GPS eller Mobilen, hur tänker ni idag? Navigering 55
Lars H Hur få GPS-spår från InReach till dator? Navigering 4
SEHLBERG Karta till Garmin GPS. Navigering 0
hsp Råd för att lära sig anv Garmin GPS ladda ner gpx filers osv Navigering 4
Rune E iPhone GPS vid paddling Navigering 2
kennet_arvidsson Urusla GPS-er Navigering 114
greenjuice Slutet för Viewranger Navigering 34
MarkusF Ladda ner karta till Garmin GPS Navigering 15
vilseiskogen GPS-Klocka med blåtand från android? Navigering 6

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.