Optimus 5 fotogenkök - ny packning

smörj upp och tryck ut den lite så att det blir lite större diameter - precis så att den går ned i cylindern - det skall vara som en skål framåt i den riktningen man trycker in kolven och och sidorna pressas mot cylinderväggarna och tätar mer när det blir lite mottryck när man skjuter in kolven, när man dra ut kolven igen så går läderdisken en smula ihop lite och släpper förbi luften när man drar ut kolven igen för ett nytt tag.

lädret fungerar både som insugsventil och kolv samtidigt - en genialisk konstruktion med så enkla medel.

Den metoden verkar funka! Nu får jag upp trycket. Det kom också ut lite fotogen i renshålet, men det tände inte sen. Mitt kök har också en lång ratt som det står Clean och Close på. Undrar hur den skall stå när man tänder. Inte på Close antar jag, men kanske inte på Clean heller.

Skickat från min C6603 via Tapatalk 2
 
Förvärm med sprit och

med vredet i Closeposition. Mot slutet av förvärmningen pumpa upp trycket. Timar du rätt vrider du på på det sista av förvärmningslågan och får direkt blå låga. Clean bara vid rensning.

Finns säkert en del på YouTube om du är osäker.

Thure
 
Den metoden verkar funka! Nu får jag upp trycket. Det kom också ut lite fotogen i renshålet, men det tände inte sen. Mitt kök har också en lång ratt som det står Clean och Close på. Undrar hur den skall stå när man tänder. Inte på Close antar jag, men kanske inte på Clean heller.

Skickat från min C6603 via Tapatalk 2

Om du tittar noga på munstycket och vrider ratten till "clean" ser du när rensnålen tittar upp ur munstycket. Jag brukar ha som vana att alltid vrida upp rensnålen innan jag startar mina kök.
Du ska inte köra med rensnålen uppe. Det brukar dock vara ett ganska långt vrid mellan "fullt öppen" och "clean".

Stäng kranen, pumpa tryck, tillsätt förvärmningsbränsle och tänd detta. Vänta tills brännaren är varm och öppna kranen innan lågan försvunnit.
Instruktionen säger att man inte ska pumpa upp trycket innan man förvärmer (är väl en säkerhetsgrej), men jag hävdar att det är farligare att börja pumpa när man har brinnande vätska i köket som kan skvätta omkring. Pumpa därför upp litet tryck så att du får fart på köket, och när köket går kan du pumpa upp ordentligt tryck.
 
Nackdelen med att pumpa innan

förvärmningen kan vara att mindre läckor kan göra att fotogen i värskeform kommer ut och brinner med gul låga vilket sotar och fördröjer att temperaturen på brännaren blir tillräclig för förångning av fotogenet och antändning av blå låga utanför brännarens hatt.

Hittade en snutt film http://youtu.be/HOWEhphyx7g

Thure
 
Senast ändrad:
Jippi!
Nu funkar den! Verkar som den behövde mer förvärmning kanske pga sot och rester av fotogen. Det var mycket gula lågor i början. Tack för hjälpen!
Hur rengör man brännaren? Den är rejält sotig.
ymuteta3.jpg


Skickat från min C6603 via Tapatalk 2
 
Lycka

Jippi!
Nu funkar den! Verkar som den behövde mer förvärmning kanske pga sot och rester av fotogen. Det var mycket gula lågor i början. Tack för hjälpen!
Hur rengör man brännaren? Den är rejält sotig.
ymuteta3.jpg


Skickat från min C6603 via Tapatalk 2

Snyggt jobbat. Jag har använt en soppa från Bykosin för rostlösning till mitt Hiker. Finns säkert andra bra saker på Jula osv för rostlösning.
 

Aktuellt

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en 400 sidor tjock bok.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken!

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.
Brännaren

är av mjuk mässing så undvik våld vid rengöring. Mjuk diskborste och diskmedel räcker. Kan vara rester av överkokad mat som sitter kvar nedanför hattbrännaren. Mycket sot försvinner av värmen när man kör köket ett tag på full effekt. Blank mässing ointressant för funktionen. Ev kanske piprensare för att få bort skräp sedan du avlägsnat hatten kan förbättra genomströmmningen av fotogenångor upp till hatten.

Thure
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips