Omnia fritidsugn på bensin/fotogenkök

Jag menar inte att man ska täppa till skorstenen, utan att man kan lägga ett lock som skyddar maten. En cirkelrund skiva med ett hål i mitten för skorstenen.
 
Jag menar inte att man ska täppa till skorstenen, utan att man kan lägga ett lock som skyddar maten. En cirkelrund skiva med ett hål i mitten för skorstenen.

Ja det är ju ett alternativ. Samtidigt ligger ju avgaserna där och myser mellan locket som förhoppningsvis inte gör att de förbrända gaserna direkt kommer i kontakt med maten. Gaserna måste ju sedan ut genom locket.

Det var ett bra råd. Ska köra det fortsättningsvis.
 
Till de som undrat då:

Jag provade Omnian första gången på ett Trangia 25 med gasolbrännare. Det gick bra, men pga vädret brann gasolen rätt ojämnt och jag fick hålla på och värma gaskanistern i händerna för att kunna hålla en någorlunda jämn värme för så lång tid det tog att baka av de croissanter (vanliga bake-off, "på burk") jag hade i köket.

Hörde sedan av mig till Omnia som kom med förslaget att använda multifuel-brännare i köket. Tydligen säljs en hel del Omnia till bil-campare i Tyskland och Usa som kör med campingkök/spisar som inte alltid kör gasol - utan oftare med fotogen eller bensin.

Nåväl - på multifuelbrännare i trangia 25: Jag kör med Edelrid's "Hexon" med deras "tradapter". Det gör att brännaren hamnar rätt långt under själva värmeplattan till ugnen (som ju ligger i höjd med toppen på vindskyddet, på "pannstället". Det gör att det blir rätt mycket ventilation med någon centimeters glipa mellan kanten på vindskyddet och botten på ugnen.

Det fungerade utmärkt för mig. Och maten (även den här gången bake-off croissanter) smakade eller luktade inget konstigt eller så. Inga övriga hälsoproblem har observerats (så som ont i magen eller något annat). Jag känner mig tämligen säker på den här lösningen.

Givetvis gjordes testerna utomhus, under fältmässiga förhållanden, och med rätt blåsigt väder - så välventilerat verkar det i alla fall ha varit.

Det verkar funka utmärkt att "baka av croissanter på vandringen" med.
 

Aktuellt

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips