Nybörjartips??

Hej
Jag är intresserad av att börja lite smått med toppturer i lagom svårhetsnivå. Jag skulle vilja få lite tips på böcker, broschyrer mm som man kan läsa in sig på under sommaren för att sätta sig in i detta ämne.

Mvh Magnus
 
hallå.

mitt tips ær att gå in på nættet och hitta bøcker dær. ett tips ær engelska / amerikanska bøcker. det ær svårt att hitta bra randonne bøcker på svenska/skandinaviskt. detta gæller okså nættsidan. man kan hitta bøcker på engelska i svenska nættbuticker men det ær lættare på engelska.
några førslag:
http://www.rei.com
http://www.ahm.com
bægge ær amerikanska

robert
 
Beror på var du kommer att gå på toppturer. För svenska och i viss mån nordnorska fjällen finns det två böcker med en del nybörjarturer och dessutom lite allmänna tips.

Kolla http://www.topptur.nu och http://www.svenskatoppturer.se för mer info.

Det finns säkert en del läsvärda diskussioner här på Utsidan-forumet och på http://www.freeride.se också.

För toppturer i Alperna finns en hel del info, dock ganska svåröverskådligt, på schweiziska http://www.skirando.ch .

Lycka till!
 
STF kurs

Hej Magnus,

STF anordnar en hel del kurser där man lär sig grunderna. De finns i Grövelsjön och Kebnekaise fjällstationer, jag tror på Sylarna också.

Jag gick en sådan för fem år sedan och de är lärorika, dettutom kan du ha tur att träffa turkompisar.

Go tur/ Karl
 
MaSt; sa:
Hej
Jag är intresserad av att börja lite smått med toppturer i lagom svårhetsnivå. Jag skulle vilja få lite tips på böcker, broschyrer mm som man kan läsa in sig på under sommaren för att sätta sig in i detta ämne.

Mvh Magnus

Vill du ha info om toppturer i Jotunheimen med omnejd i Norge, rekommenderar jag följande länk

http://www.tilltopps.com/index.php?menu=8&eng=0

Där finns varierande svårighetsgrad och högalpina omgivningar
 
Välkommen till vår underbara värld av orörda böljande snöfält och vördnadsbjudande berg! :)

Utöver alla goda tipps och länkar kan adderas naturvårdsverkets handbok om laviner. Den går att beställa från naturvårdsverkets hemsida: http://www.naturvardsverket.se

Det finns en underbar liten bok på norska om toppturer i Sunnmörsalpene: Skiturar i Sunnmörsalpene, fjella väst Hjörundfjorden. Beställs från http://www.iriss.no
Härlig beskrivning av området, tipps på 80 toppturer i varierande grad från nära barnvänlig nivå till skidturer som kräver klätterkunskap. Lite grundläggande fakta om toppturer finns, men tonvikten ligger på turerna i området.
/Jörgen

PS. Inslagen om områdets långa fjellssportshistoria skänker respekt o vördnad, redan på förra århundradets början hoppade man "bigjump", fast med låga läderskor och träplankor med enkel läderrem som bindning... DS.
 

Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.