Nybörjare -att tänka på, utrustning, mm

Men hur får man med sig mat för 7 dagar...
Känns som om det blir tungt.
Vad för mat är att föredra?
Soppa är väl enklast men lite tråkigt i längden.
En tanke jag haft är att ta med hunden så då måste man ju även räkna med hans mat

Det kan bli tungt med mat för 7 dagar o ffa om man även ska ha mat till hunden. Det är ännu en fördel med att göra en stugtur. Ganska många stugor har försäljning (dyrare men man slipper bära...)
En del fjällstugor/stationer har även servering tex Blåhammaren och Storulvån i Jämtlandsfjällen.
Antingen kan man köpa frystorkat och ta med sig och tycker man det är roligt att testa kan man även torka sin egen mat och ta med, tex köttfärs.
 
Lite tips om mat

Det finns många fina forumtrådar och artiklar om lätt, lättlagad & god vandrarmat, sök på bägge avdelningarna. Färdiga påsar med frystorkat är inte mest effektivt vad gäller förhållandet näringsinnehåll/vikt, för att inte tala om priset och smaken. Du kommer lätt ner i 600 kcal/100 g som snittvärde på din proviant, om du ger dig mödan att komponera och förpacka den på egen hand.
Det behöver inte vara så avancerat, det är enkelt att torka mat själv, men vill/orkar/hinner man inte det, så finns massor med torra ingredienser med korta eller inga koktider att köpa färdiga.

I vanliga mataffärer:
  • couscous, bulgur, matkorn (alla tre kräver bara uppkok och svällning i hetvatten, men olika länge), tunna nudlar, tortellini, basmatiris (godare än snabbris), potatismospulver...
  • frukostflingor, havregryn, knäckebröd...
  • sojabitar, torra korvar, parmaskinka (som dock bör eftertorkas lite i ugnen), riven parmesan m fl torra ostsorter, "wild chips" (dyrt, torka t ex renskav själv blir billigare och godare)
  • jordnötssmör, andra sorters nötssmör, mandelmjöl (till bakning/matlagning/redning av soppa)
  • soltorkade tomater och andra torkade grönsaker, stekt lök...
  • alla sorters torkad frukt
  • alla sorters nötter, frön, mandel - den i särklass godaste och mest "näringseffektiva" vandramaten ;)
I affärer med "invandrad mat" från Asien, Mellanöstern och/eller Centraleuropa: det mesta ovan fast billigare, plus:
  • fullfett mjölkpulver, äkta gräddpulver, skirat smör, äggpulver
  • kokosmjölkpulver (suveränt i nästan alla matlagning)
  • supertunna äggnudlar som bara kräver uppkok och en stunds svällning
  • sesamfröpasta (tahina), hummouspulver, rostade kikärter, pyttesmå linshalvor med kort koktid
  • olika sorters "fruktläder" (pressad torkad fruktmassa), torkade oliver, svamp och örtkryddor
  • torkad sill (rysk), torkade räkor (asiatiska), torkad tonfisk (sällsynt)
Äggpulver, äkta gräddpulver, torkat kött, korv och tonfisk, samt många sorters fina torkade grönsaker till ett mycket modest pris finns även att köpa här.
 
Senast ändrad:

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips