Nordkalottleden norr till söder, vägval efter Röysvatn

Hej,

Skissar på en längre sommarvandring längs med stora delar -- eller hela -- Nordkalottleden.
Gällande etappen Abisko->Kvikkjokk så funderar jag på vägval efter Röysvatn. Planerar att skicka några depåpaket till mig själv. Av olika anledningar fungerar det inte till fullo att köpa mat i stugor/fjällstationer. Den officiella leden går enligt inritad grön markering på den bifogade kartan, men då jag behöver hämta upp mitt depåpaket så behöver jag ta mig till Ritsem och isåfall skulle orange markering kunna vara ett altenativ.

Är det någon som gått orange markering och vet hur den biten är?

Utifrån kartstudior ser dock den gröna/officiella dragningen mer spännande ut -- är det någon som har tips eller tankar om huruvida man kan få ett paket kört från Ritsem till Vajsaluokta? Eller känner någon till andra alternativ för att lyckas skicka en låda till sig själv?


Tack på förhand!
 

Bilagor

  • gscreenshot_2025-04-24-121355.png
    gscreenshot_2025-04-24-121355.png
    4.6 MB · Visningar: 119
Orange väg är Gränsleden, som väl också får räknas till de officiella. Har inte gått där än, men sitter också och funderar på just detta vägval inför sommarens vandring. Har tänkt starta i Ritsem eller Vaisaluokta och gå Nordkalottleden norrut. Väder och kanske vattennivåer kan bli avgörande - har läst att det senare kan vara ett problem på Gränsleden. Lutar åt att den längre vägen är lite trevligare.
 
Den gröna är fin. Jag gick där från Vaise till Hellmobotn. Det orange ska vara riktigt blött och lite besvärlig som jag har förstått det.
Jag har aldrig skickat matpaket. Men du kanske får kontakt med någon som ska från Ritsem med båten och kan hjälpa dig.
 
Jag har gått Ritsem-Røysvatn på gränsleden för flera år sedan. Den är inte helt lättgången, och trots att den var ganska ny när jag gick var markeringarna inte alltid tillräckliga - vi tappade bort leden vid något tillfälle över en myr, och om de inte bättrat på den har säkert fler markeringar ramlat ner sedan dess. Men den var i alla fall fin att gå, speciellt den västra delen.
Räkna inte med att det är speciellt bra att tälta vid grillplatserna, och definitivt inte att det går att sova i rastskydden, om inget har ändrats, utan välj tältplats efter eget huvud.
Och: kolla upp led-dragningen på Nordkalottleden mellan Pauro och Røysvatn på ut.no, det har i alla fall varit fel på en del kartor vilket lett till att en del gjort dumma vad… jag ser också att de ersatt roddleden med bro.
 
Jag gick Gränsleden från Ritsem till Røysvatn och sedan en bit på Nordkalottleden för några år sedan. Just det året var det extremt högt vatten i området vilket medförde en del problem för den ledsträckningen, men ett normalår är det enklare. Räkna som sagt inte med att kunna använda vindskydden till något annat än raster. Och missa inte den lilla bastun i Røysvatn!

Reseberättelse här.
 
Bron över Ubmasjåhkå verkar inte varit helt frisk i somras, så status för bron kan vara värd att kolla upp innan man går den här vägen. Det är inte alltid det går att vada jokken (se t.ex. Kalles inlägg ovan...)!

Ska du gå Nordkalottleden så kan resten av Sofies Youtube-serie vara värd att titta på också.
 
Tack för all input än så länge -- stärker min tes att grön dragning blir den intressantaste och att det borde gå att hitta något sätt att få någon att ta med ett litet depåpaket över Akkajaure.
 
Jag vandrade Nordkalottleden 2012 (Hunddalhytta till Ritsem), följde hytterna på Norska sidan och efter Roysvatn var planen att vandra söder och via Vaisaluokta till Ritsem. Av olika anledningar, bland annat vadet över tillflödet till Sårgåsjávrre som brukar vara omtalat läste jag redan i hytteboken om högt vattenstånd och tog Gränseleden till Ritsem istället. Som redan flera skrev var den mindre roligt särskild efter bron över Ubmasjåhkå. Sumpig och lite svårnavigerad. Först när man var över trädgränsen var det fint igen.

2014 vandrade jag den felande länken i allra bästa vädret. Dock startade jag då från Hellmobotn och svängde norrut vid korsningen där leden skulle fortsätta till Vaisa. Det omtalade vadet över tillflödet till Sårgåsjávrre var relativt lätt men det hade inte regnat på omkring 14 dagar. När jag passerade Roysvatn vandrade jag Gränseleden mot Sörfjorden. Hela den vandringen var otroligt fint och jag mötte inte en enda människa. Först i Sörfjorden vid kraftanläggningen nere mötte jag några arbetare. Båtskjuts måste ordnas innan.
Det som slog mig hur annorlunda det såg ut 2014 rund Roysvatn. 2012 kom sommaren sent och det var relativ mycket snö kvar i Fjällen. 2014 var det tvärtom. Gick bägge gångerna i mitten av Augusti till början av September med någon veckas förskjutning.
Maten hade jag med mig för hela vandringen i bägge fallen.
 
Senast ändrad:

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips