Någon som varit och klättrat i El Chorro alt Costa Blanca?

Hejsan.
Har bestämt mig för att övervinna min bultfobi och samtidigt klättra lite längre turer. Funderar på att åka till spanien i slutet av augusti/början av september. Inte riktigt bestämt vart än. Målet för klättringen blir antingen El-Chorro (flyg till Malaga) eller så blir det Costa Blanka kedjan med hundratals väggar (Flyg till Alicante, då slipper jag köpa förare :) Någon som har erfarenheter av billiga boenden på antingen det ena eller andra stället?
Finns det dessutom någon/några som vill haka på så är det helt ok.

Mvh Johan
 
Ett gäng från Halmstad klätterklubb var vid El Chorro för två år sedan. De delgav en reseberättelse i bergsport det året (minns tyvärr inte vilket nummer det var just nu), men det finns annars en reseberättelse på klubbens hemsida www.hkk.nu

Verkar vara ett fint ställe att bearbeta sin bultfobi (känner igen det, jag lider lite grand av det själv, litar mer på kilar o annat skrot jag själv placerar, visst är det lite skumt? Blir det scary så proppar jag fasen berget fullt av säkringar.. faller hellre för att jag slösat energi på en massa säkringar än toppar ut med anorektisk uppsäkrat)

Trevlig resa!;)
/Jörgen
 
Hej
Jag var dar i hostas ett par dagar. Vi bodde pa Finca la Campana (http://www.el-chorro.com/) vilket var helt ok. Billigt, rent och eftersom vi var dar lagsasong (oktober) var vi nastan sjalv. Det ar en bit att ga till klattringen, >30 min beroende pa var man vill klattra, men stors man inte av det ar det bra. De saljer topos och har aven tillgang till internet om man inte kan vara utan det. Det finns en camping narmare klattringen som jag inte kan saga sa mycket om.

Det gar tag fran Malaga till Alora ganska ofta och darifran kan man ta en taxi. Tag direkt till El Chorro gar en eller tva ganger om dagen. Jag kan rekommendera att bunkra mat osv innan ni kommer fram till El chorro, det finns visserligen mojlighet att kopa lite dar men klart begransat utbud och givetvis lite dyrare.

Mycket av klattringen ligger i sydlage sa planera nar ni aker (augusti/september ar VARMT!). I oktober var det for varmt att klattra mitt pa dagen om man inte hittade skuggsidor (och 2 dagar kom vi knappt upp till Pico Veleta i Sierra Nevada pga av sno). Jag har numera en helt annan forstelse for stenugnsbakade pizzor... Man kan ju ga upp vid 5-6, klattra ett par timmar, ta siesta vid poolen o avsluta dagen med lite kvalls/nattklattring om man vill. Men jag skulle rekommendera att aka senare, tidigast oktober, eller mycket tidigare pa aret.

Jag kan avsluta med att saga att jag skulle inte tveka att aka dit igen.

Lycka till med fobin
Kristofer
 
Senast ändrad:
Var till Costa Blanca innan Jul och klättrade i Sella. Hyrbil är nog att rekomendera om ni inte tänker bo vid klippan i Sella...

Vi bodde på The Orange House i Finestrat vilket var ett mycket trevligt och prisvärt ställe: http://www.theorangehouse.net/
Stället drivs av klättrare, för klättrare. Bar med självbetjäning :cool: , klätterfilm, klättertidningar, m.m.

Annars finns det säkert massor av andra ställen att bo på. Ska ni klättra mycket i Sella-området finns bla ett billigt ställe vid klippan men det såg rätt så enkelt ut.

Kan verkligen rekomendera Costa Blanca. Nu var vi bara vid Sella men det räckte för 6 dagars klättring...
 
Lite bilder från El Chorro

Hej, du kan titta på coronn.com så får du se bilder från El Chorro, + kartor och om du har lust, en förare som just uppdaterats med 220 nya leder i området.
 
Jag hörde ett rykte om att el chorro skulle blivit väldigt polerat på senare år. Någon som kan dementera/bekräfta detta? Undrar även om någon har koll på hur läget är med springandet i tågtunnlarna och på broarna som ju är förbjudet men som alla alltid gjort. Även där ett rykte om att det skulle blivit hårdare med bevakning och dryga böter för överträde...
Någon som vet nåt?

Klätterresa planeras v 19 el 20...

Kristin
 
Kom hem från en veckas klättring i El Chorro för två dagar sedan.
Vädret var strålande, men ändå inte outhärdligt varmt på väggen.
Bästa tiden att åka dit hade nog varit lite tidigare. Ju närmare svensk sommar desto sämre klättring där nere (mer värme).

Vi bodde 9 pers i en 8-rumslägenhet på Finca la Campana (http://www.el-chorro.com/) vilket var helt ok. De var lätta att ha att göra med och jag tror vi betalade 750 kr/man för en vecka. Det ligger någon kilometer utanför el-chorro by, men då vi delade på hyrbil var det inga som helst problem att ta sig fram. Det finns massor av hyrbilsmöjligheter när man kommer till Malaga flygplats. 1500 för en vecka kostade vår lilla ford. Bor man på campingen (25kr mindre per natt än vad vi betalade tror jag) eller på vandrarhemmet mitt emot tågstationen så kan man enkelt ta sig till varje crag. På Finca la Campana har de dessutom en liten pool att svalka sig i, en liten barbeque avdelning, en bouldergrotta och så behöver man inte städa när man drar därifrån. Bara en sån sak.

Flyg från Gardermoen/Oslo till Malaga kostade 1500 ToR inkl skatter och extra vikt i bagaget. Att vi alla tog med oss tradgrejer var nog lite overkill. De tradturer vi sett i vår förare (köpte innan resan från rockfax.com) hade numera blivit bultade. Den förare som Finca la Campana sålde var dessutom nyare, tydligare och... bättre.

Vissa crag är mer polerade än andra i El Chorro. Vi besegrade den spektakulära Camino del Rey som är en via ferrata längs en gammal stål/betongkonstruktion 100(?) meter över en dalgång. Detta är egentligen enda alternativet att komma till dalgången utan att gå genom tågtunnlarna. Det crag vi besökte på andra sidan var riktigt polerat. Trodde inte att jag skulle komma från Sverige och hitta motsvarigheten till vattenpolerad granit.

De crag vi besökte på andra sidan (den massiva väggen ovanför tågstationen) var däremot riktigt fina. Inga sådana problem.
Såg en kille som bultade upp nytt och träffade en vakt på flygplatsen som höll på att bulta upp lite egna projekt på andra sidan sjön. Så även om en del crag och leder är polerade så görs så många nyturer att man garanterat hittar fin-fina leder med superfriktion.

Träffade folk som hade fått vakterna från tågbolaget på sig. Det blev en mycket kostsam historia då bötesbeloppet är på hela 6000euro. Nej, du läste inte fel. 60 000 svenska kronor!
Enligt de som bott där under längre tider så är det helt säkert att gå genom tunnlarna under vardagarna men på helgerna patrullerar de området. Det verkade stämma när vi var där. Inget under vardagarna, men på helgen stod det 3 vakter mellan första och andra tunneln. Där Camina del Rey börjar. Förrädiskt nog kan de även sitta i ett hus när du kommer ut ur tunneln vid tågstationen. De ser dig väldigt tydligt när du kommer genom den mörka tunneln, men du ser inte dem förrän det är för sent. De har pickadoller (haha vilket fult ord det där är) också, så att springa ifrån dem kanske inte är en option.

Vi åkte dit med Sterling och landade på kvällen. Då har enda tåget till El chorro redan gått. Då kändes det enklast för oss att fixa hyrbil.
Eftersom jag glömde mitt pass, så fick jag åka ner morgonen efter och landade på förmiddagen. Jag tog då tåget från flygplatsen in mot stan/centrum. går 1-2 ggr/timme om jag kommer ihåg rätt. Kostar 1.2 euro. Byt sedan tåg till Alora som går varje timme och kostar 2.4 euro. Det finns en konduktör som kollar biljetten mot Alora så försök inte åka hela vägen till Alora med biljetten från flygplatsen. Väl i Alora hoppar man på den buss som står utanför stationen som för 1.2euro tar dig från tågstationen upp till centrum. Där finns flera taxibilar som kan ta dig den sista milen(?) till El Chorro. Alternativt liftar du eller tar en av de bussar som går.

I Alora kan/bör man handla på sig den mat man kan tänkas behöva. Det finns några små butiker i El Chorro, men det är begränsat utbud osv.

I El Chorro finns även en klätterbutik om man glömt något hemifrån eller behöver extra grejer. priserna är ungefär som i Sverige och bara att få prata lite med den läspande tysken är en upplevelse. Hans konstiga skratt följer mig i sömnen om jag ska vara helt ärlig.

3 måsten i El Chorro

1. Camino del Rey.
2. Antrax (en klassisk och mycket fin multi-pitch på berget ovanför tågstationen. Gå upp bakom campingen. Ta med 70 meters rep för nedfirningen.
3. minst en veckas tid, så du hinner med det massiva antalet leder som finns.
 
Tejpa fingrarna

Ett mer seriöst svar nu (jo, jag var ju oxå med Sören till El Chorro...)

Han gav en mycket bra beskrivning över byn.
Finns inte mycket där förutom berg, en supermercado, ett hotell med restaurang, en bar och en klätterbutik. Men vilka berg.....

Jo, ett tips är att tejpa fingarna i förebyggande syfte. Mina händer blev ganska så förstörda av kombinationen otroligt vassa klippor samt uttorkande krita. Bäst att kunna klara sig utan krita såklart, men mot de vassa klipporna är det värre.

El Camino del Rey är ett MÅSTE! (se mina bilder), otroligt kul :) Annars är väl grottan "Poema de roca" i sektor "Frontales Medias) den mest kända. Med leder i svårigheter 6b - 8a, en heter så kul som "swimming through a shark attack" :)
Grottorna var dock avstängda en dag då bin var där, jo bin som i insekterna.

Men bra ställe och till ett bra pris!
Rekommenderas!
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Gustav Cronhamn Dufourspitze någon som varit där? Klättring allmänt 1
AnnaM Korsika?? någon som varit där nyligen? Klättring allmänt 4
Arytmica Någon som håller på med canyoneering/canyoning? Klättring allmänt 5
Taliaferro Iran. Någon med erfarenhet? Klättring allmänt 3
Visenten Har någon testat High Sports krita? Klättring allmänt 4
Ocean Glömde lite prylar på Brappersberget (lyse kyrka), någon som hittat dem? Klättring allmänt 0
Brolin Någon som vet vägen till ålandsklipporna utanför Uppsala Klättring allmänt 0
Brolin Någon som vet koordinaterna till ålandsklipporna utanför Uppsala Klättring allmänt 0
climbrob Klippa i Sthlm - någon som vet? Klättring allmänt 5
e8mikael Någon som saknar ett par klätterskor? Klättring allmänt 0
embl Är det någon som använder häxor? Klättring allmänt 15
fleetech Någon som är sugen på Kamraträddningskurs? Klättring allmänt 0
Rabadab Någon som är i El Chorro närmaste veckorna? Klättring allmänt 0
Bettega Någon som vet var man hittar CCH Aliens i New York? Klättring allmänt 25
Säl Någon som vill med till ryssgraven i helgen? Klättring allmänt 2
sneglen33 Mont Blanc: Någon som vill med sommartid? Klättring allmänt 13
sneglen33 Kebnekaise öst-leden: någon low-mid-high erfaren som vill med vintertid??? Klättring allmänt 0
helenabrogren Någon som ska på Open Womens Mountaineering Festival i Dolomiterna? Klättring allmänt 3
FR123 Är det någon som är lika blåst som jag?... Klättring allmänt 34
Bettega Ska köpa repbroms. Är nya Petzl Reverso 3 bra? Någon som prövat? Klättring allmänt 0
svebur Någon med tips om Ponte Brolla? Klättring allmänt 3
Joakim Ambrosson Skeviksgrotta, Värmdö - klättrar någon där? Klättring allmänt 3
Martin Fjäderlätt Någon Stockholmsklättrare som vill bli filmad? Klättring allmänt 2
isakalbertsson är det någon som har förare till Riglos i Spanien? Klättring allmänt 0
chrtur Någon med ett stort rack? Klättring allmänt 10
mrwest Någon som hittat min solglasögon i Skevik Klättring allmänt 0
ÄventyrsCompaniet Valberget/Köpegårda, någon som klättrat där nyligen ? Klättring allmänt 3
dredds Någon som har koll på store strandåtind i Norge Klättring allmänt 3
Lika Någon att klättra med ! Klättring allmänt 3
baja_maja Har någon testat de nya wallnutsen? Klättring allmänt 10
gzzd Finns det någon leverantör av 5.10 skor? Klättring allmänt 2
ceckar Har någon tips på klätterkurs för nybörjare Klättring allmänt 5
mrwest Någon shoppat från barrabes.com? Klättring allmänt 5
josefsson Dry tooling någon? Klättring allmänt 17
Klätterdjuret Någon tappat skor vid Gåseborg? Klättring allmänt 0
uandrae Någon som klättrat i Sætesdal? Klättring allmänt 1
matberedare någon att klättra med Klättring allmänt 0
Nordstjärnan Metolius Grip Saver-någon som provat denna? Klättring allmänt 2
vejedal Klättring i Tjeckien – någon som vet? Klättring allmänt 1
leosmi Klättring på Cypern - någon som har info? Klättring allmänt 0
Mezzner Har någon en Stockholmsförare över? Klättring allmänt 0
Peppe83 Någon att klättra med på Kullaberg!!! Klättring allmänt 1
rodani Film om Everest? Någon?? Klättring allmänt 24
Tuvesson Någon som var i Västervik i helgen? Klättring allmänt 0
highlandpark Någon som var med på G. Kropps begravning? Klättring allmänt 8
rockmaster Någon som vet?? Klättring allmänt 1
webguru Ryssgraven i helgen någon ?? Klättring allmänt 3
Någon med koll på "Bergakungens grotta" i Gnosjö? Klättring allmänt 0
nilsson213 Har någon klättrat i Grekland? Klättring allmänt 0
Har Kropp någon agentur Klättring allmänt 1

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.