Någon risk för köket?

Tänkte köra mitt ETAExpress med lite bättre gas. Den vanliga "4-season" tycker jag blev trött redan vid -2 under en tältnatt för ett tag sedan. Fick värma tuben hela tiden. Köpte en större Siverttub med propan efter tips här på Utsidan. Läste sedan i en broschyr om vilka höga temperaturer det gick att nå med den gasen.
Är det nån risk att köra detta kök på den gasen? Har nån testat?
MVH Lars
 
Propan är ju en av beståndsdelarna av gasol, då gasol är i regel en blandning mellan butan och propan. Butan har däremot en kokpunkt på ca -,5grader C, dvs förångas dåligt vid minusgrader. Propan å andra sidan har en konpunkt på -45, dvs kommer alltid att vara i gasform när den kommer ut ur behållaren (så länge du inte skall ner till Antarktis).

Propan har å andra sidan liite högre värmevärde, dvs större energidencitet per kg.
Enl wiki MJ/kg:
Övre, undre
Propan 50.35 46.35
Butan 49.5 45.75

Detta skulle jag tolka som att du kommer få ut aningens mer effekt än innan, men då värmevärdet per kg är innom 2% från ren butan till ren propan så skulle detta rimligtvis innebära att ditt kök som puffar ur sig ca 2600W på max nu skulle slänga ur sig ca max 2650W.

Kan själv inte tro att det är någon större fara med det, iaf inte i köldgrader ute. Dra inte på det på max det första du gör, utan håll dig under 95% av effekten så märker du nog om det är fel eller inte, men jag kan knappast tro det.
 

Lästips

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.

Stabil sikt för skarpa naturupplevelser – Nikons nya kikare lyfter blicken

STABILIZED S ger stadig bild i varje ögonblick. Skarp optik, låg vikt och lång batteritid gör dig redo att se mer.

Prisade prylar: här är vinnarna av Scandinavian Outdoor Award

Bland de vinnande produkterna finns bland annat en slittålig lättviktsryggsäck och en designklassiker i rostfritt stål.

Tänk säkert i Sarek – fjällräddarens bästa råd

Sareks vackra natur lockar många. Men här är civilisationen långt borta. Utsidan har frågat fjällräddaren Mikael Oja om råd för en säker Sarektur.
Jag testade. Gick bra! Är så impad av detta lilla köket. Smälte lite snö lagom till en kopp kaffe. tog nog max 1min nästan till kokning!
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips