Muffins på fjället.

Var i Sarek för några år sedan och tycker att det är lite roligt att bjuda på något man kanske inte förväntar sig att få under en vandring, jag bakade muffins i Trangia köket.

Började hemma med att kapa till en rund platta som var ca 5-10mm mindre i diameter än största kastrullen, borrade 10mm stora hål i den tills den såg ut som en sil. Tog sen stål spiralen från ett vanligt skrivblock för att ha mellan plattan med hål i och stekpannan.
Sätt sedan stekpannan på sedvanligt sätt, lägg i stålspiralen i pannan och ovanpå spiralen (spiralen sätter man ihop till en ring, ta därför en spiral från ett stort block så det inte blir en för liten ring) lägger man plattan med hålen. På plattan placerar man sina bakverk och på med stora kastrullen upp o ned så att det blir som en liten ugn.
Ugnen var klar, utan att prova tog jag med allt ut på fjället och nån dag in i fjällvärlden så blev det kaffe och nybakta muffins...
Blev en uppskattad kaffe efter maten den dan.

Tony.
 
Nu ska vi inte ägga upp oss... det går ju att torka ägg, eller köpa färdig mix.

Vad är plattan med hålen gjord av?

/Ulf
 

Aktuellt

På turskidor mellan stugor – ny bok guidar till svenska fjällen

I över 30 år har Oskar Karlin skidat mellan stugor i den svenska fjällvärlden. Nu har han samlat kunskaper, råd och tips i en 400 sidor tjock bok.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

Vinn ”Turskidåkning” av Oskar Karlin!

Med sin nya bok vill Oskar Karlin inspirera fler att upptäcka den svenska fjällvärlden på turskidor. Här har du chansen att vinna boken!

”När isen ligger i skärgården släpper jag allt”

I mitten av november lade sig de första skridskoisarna i Stockholm. Vi har pratat med Pamina Falck, kommunikationsansvarig på SSSK, om säsongstarten.
En bild säger mer än tusen ord

Jag får gratulera till kaffestunderna i Sarek. Jag minns själv hur fantastiskt nygräddade pannkakor med strösocker till kaffet smakade där... Muffins borde nog ändå vara ett strå vassare.

Skulle du inte kunna fota din skapelse så att vi andra, som inte ser just äggen som ett problem utan en möjlighet till fjälls :), kan ta del av den. Hur det än är så säger en bild mer än tusen ord!

Tror du att det hade fungerat med engångsaluminiumform som material till skivan?

Hälsningar

Tommy
 

Det hela var lite krångligare än så faktiskt, en i gänget som var med på vandringen är mycket allergisk mot just ägg så jag fick tag på ett recept helt utan ägg på en hemsida typ "Mat för allergiker". Om jag inte missminner mig så fanns det en hel del bra recept på den typen av sidor eftersom de ofta byter ut saker som är svåra att ta med vid vandring o frilufsliv.
 
Jag får gratulera till kaffestunderna i Sarek. Jag minns själv hur fantastiskt nygräddade pannkakor med strösocker till kaffet smakade där... Muffins borde nog ändå vara ett strå vassare.

Skulle du inte kunna fota din skapelse så att vi andra, som inte ser just äggen som ett problem utan en möjlighet till fjälls :), kan ta del av den. Hur det än är så säger en bild mer än tusen ord!

Tror du att det hade fungerat med engångsaluminiumform som material till skivan?

Hälsningar

Tommy

Har tyvärr lite kamera problem just nu men ska ta o försöka fixa en bild. Engångsaluminium är jag faktiskt lite tveksam till pga värmen men det kanske inte är något problem med tanke på att den aluminiumen ligger mot spiraltråden och inte emot själva stekpannan. Må va hänt att jag tog i när jag gjorde plattan, som vanligt.....
 
Min tanke...

... var att använda dubbla formar. Ska se om jag inte hinner testa under helgen. Har ett kolikbarn just nu så fritiden är lite begränsad.

/Tommy
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips