Minstasteste GPSen?

Hepp!

Har sökt på forat men pga taskig satlänk så har jag inte gjort en djuplodande analys på området så jag står alltså inför risken att ställa fråga som det redan finns svar på. Vänligen länka mig till rätt tråd isf, tack.

Till saken:
Jag skall hem till svedala strax och naturligtvis ta tillfället i akt att häva mig till fjälls efter att ha levt i sandlådan i ett par år nu.

Funtar litet över packning till knaten, släpar i mitt arbete runt på en massa elektroniska pinaler och börjar bli just jämnt led på eländet, bla GPSen; den är stor och tung och äter batterier vilket inte är fältmässigt.

En GPS skall med på knat men kan man få en liten som bara spottar ur sig koordinater (i passande koordinatsystem förståss) med en felmarginal på insidan kommungränsen (jokkmokk, lagomt stor) och därtill har fältmässiga batteritider (standardbatterier) vore detta som det bästa. Har kikat litet på klockmodeller för löpning motsv. som är smidiga men dom laddas med usb kablar och jag vill inte veta av att släpa runt på powermonkeys motsv. Vid dimma (sandstorm) är det smidigt att bara kunna knäppa på eländet och loda in sig på kartan titt som tätt som ett support för (kom-) passnings proceduren. Snabbt, snärtigt, fältmässigt.

Jag vet att jag är lite av en bakåtsträvare vad gäller fältmässighet och elektroniska pinaler, tro mig; i civilisationen älskar jag mina små blinkande och blippande prylar men när verkligheten knackar på och batteriet dör ogillar jag det av tillvaron som inte är analogt.

Så finns det någon där ute med värsta kollen på småttiga GPSpinaler för fältmässigt bruk som månde kunna lotsa mig rätt?

Med hopp om hjälp - tack på förhand.
 
Helt klart en sån här http://www.garmin.se/node/6471
Den gör det du vill utan krångel.
Jag har en 101 sedan många år och den är helt OK, tyvärr dock med den äldre generationen mottagare.
Med lithiumbatterier klarar du dig länge på en omgång.
Finns en häftigare variant som heter 401 oxå.
 
Raska tag!

Här går det undan. Svar i rödaste rappet och jag tror minsann att det flyter opp en kandidat i samma veva. Foretrex verkar ju med sin simpla, fältmässiga design samt 87 gram vara en def. kandidat. Ett par extra batterier i ryggan och man står sig ganska så hyggligt över tid.

Man bockar och tackar!

Finns det bara prylar av Garmin och Magellan eller finns det någen liten aktör som specialiserat sig på dylika saker? Jag söker vidare på min kant men annars ligger nog Foretrexen hyggligt bra till. Tack än en gång.
 
Finns det bara prylar av Garmin och Magellan eller finns det någen liten aktör som specialiserat sig på dylika saker? Jag söker vidare på min kant men annars ligger nog Foretrexen hyggligt bra till. Tack än en gång.


Om Garmin har en lyckats med konststycket att skaffa sig en marknadsadel på kanske 80 % när det gäller handburna GPSer så medför det att alla andra företag som gör program till GPSer ser till att programmet funkar ihop med Garmins GPSer.

För program och digital karta vill man rätt fort ha sedan man skaffat sig en GPS. Men var beredd på att ta fram den stora plånboken om du vill köpa en digital karta från Lantmäteriverket

Per
 
Så kan det nog va'...

Jo Per, du har nog rätt i att Garmin har 80% av marknaden oavsett om andelen är verifeirad eller ej. Dock brukar mindre aktörer slå sig in i de nisher som de stora inte har. Typ ytte-pytte-små GPS-enheter som i princip bara spottar ur sig nuvarande position och därmed jämnt. Det var ju som det jag var ute efter. MEN jag skall försöka hitta nått mer med min kassa satlänk och lovar återkomma om jag finer någet.

Dock har jag alldeles nog av Trimbles, ikes, Garmins, kartor, mupp-source, geografiska databaser,mobil-IMSMA och andra fräsiga program i jobbet för att vilja ha något mer. Plånboken öppnas för papperskarta och kompass ety det är vad jag "står på" och elektronisk petmoj faciliterar vardagen (såsom att öka navigeringshastigheten vid dimma/sandstorm etc) utan att vara ett egensyfte i sin upplevelse. Det är sannerligen "need to have" med ett fullfjädrat survey tool som pinnar in spetsen på afrikas horn med sampling över tid, radiolänkad referensdata och att hela rasket sedan post processas för att ta ut positionen på millifisen men för att jag skall hitta mellan 2 bergstoppar och undvika att trilla i spa't i jokken bergstopparna emellan när det dimmar till sig behöver jag bara veta min position med +/- halva soknen. Relativt sett dårå.

Jo, anatematiskt nog strävar jag bakåt för att komma framåt. Och better safe than sorry är ju rätt till viss grad men bortom blir man en trygghetsnarkoman och better safe AND sorry för allt mög man släpar med sig. När jag tog det här kontraktet hade jag, per instruktion, 13 kilo elektronik i ryggan, det var styvt 2 år sedan och rent upplysningsvis har dom där 13 kilona inte blitt färre trots att en del saker har havererat över tid..

Hoppsan, nu blidde det OT men kanske motivationen för frågan kommer klarare =)
 
Om Garmin har en lyckats med konststycket att skaffa sig en marknadsadel på kanske 80 % när det gäller handburna GPSer så medför det att alla andra företag som gör program till GPSer ser till att programmet funkar ihop med Garmins GPSer.

För program och digital karta vill man rätt fort ha sedan man skaffat sig en GPS. Men var beredd på att ta fram den stora plånboken om du vill köpa en digital karta från Lantmäteriverket

Per


Per, vad har du för källa på de siffrorna. Jag är lite nyfiken eftersom vi som jobbar med detta varje dag sökt med ljus och lykta efter sådan statistik. Trodde inte att det fanns.
 
Senast ändrad:
Garmin Foretrex 101

Hej Potifar. Den gps du borde titta närmare på är Garmin Foretrex 101. Liten, vattentät, strömsnål. AAA-batterier. Vet ej om den finns till salu längre men den är fantastisk. Noggranheten är ca 0.3 m har jag uppmätt. (genom att förflytta mig runt en känd punkt på tomten.)

/Gustav
 
Garmin Geko 101

Min första GPS var en Garmin Geko 101.
Jag köpte den för 2 år sedan för 799 kr. Minimalistisk, väger 88 gram och använder AAA-batterier.

Sedan fick jag en ny, mer avancerad GPS, så Gekkon ligger hemma och skräpar. Du kan få den till vrakpris om du är intresserad :) Skicket är perfekt, jag hann bara använda den ett par gånger...

Läs mer här och här.
 
Jag som trodde att ALLA köpte Garmin idag, har själv varit i Magellanträsket men deras kartmateriel är ju löjligt jämfört med Garmins, hade en eXplorist XL med Topo Sweden & map on demand men det var i prinvip helt oanvändbart, Topo var en grön sörja med svart text som var i det närmast omöjligt att läsa, en klar skrivbordsprodukt. på map on demand med fastighetsbeteckningar var det så mycket fel att det var oanvändbart till det vi tänkt oss, som om kordinatsystemet för vägar och tomtgränser var osynkat på något vis.
Dessa problem har jag inte haft med Garmins produkter.
 
Jag har aldrig hittat någon officiell statistik på marknadsandelar för olika GPS-tillverkare. Dessutom kan man räkna på olika sätt, antalet enheter eller i värde eller användare osv.

Men om man rent empiriskt tittar på vad folk bär omkring i skog och mark, och prickar av på en lista, ser man snart att det är rimligt att Garmin ligger på 80% eller nåt sånt.
De är inte lika överlägsna på bilnavigatorer, där TomTom och diverse mobillösningar konkurrerar mer framgångsrikt.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.