mini-trangia eller biltema/ÖB's kök?

Ang sprit-kök..

Här är några saker du kan tänka på också när du väljer mellan olika kök:

T-Sprit sotar fruktansvärt, det blir ett fett sot som inte går att få bort så lätt, smetar man av det nånstans så är det ett elände att få bort. Det gör den yttre kastrullen och stekpannan som utgör förvaringsburk oanvändbara, för använder man dom så har man ett elände med smetande sot överallt. Går ju att använda en påse för förvaring, har testat, men det blir ändock kladdigt i slutändan. Resterna av T-Spriten i brännaren är också något som går förlorat, i alla fall i Biltemas kök, eftersom brännaren inte är helt tät när man skruvat på lock och packning, så det är bara att kasta resterna på elden.. Aluminiumkastrullerna gör också att maten smakar sämre.

Ett stort plus dock för att det fungerar i vind och kyla..

Och det är billigt (139kr) och bättre än inget!
 

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Tävling: Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.
Här är några saker du kan tänka på också när du väljer mellan olika kök:

T-Sprit sotar fruktansvärt, det blir ett fett sot som inte går att få bort så lätt, smetar man av det nånstans så är det ett elände att få bort. Det gör den yttre kastrullen och stekpannan som utgör förvaringsburk oanvändbara, för använder man dom så har man ett elände med smetande sot överallt. Går ju att använda en påse för förvaring, har testat, men det blir ändock kladdigt i slutändan. Resterna av T-Spriten i brännaren är också något som går förlorat, i alla fall i Biltemas kök, eftersom brännaren inte är helt tät när man skruvat på lock och packning, så det är bara att kasta resterna på elden.. Aluminiumkastrullerna gör också att maten smakar sämre.

Ett stort plus dock för att det fungerar i vind och kyla..

Och det är billigt (139kr) och bättre än inget!

Rødsprit ca 0-25% Metanol 75-100 % soter ikke!

dsk
 
96% sprit sotar heller inte!
Men gas de tre varma säsongerna är varmare, enklare att reglera och därmed betydligt bränslesnålare. Sotningen är obetydlig. Efter bruk när kastrullen är uräten gäller det ju att diska in och utvändigt. Den som har sot kvar har inte diskat ordentligt!
//J
 
Jag har hört att man kan må illa om man använder metanol i stormköket, kanske ute och cyklar.. Men köper du stormkök och t-sprit på Biltema lovar jag att det sotar! Jag får använda stålull efter varje gång jag använt köket, tar ca 10 min att skrubba bort allt sot.
 
Senast ändrad:
Jag har hört att man kan må illa om man använder metanol i stormköket, kanske ute och cyklar.. Men köper du stormkök och t-sprit på Biltema lovar jag att det sotar! Jag får använda stålull efter varje gång jag använt köket, tar ca 10 min att skrubba bort allt sot.

Oftast diskar jag bara kastruller och vindskydd och gnider bort löst sot mot gräs eller med toapapper (vintertid). Det räcker för att köket inte ska sota ner annan utrustning.

Riktig grundrengöring med stålull gör jag bara någon gång per år om ens det...oftast skrapar jag bara bort det värsta med diskkudde och diskmedel...

Om du har problem med att brännaren läcker, prova att byta den mot Trangias brännare...har aldrig varit med om att en trangiabrännare (eller försvarsmaktens brännare) läcker så länge packningen är välskött.

//J
 
Aha, det kanske är jag som har varit lite väl noggrann, men smörigt sot det blir det.. :)

Nu när jag ändå har er här på tråden.. Jag funderar på att köpa ett litet gasolkök att ha med ut istället, verkar mycket smidigare, plus att man kan använda det i tältet. Men jag har ett större gasolkök hemma som vi använder när vi får strömavbrott, på det står det att det klarar ner till -40 grader. Är det en annan gasblandning i dom små som gör att dom inte klarar lika låga tempraturer?
 
Aha, det kanske är jag som har varit lite väl noggrann, men smörigt sot det blir det.. :)

Nu när jag ändå har er här på tråden.. Jag funderar på att köpa ett litet gasolkök att ha med ut istället, verkar mycket smidigare, plus att man kan använda det i tältet. Men jag har ett större gasolkök hemma som vi använder när vi får strömavbrott, på det står det att det klarar ner till -40 grader. Är det en annan gasblandning i dom små som gör att dom inte klarar lika låga tempraturer?

Gasbehållarna du köper på intersport etc innehåller en blandning av butan, isobutan och propan. Den gasblandningen är inte effektiv i kyla utan får sämre effekt redan runt noll...

Stationära gasolkök med stora ståltuber håller högre tryck i flaskan. Det finns också ren propanblandning att köpa...propan kräver stålflaska men funkar bra i minus 40 :).

//J
 
Aha! Då förstår jag. :) Ja, mycket riktigt är det en tung ståltub jag har här hemma. Då gäller det att lämna gasolköket hemma om man är ute i minusgrader då. Jag kan bara föreställa mig vad sur man skulle vara om man var hungrig och sugen på varm dryck ute i kylan och köket inte gick igång...
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips