mat vid paddling

Några gånger jag varit ute och paddlat har vi kört med sillunch första dagen.
1 burk inlagd sill, gräddfil, gräslök och så kokar man färskpotatis till. osso lilla nubben så klart :)
 
Engångsgrill miljöfarlig

Vad jag har hört så är engångsgrillar (och tändvätska också för den delen) riktigt dåliga för miljön. Tyvärr är det ju så att saker kan var skadliga för miljön oavsett om de lämnas kvar som skräp eller ansvarsfullt tas med hem. Engångsgrillen genom miljöskadlig rök och en massa metall som inte återvinns.
Har inte läst några undersökningar själv, men det är vad jag hört från de i min närhet som är insatta i ämnet.
Har tidigare använt engångsgrillar några gånger men ska nog sluta med det nu.
Vet inte hur en brassa på fallna grenar påverkar miljön. Men det kanske någon annan vet.

Att byta ut ca 1/3 av vattnet till ris med kokosmjölk och slänga ner lite färsk ingefära som kokas med är gott, enkelt och onyttigt :)

/Daniel
 

Lästips

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.

Aircontact Pro – designad för de stora äventyren

Vandra med kvalitet! När packningen är tung och terrängen krävande gäller det att ha riktigt bra utrustning. Med Aircontact Pro har deuter skapat en ...

De liftar och ploggar igenom Europa: ”Alla hjälpsamma får oss att orka”

Utsidan mötte upp Michaela och Jiří Dolan under deras Stockholmsbesök, och plockade skräp på ett lite annorlunda sätt – från kajak.

Vinn skor och startplatser till Merrell Göteborg Trailrun för två!

Delta i Göteborgs stora trailfest den 6 september! Nu har du chansen att vinna både startplatser och nya MTL ADAPT från Merrell åt dig och en vän.
Vår meny för helgen

Här är vår meny för helgen (fre em-sö em):
frukostar: gröt med sylt/russin, mackor, tubost,te
lunch 1: kasseler med creme fraiche, senap och zuchini, pasta
lunch 2: köttfärsmix med sojsgryn, ris
kväll 1-2: har inte bestämt mig, något av:
Grillspett (lägg i marinad hemma) eller korv, ris eller couscous, ratatui eller kryddstark barebecuesås från affären.
Kycklingspett satay (lägg i marinad hemma) med ris och jordnötssås (görs hemma, kan nog köpas också).
Kanske sill?
Fruktasallad av färsk eller konserverad frukt resp pulverefterrätt.
fika: kaffe, kakor, bullar, frukt, mackor beroende på humör.
Dryck: mjölk, c-vitaminbrus och festis till lunch och fika. Vuxna får en vattenkyld pilsner till kvällsmat.
Mjölk och kött förvaras i kylväska närmast durken skyddade från sol.

Jag tycker inte att det är svårt att hitta plats för att göra en eldstad. Ibland får man dock grilla 50-100 m bort från ätplatsen (kan vara bra när barn är med). Vi blöter mer mossan/ljungen/gräset under, lägger någa lager med stenar och sedan veden ovanpå det. Innan vi lämnar platsen gräver vi ned kolet och river eldstaden, ingen ser efteråt att vi varit där.
Det går snabbt att hitta stenar och ved i skogen. Barnen hjälper gärna till.
/Stina
 
Engångsgrill

Aluminium och övrig metall kan sopsorteras och återvinnas. Kolet är framställt av trä, vilket är en förnyelsebar energikälla som inte bidrar till växthuseffekten. Tändvätskan som tändpappret är fuktat med innebär dock troligen ett betydande miljöhot.
/T
 
Muu smaksatt mjölk

En personlig favorit, inte ”riktig mat” men god till frukost tillsammans med mysli, och till efterrätt, kräm från Ekströms (?).

Muu smaksatt mjölk i Tetra Brik från Arla. Finns i smakerna jordgubb, banan och choklad. Personligen tycker jag jordgubb är godast. Förpackningsstorlekar 2 dl och 1 liter. Fetthalt 1.5 %, socker 4 %. Ca 13 SEK för 1 liter, ungefär dubbelt så mycket som vanlig mjölk.
Hållbar i rumstemperatur i flera månader i oöppnad förpackning, tack vare UHT-behandling (värmebehandlad) och aluminium på insidan av förpackningen. Ingen bismak som i H-mjölk.

/ Per Brune
 
vanlig burkmat

vanlig burkmat käkat jag, lika tungt som torrmat + vatten...
Sedan brukar jag köpa färsk mat i skärgårdes affärer, man skall gynna dem oxå. Men toppmaten är rökt fisk från Biskopsö.
 
Nåt som smakar som riktig mat men är mycket lättlagat är tortellini och en burk krossade tomater. Tomaterna som sås är ju enklare än t ex en ostsås, men blir med lite kryddor mycket god. Både en påse tortellini och en konservburk tomater håller sig dessutom hur lämge som helst utan kyla.
Enda nackdelen är att kokningen ska ske i en dryg kvart om det inte är färks tortellini som förstå också kan vara en alternativ.
 
Var ute en tur idag och valde färsk tortelini med pesto. Tog 3 minuter att koka, smulade sedan på lite ädelost. Uj vilken höjdare det blev. Tog max 6-7 min från jag klev ur kajaken till maten låg klar : )
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips