Mat till barn ute, idéer sökes!

Sista fikan

Hej!
Försöker äta ute (vid skridskosjön, i skogen, på lekplatsen...) så ofta det går med mina barn, snart 4 resp snart 6 år gamla. Lite petiga med maten. Ibland tar vi med friluftsköket, oftast blir det brasa och då tar vi med stekpanna och ev kastrull. Oftast har vi dålig framförhållning och det blir lite si och så med variationen. Är det någon som skulle vilja dela med sig av tips och idéer som inspiration? Vad äter/åt ni ute med era barn? Alla bidrag uppskattas. Kanske kan vi samla en idébank här!

MVH
/Mikael

Jag brukar förutom den vanliga fickan eller lunchen även planera in en liten fika innan man åker hem. Resan brukar bli lugnare då. En extra liten termos med vatten i bilen och en chokladmugg med en macka eller liknande. Minnet av turen blir bättre och det blir inte kaos när man väl kommer hem med en packning som skall sorteras, torkas osv.
 
Jag brukar göra en rätt som påminner risotto,
Köttfärs ,lök ,vitlök,vitkål,färdigkokt ris,paprika, soja o kryddor.
Det brukar jag steka allt tillsammans i en het panna med olja och allt barnen har älskat det.
 

Lästips

Helgelandskusten – Tio äventyr längs Norges dolda pärla

Helgelandskusten räknas till världens främsta destinationer för havskajak. Här är tio höjdpunkter för dig som vill utforska den norska kustskatten.

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Månadens fråga: Värmebölja under vandringen - hur gör du?

Hur tänker du om höga temperaturer väntar under din planerade långtur: genomför vandringen, planerar om – eller ställer in?

Paddla i sommar: Tips och inspiration från Utsidans medlemmar

Utsidans redaktion tipsar om fem bloggar och forumtrådar som får oss att längta efter att färdas fram på vattenytan.
Jag har faktiskt gjort pizza på stormkök. Mjöl och litet bakpulver (eller sconesmix) som blandas med vatten, ta litet smör i botten och grädda i en kastrull på ena sidan, vänd och lägg på fyllning, (vi har använt pulvertomatsås, salami och ost, men det går ju att variera) och grädda på andra sidan med lock, så fyllningen blir varm och osten smälter också. Jättepoppis med barnen på fjällturen!

Det tar ju litet tid, eftersom bara en i taget kan göra sin pizza, men om man har mer än bara ett stormkök så kan man ju laga fler samtidigt, eller göra en större pizza. Det borde ju funka med folie också, åtminstone om man har ett grillgaller.
 
:)
Lite konserv/halvfabrikat/kemikalie varning på den menyn tycker jag.
Man ska inte bli paralyserad av att man ska laga mat ute,det är ju bara att göra som vanligt och använda vanliga sunda råvaror;)

Eller så tar man snabbvarianten så att det verkligen blir av och inte blir för tungt att ta med sig...
 
Känns som att du fått mycket bra tips.
En favorit är att fylla pitabröd med vad barnen tycker om och gärna lite ost. Stek/grilla dem på värmen så att det blir varmt och gott att äta.
Soppa på termos funkar också för oss.
Quesadillas är också en favorit. Vi fyller tortillabröden med ost och tacosås, suveränt gott som aptitretare.
Använd tacokrydda när du steker kött, brukar gillas av barnen (även om du inte servera "klassisk" tacos)
 
Inte alla som jagar upp djuret, styckar på plats, maler köttet i kvarnen de haft längst ner i ryggsäcken för att sen stoppa det i tarmarna och koka egen korv... ihop med potatisen som stått och kokat i 30 min för att barnen ska få "riktigt" mos.

Faller inte under min rubrik för lämplig mat för skogen men vi är alla olika... :)

Du kommer att lära dig när du blir klokare.
Försök du göra dig lustig på min bekostnad,men det visar ju egentligen bara på hur kass du är på matlagning.Är du avis för att du inte har eget jagat/uppfött kött?

Att tex göra riktigt potatismos är inte speciellt svårt;)
Om du sedan brukar göra egen korv så är det ju ditt problem,eller hur?
Jag har aldrig föreslagit det,Tycker du att det är så svårt och utmanande att laga mat ute så ska du kanske stanna inne...
 
För gammal

Jag som är så gammal att à antagligen inte har någon plats här tränger mig in. För barnens skull. Den här fb korven, skit i den. Ta en 4,5 liters lättvikts kastrull och fyll den med dito lättviktsvatten. Sedan koka det billigaste kött ni an köpa. Kotlettputts o sånt koka ner skiten till nada och tios ött olja smakpummlor och glädje. Va Fn är då eran korvskinn värd ?
 
Du kommer att lära dig när du blir klokare.
Försök du göra dig lustig på min bekostnad,men det visar ju egentligen bara på hur kass du är på matlagning.Är du avis för att du inte har eget jagat/uppfött kött?

Att tex göra riktigt potatismos är inte speciellt svårt;)
Om du sedan brukar göra egen korv så är det ju ditt problem,eller hur?
Jag har aldrig föreslagit det,Tycker du att det är så svårt och utmanande att laga mat ute så ska du kanske stanna inne...

Nä jag tyckte du hade ett nedsättande tonfall mot alla som inte följer ditt exempel och lagar "äkta" mat som du kallar det.
Därför gjorde jag mig lustig över det.

Jag tror att även du förstår vad som efterfrågades i tråden eftersom du gav bra förslag i första inlägget du gjorde.
Sen blev det tokigt när du började gå på om att man ska jaga eller föda upp sina egna hamburgare och koka potatis i Trangiat för annars kan man inte ge barnen "äkta" mat.

Det är ju ingen som gör pulvermos i skogen för att det är för SVÅRT att göra "äkta" mos. Det har inget med kunskap att göra. Inte heller beror det på avundsjuka mot din uppfödning av djur.
Det beror på att pulvermos vs potatis sparar bränsle, tid och kräver mindre packning.

Så nu vet du det. :)
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips