Lyxmat på fjället

Jo visst kan man tycka att 179 spänn för "lite" torkade ägg är ganska mycket. Men å andra sidan är det ju var 2 stycken Real Turmat kostar och jag skulle vilja påstå att en "ägg-påse" från Friluftsmat innehålller betydligt mycket mera mat än två Real-påsar.

Sen vill jag inte vara dryg, men pannkaksmix = mjölkpulver + mjöl + ägg + salt och eventuellt socker....det är väl bara ägget som man inte hittar i vilken mataffär som helst?!?

/ Stefan

Ja, det är olika hur man prioriterar.

Hur som helst, att torka ägg själv är lätt och billigt och fungerar bra till pannkakor!
 
Några enkla ingredienser (naturligtvis inte alla på samma gång) att lyxa till huvudrätterna med som funkar idiotsäkert för mig:
  • fullfett gräddpulver (finns bl a på Friluftsmat) alt. kokosmjölkpulver
  • torkad svamp i stora mängder (polsk svampstuvning: fräs lätt med smör och färsk lök, koka färdigt med grädde, salt & svartpeppar)
  • några klyftor färsk vitlök
  • valnötskärnor (finhacka eller smula ner i maten)
  • hemtorkad strimlad purjolök (mycket godare än torkad lök)
  • hemtorkade hela myntablad
  • nymald svartpeppar (ibland går hela korn att köpa i pyttesmå burkar med inbyggd pepparkvarn)
  • torkade citronskal, eller ännu hellre en färsk citron, finhackad med skal och allt
  • grovmixade torkade svarta oliver
  • lättrostade stora kokosflagor och hemrostade frön av alla sorter, enkelt i ugn (ex solrosfrön och/eller havrekärnor: 175 grader ger "guldfärg" utan att de bränns; en långpanna med 3-400 g tar ca 8-10 min, men passa noga)
  • en skvätt vin & mycket smör ;)

Den "polska" svampstuvningens hemlighet är att man slipper mjölsmaken. Gott tillsammans med torkat renskav, smörfräst bulgur och som grönsak kanske torkade brytbönor med vitlök, mynta och citronskalshack. Vill du lyxa till det på riktigt, kan du i stället ta med lite färska skärbönor - de håller sig länge och behöver bara ångkokas i ett par minuter i en bottenskyla med vatten (får delas för att få plats i trangiapannan). Slunga dem med lite smör, vitlök och citronskalshack när vattenskvätten kokat in.

Ett annat enkelt och säkert kort är att torka en påse av t ex ICA:s wokgrönsaker, som sen blötläggs en stund och kokas upp i rikligt med kokosmjölkpulver överdosera så det blir mer koncentrerat än vad som står på paketet), citrongräs och andra thailändska kryddor (som ju finns i små färdigblandade påsar om man inte vill göra egen mix)
Passar till t ex torkade asiatiska räkor och basmatiris, som har kort koktid. Stora lättrostade kokosflagor eller jordnötter gör det hela lite mäktigare (och godare, om man gillar resp. smak).

Till förrätt kanske du kan ta med en lagom hård avocado, som får mogna färdigt under färden. När det är dags, är det bara att mosa den med lite grädde (rör ut gräddpulvret i lite vatten en stund i förväg och låt dra), salt, nymald svartpeppar, citronsaft/skal och vitlök, återfylla i avocadoskalhalvorna, (alt. i "kokiller" enligt nedan) och toppa med rostade frön, det torkade olivhacket, alt. strimlor av någon fin lufttorkad skinka. Gillar man mynta, kan man också strö över lite av de torkade bladen.

Både svampröran och de torkade räkorna går naturligtvis också att använda som förrättsfyllning i egenhändigt tillverkade "kokiller". Ta med ett par skivor av något mycket tunt och fint knäckebröd, ånga dem mjuka över något annat som kokar under tiden, och låt dem torka till små koppar, "hängda" mittpå var sin pinne, nerstucken i marken.

I stället för "kokiller" kan man göra en krispig "bädd" av dinkelflingor, som rörs ut med bara precis så lite tahina (sesamfröpasta), att flingorn inte kan absorbera mer och har klistrat ihopsig lite lätt till en grynig massa. Tahina är hygroskopiskt, vilket gör att flingorna håller sig härligt knapriga även om det är råfuktigt i luften. Ovanpå detta smetar man alltså den fluffiga avocadoröran. Svampröran som ä lite "tynge" passar kanske inte fullt lika fint ihop.
 
Dessert?

Jag kom plötsligt på att jag nyss experimenterat med en "pischingertårta", som mycket väl kunde duga som vandrarlyx. Den har mellaneuropeiska rötter (eller mer exakt turkiska via Balkan, Österrike-Ungern, med slutstation kring Krakow i södra Polen), och är baserad på "kajmak", dvs långtidskokt/kondenserad mjölkmassa. En mycket närbesläktad form är det spansk/latinamerikanska "dulce de leche".

Man kan göra kajmak själv, den blir lite godare och fr a inte lika förtvivlat söt som den färdigköpta, men det är en lång procedur och det är osäkert hur länge den håller sig utanför kylskåp. Nedanstående recept bygger därför på färdigköpt kajmak på burk. Tårtan går att göra klar hemma och håller sig i någon vecka om det inte blir väldigt varmt (då kan fyllningen bli för rinnig), men blir lite godare om man lägger ihop den några timmar till en dag före måltiden.
Ta med:
  • en burk (380 g) färdig kajmak (finns även i arabiska och asiatiska affärer), alt. dulce de leche (finns t o m på ICA).
  • 100 g smör
  • 400 g mellangrovt malda valnötskärnor (tar sekunder att mala själv i vanlig mixer, använd kniven, stoppa innan nötmassan börjar binda ihop)
  • ett paket wafers (även de finns i invandraraffärer). Välj ett format, som ryms i/fyller någon låg pajform med avtagbar kant, som du råkar ha hemma (transportera wafers i formen). Det går naturligtvis att skära till större skivor så de passar.
  • kakaopulver (osötat)
  • en nypa snabbkaffe
  • ca 150 g riktigt bitter/mörk choklad, grovriven, ev. blandad med rivna apelsinskal
  • Redskap (utöver standardkittet): pajform enligt ovan, en blank styv kartongskiva tillklippt i samma storlek som pajformens botten (alt. trangiapannan eller multidisc-skivan, om de råkar passa), en slick, en skål till vattenbad som passar i en av trangiagrytorna och rymmer kajmak+smör+drygt halva nötmängden, något att röra runt i smeten med
I fält, festdagens morgon eller minst ett par timmar innan tårtan skall ätas:
  • Värm vatten till "väl badvarmt" (ej kokhett) i en av trangiagrytorna.
  • Värm kajmakburken (oöppnad) i vattenbadet en stund, det blir lättare att tömma den på så vis.
  • Värm smör och kajmak i vattenbadsskålen och rör ihop till lagom mjuk, slät, fingervarm massa.
  • Rör ner drygt hälften av de malda valnötterna, samt så mycket kakao- och kaffepulver, att massan inte längre smakar för sött (vilket den gör, om man inte blandar i någon "motvikt").
  • Ta loss kanten på pajformen, lägg upp en skiva wafers på bottenplattan, bre ut en lämplig andel av den ljumma kajmak/nöt/kakaomassan med slicken, tryck ihop med nästa wafersskiva, och så vidare tills alla skikten kommit på plats. Det skall inte vara någon smet överst, om du tänker göra "överkursen" med chokladtäcke.
  • Lägg på kartonskivan/multidiscskivan/Trangias stekpanna och några stenar ovanpå, så alltihop trycks ihop ordentligt.
  • Överkurs*: skölj (eller slicka ;)) nu kajmakskålen och slicken ren (och torr), häll i choklad/apelsinskalsblandningen och smält i vattenbadet.
  • Lyft av skivan/pannan med stenarna, häll på chokladen på översta wafersskivan och jämna ut med slicken. Kör slicken runt kanterna för att jämna till den bitvis utflytande kajmakmassan.
  • Häll de återstående malda valnötterna tjockt över den fortfarande mjuka chokladen, tryck till/klappa in dem med handen så de fastnar i smeten. Det skall vara så tjockt med valnötshack, att ingen chokladsmet kommer upp till ytan.
  • Lägg tillbaka den stentyngda skivan/pannan ovanpå hela härligheten och låt vila/binda ihop i minst någon timme, gärna på något skuggigt och svalt ställe.
  • Behöver man transportera tårtan, sätter man på formkanten, täcker med kartongskivan och tejpar ihop paketet. Tårtan är inte särskilt ömtålig, sedan den väl stelnat ihop.

* Vill man inte leka avancerade lekar med chokladsmältning i fält, blandar man helt enkelt chokladflagorna direkt i kajmak/nötsmeten, fördelar den så den räcker även till ett översta lager, och trycker ner de återstående malda valnötterna i den i stället. Risk för en kletigare yta, men lika gott.
 
Senast ändrad:
Pischingertårtan - förtydligande om mängder i receptet

Hej igen!
Jag borde ju ha skrivit, att mängderna är beräknade för ganska stora wafers, 6 st med ca 20 cm diameter. Passar alltså utmärkt i stekpannan till Trangia 25, så i det fallet behöver man bara skära till en lika stor kartongskiva och slipper bära på en otymplig pajform. Tårtan kan vid behov transporteras i stekpannan med kartongskivan fasttejpad som lock och en plastpåse runtom för att fånga upp lossnande valnötssmulor.

Vill man ha en mindre tårta, finns det ibland mindre burkar kajmak att få tag på. Man får då såklart räkna om nöt- och chokladmängderna samt måtten/arean på wafers i proportion till kajmakmängden (behöver inte vara särskilt exakt dock). Alternativet är ju att spara överbliven smet som kolagodis till nästa middag :).

Vaniljsås till och/eller lite syrliga torkade bär att strö över är inte så dumt.
 
Jag har blivit bjuden på en tårtbit på en kajaktur. Förutom att det är tårta är det raw-food och nötter så det är "allt i ett". Den klarar sig fräsch utan problem i ryggsäcken. Två tillskurna bitar som ligger omlott i en liten burk borde vara en hit!
 

Bilagor

  • raw-food-tårta.JPG
    raw-food-tårta.JPG
    97.4 KB · Visningar: 1,159
  • raw-food-tårta_bild.JPG
    raw-food-tårta_bild.JPG
    114.5 KB · Visningar: 1,157
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Davva2 Lyxmat på vinterturer Friluftsmat 23
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
Snödrivan Fritera på kajakturen Friluftsmat 1
JonasRenemar Popcorn på trangia Friluftsmat 6
Tobbe C Créme fraiche på cashewnötter som fjällmat Friluftsmat 6
camoscio Proviantering på cykeltur Friluftsmat 3
Livetiskuggan Varm macka på stormkök Friluftsmat 17
Onesport Tips på turgodis Friluftsmat 12
Limmet Frystorkat på Xxl-rea Friluftsmat 10
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Livetiskuggan Alternativ på samma ingredienser Friluftsmat 7
Stordrulen Beef Jerky på Älgkött. Friluftsmat 0
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Lea94 Specialkost på vandringstur Friluftsmat 11
AnteÅ Såg att denna kommer på Lidl (mattork) Friluftsmat 6
aronwidforss Potatisgratäng på spis? Friluftsmat 14
KimmyA Reducerat vin på vandring Friluftsmat 10
danisko Storlek på Excalibur mattork Friluftsmat 4
Anders V Budgett-muurikka på Lidl Friluftsmat 5
Brankenfnatt Recept på torkad middagsmat Friluftsmat 4
Knallarn Vilken är er favoriträtt på fjället/i skogen? Friluftsmat 15
Annicka Veganmat på vandring made easy Friluftsmat 7
joanna Jakten på Seltons kikärtsmjöl Friluftsmat 17
Askel Recept på fryspåsmat Friluftsmat 5
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
nicko_ Problem att hitta recept på gryta av kyckling eller kycklingfärs Friluftsmat 0
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
Sk0gsmulle Vandring på Island, frystorkat från Sverige? Eller köpa på plats? Friluftsmat 0
KLAGER Många glömmer att träna på friluftsmatsätning Friluftsmat 7
KGoransson O-ring på gasflaskan? Friluftsmat 5
HELLRIK Frystorkat på KALLT vatten? Går det är äta? Friluftsmat 19
Caminista En typisk maträtt på min fjälltur Friluftsmat 2
disgruntled Tips på små behållare till salt och kryddor? Friluftsmat 32
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
såg Mat på vintern Friluftsmat 9
Elvah Bästa mjuka brödet på fjällvandring? Friluftsmat 62
Davva2 Vattenförvaring på vinterturer Friluftsmat 11
ironmountain Tips på lyxig dagstursmat. Friluftsmat 21
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
avslutatmedlemskap160620 Hållbarhet på ägg Friluftsmat 22
tomasjo Jakten på Knorr Spaghetteria Friluftsmat 64
lyckegard Vegetariska rätter att tillaga på gaskök Friluftsmat 9
article Angående matlagningen på flerdagars vandring Friluftsmat 14
avslutad160426 Förslag på "Vild" 3-rätters i helgen Friluftsmat 8
I.Morgan Stekar på fjället Friluftsmat 12
joanna Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!) Friluftsmat 55
sigvardsdotter tillaga potatisgratäng på trangia? Friluftsmat 4
Jocke434 Om du kunde ta med dig kylvaror ut på tur, vad skulle du ta med dig? Friluftsmat 23
RBG Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 17
Brune Äta kiwi med skalet på? Friluftsmat 20

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.