LW/UL Gaskök för att koka pasta/ris

Jag har idag ett Primus Primetech Stove Set 1.3 liter.
Det används flitigt när jag ska laga lite mer "avancerad" mat åt 1-4 personer. Jag är supernöjd med koktid och använder det för att koka pasta/ris, laga såser, steka bröd, göra gröt, värma matrester och göra grytor från grunden med mera.
Allt som oftast gör jag alltså mer än att "bara" koka pasta eller ris. Köket funkar alltså perfekt när vikt inte är en avgörande faktor (det väger enligt Primus 903 gram).

Jag är dock på jakt efter något som både tar mindre plats och väger mindre. Det ska användas på solohajker och cykeltouring.
Jag tänker använda det för att koka ris och pasta. Tillbehören blandar jag i efteråt. Jag ska alltså inte bara koka upp vatten då jag inte tycker om frystorkat vare sig när det kommer till smak eller prislapp.

Vikt upp till 500 gram är acceptabelt. Men gärna lägre.

Vad ska jag titta på? Jetboil Minimo? Optimus Crux Weekend? MSR Windburner? Några andra bra lösningar?

Tack!
 
Jag har Crux weekend, och jag tycker att det fungerar mycket bra. Men, och det är ett stort men, köp till optimus vindskydd. Du sparar både bränsle och framför all så står kastrullen verkligen still.
Det senaste åren så har jag kört med Primus Lite Plus, toppen kök men lite dyrt. Det finns även en större kastull till köket.

Lycka till och slit på vandrings skorna
 
Windburner är nog inget alternativ om du vill laga mat, den lätta toppmonterade liksom den fristående duo-modellen har för hög effekt beroende på värmeväxlarna. Med tillbehören stekpanna och 2,5L bytta går det att laga mat eftersom de saknar värmeväxlare, men då väger det över dina 500 gr.

Skulle hellre satsa på en lätt brännare typ Soto Windmaster eller MSR Pocket Rocket DLX, alt. ett lätt spindelkök och använda dina befintliga kastruller.

//J
 

Aktuellt

Månadens fråga: Hösten är här – vad lockar mest?

Är hösten en tid för svampplockning runt knuten – eller lockar äventyren? Vi tar pulsen på Friluftssverige hösten 2025.

Upplev Halmstads kust: Vandra Prins Bertils stig

Leden som på 18 kilometer förenar stadspuls, rogivande natur och slående vyer över havet.

20 år av diskussioner om torkad mat – och 10 tips!

I år har en av Utsidans populäraste forumtrådar, "Torka mat", varit aktiv i 20 år. Här bjuder vi på tips till dig som vill börja torka egen utemat!

”I nivå med luften vid flerfiliga motorvägar”

Ny forskning visar att klätterskornas skosulor släpper ut riskfyllda kemikalier i luften när de nöts. Nu växer trycket på branschen att agera.
Både pasta o ris går bra att koka med hjälp av grytmysare. Sparar ju lite gas.
Soto Windmaster är mycket bra.
Soto Amicus är ett billigare alternativ.

/John
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips