Lunch på dagstur

Jag har idétorka. Vad brukar ni stoppa ner i dagsturssäcken till lunch? Förutsättningarna är att man utgår hemifrån (dvs kan ta med vad som helst), men inte använder nåt kök.

För min del brukar det bli:
termos m varmt vatten
Fruktsoppa/te/kaffepulver
Några smörgåsar m ost
Ett par kokta ägg.
Några kakor.

Det ska vara enkelt att förbereda och hyfsat enkelt att äta. Det är ju en fördel också om det håller sig en stund hemma i skafferiet, men det är ingen nödvändighet.
 
Vill man lyxa till det så är pannbiffmackor eller smörgås med stekt ägg ruskigt gott. Alternativt ta med kokt ägg och en tub kaviar och gör äggmackor på plats. En polare brukar ta med sallad med lite parmaskinka och liknande om det är åt det svalare hållet ute. Nåt kex eller digestive brukar få hänga med till kaffet också. En banan funkar ju alltid och har bra naturlig förpackning.
 

Aktuellt

Härlig låglandsvandring: 10 nya svenska leder att utforska

Varje år tillkommer vandringsleder runt om i landet – med nya vyer och äventyr. Här är tio favoriter utanför fjällvärlden!

Ryggsäcken för långa fjällturer – testa deuters toppmodell Aircontact Pro

Aircontact Pro är byggd för ambitiösa vandringar med tung packning och varierad terräng. Slitstark, bekväm och genomtänkt in i minsta detalj. ...

Tävling: Vinn bästsäljande Caldera 8 från Brooks!

Ta chansen att vinna höstens nya löparskor – lika perfekta för dagliga terrängpass som för ultramaraton.

”Allt började i Sarek”: Möt vår nya bloggare Claes Grundsten

Sveriges kanske mest kände naturfotograf berättar om sina drivkrafter, hur det är att arbeta som fotograf i dag och om kärleken till Sarek.
Jag kom på att jag oftast använder folie eller smörgåspapper så mackorna håller sig hyfsat fräscha och inte blir blöta beroende på vilket pålägg man har. Saltgurka höjer förresten vilken macka som helst, både skinka och leverpastej och pannbiff.
 
Ihoprullade pannkakor med ett par skivor stekt bacon och lite sylt i brukar smaka bra och ger skapligt med energi.

Erik.
 
lefsor

Jag har själv inte använt det som lunch i skogen men det borde vara perfekt.
Lefsor gör man av gårdagens kokta kalla potatisar, en nypa salt och lite vetemjöl.
Mosa eller pressa potatisen, strö över en nypa salt och börja arbeta in vetemjöl lite i taget till en deg.

Sätt på en torr stekpanna på ganska hög värme.

När degen är smidig så mjölar man bakbordet och kavlar ut en del av degen (ta en bit stor som ett ägg) så tunt man kan. Vänd den ofta och strö lite mer mjöl på bordet så den inte fastnar. När den har samma storlek som din stekpanna och är riktigt tunn så steker du den på båda sidor tills den får fin färg. Låt den svalna i en bakhandduk och spara den sedan i en plastpåse om den inte ska ätas direkt.

En potatis blir ungefär en lefsa.

När det är klart kan man antigen äta den med smör och ost som en macka eller så kan man fylla den med rökt lax, renkött eller liknande. Då den är gjord på potatis är den ganska matig och passar att fylla med goda röror och annan mat som man kan ha med sig i en egen burk ut i skogen.

Hittade receptet i ICAs tidning Buffe för några år sedan. Lätt och gott.
/B
 
kök eller ej

Med inget kök menar du alltså att maten inte alls skall tillagas?

Om en stekpanna får följa med, och matlagning över eld är ok:
Baka vitlök i folie... mums (+ingen panna behövs)
Stek ägg och fläsk.... mums
Fattiga riddare.... muuuums

om både stekpanna och en folie till lock får följa med...
Förbered (skiva kokt-potatis, lök, fläsk, stark korv, vitlök salta och peppra och på med olivolja) Ner med detta i påse.
På plats vid elden ner med påsens innehåll samt 2 ägg i pannan, rör runt, låt stå under folielock.

Men om detta räknas som kök... då får du nog nöjja dig med tråkmaten :)

BZ/
 
Smörgåspaket (i smörgåspapper, inte aluminiumfolie) är svårslaget. Går ju att variera i oändlighet.

Tycker din lista ser bra ut. Själv hade jag lagt till lite torkat kött, typ jerky eller biltong, men det är ju inet alla som gillar det. Jag försöker optimera fett och prots i min mat, men det är ju inte alla som gör det heller. Hummus är bra pålägg, mättande. Typ wraps i stället för mackor är rätt gött, lite mer matigt, och man kan ha lite mer flytande röror som pålägg. Nackdelen är att det kan bli lite slabbigt, men det är ju ingen som ser en frossa ute ändå. Så så länge man inte har någon utedejt tycker jag det funkar.
 
En burk makrill i tomatsås, några brödbitar och ett par ostskivor så är basen ordnad. En termos kaffe och några morötter kompletterar måltiden. Makrillen kan inte läggas på hemma för då blir det bara blöt massa kvar av brödet men burken väger inte mycket.

Kom ihåg - orkar du bära en full konservburk ut så orkar du bära en tömd konservburk hem.
Glöm inte en soppåse så det inte blir så kletigt i ryggen...
 
Mycket bra uppfinning tycker jag fast säkert dyrare om man är ekonomisk:
6ac1421d8617265e2f44795629b.jpg

Så man slipper det här: http://www.youtube.com/watch?v=OTeML5lw5eM


En burk makrill i tomatsås, några brödbitar och ett par ostskivor så är basen ordnad. En termos kaffe och några morötter kompletterar måltiden. Makrillen kan inte läggas på hemma för då blir det bara blöt massa kvar av brödet men burken väger inte mycket.

Kom ihåg - orkar du bära en full konservburk ut så orkar du bära en tömd konservburk hem.
Glöm inte en soppåse så det inte blir så kletigt i ryggen...
 

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg

Lästips